21.11.2020 | David Sokol | Zápas

Vyšehrad prohrál popáté v řadě, třinecký trenér Straka slaví další výhru

Foto: slavojvysehrad.cz
Praha – Fotbalisté Vyšehradu v 8. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli Třinci 0:2. O první branku utkání se postaral z penalty Javůrek na konci prvního poločasu. V závěrečné fázi pak ještě pojistil výhru hostů Stáňa. Třinec stejně jako minulý týden veze z Prahy tři body.
bez branek
39' Javůrek (pen)
83' Stáňa
37' Alexandr
69' Šandera
90' Januška
29' Vaněk
57' Hýbl
90' Gáč
Sestavy
Babka – Laňka (76. Januška), T. Jablonský, Šandera, Dočekal – Kubala, Alexandr, M. Černý, Vaněk (53. Čejka) – Drobílek, Králíček.
Na lavičce: Otáhal, Burda, Košút, Kříž, Vandas
Trenér: Michal Zach
Pastornický – Hýbl, Janoščín, Celba, Gáč – R. Vaněk I., Weber (78. Samiec) – Habusta, Javůrek (66. Stáňa), Cienciala (90. Bolf) – Attah (90. Zlatohlávek).
Na lavičce: Ciupa, Foltyn, Ngimbi
Trenér: František Straka
Rozhodčí: Černý - Hock, Novák • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Hráno bez diváků

Komentář

Možná to byly pouhé tři stupně nad nulou na pražských teploměrech, které stály za poměrně pozvolným startem do utkání dvou posledních celků tabulky. Prvních několik minut si, s trochou nadsázky, balón spíše překopávali oba brankáři. Když už se ale hráči zahřáli, byli to ti vyšehradští, kteří se častěji drali dopředu. Většinou je ovšem zradily krátké kroky. To hosté sice problémy s rychlostí neměli, ale zato se jim nedařilo dostávat se přes pevně sevřenou obranu Pražanů dirigovanou běžně útočníkem Tomášem Dočekalem. Zejména nigerijský forvard Christian Attah dělal modře oděným fotbalistům problémy, ovšem vždy skončil těsně před zakončením.

První výraznější šance utkání přišla až po dvaceti minutách hry, kdy se u pokutového puntíku uvolnil Milan Králíček, jemu nabídnutá přihrávka ale skákala až příliš a nastavenou Králíčkovu kopačku v klíčovém okamžiku minula. Avšak nakonec to byli první více než půlhodinu málo výrazní Třinečtí, kteří se mohli radovat z první branky. Jan Javůrek si ve 39. minutě dvojicí zasekávaček vybojoval penaltu, ke které se záhy sám postavil a milimetrovou střelou do pravého dolního rohu nedal Babkovi žádnou šanci na míč dosáhnout, byť se mladý gólman natahoval na pokraji fyzických možností. Díky svému špílmachrovi s dvacítkou na zádech tak zpět do vyhřátých šaten odcházeli spokojenější Slezané.

Do druhého poločasu ale na rozdíl od toho prvního vletěli podstatně aktivněji Třinečtí, aktivitou překypoval zejména rychlonohý Lukáš Cienciala, jenž hned dvakrát zatápěl vyšehradské obraně, ta si však s jeho akcemi dokázala na poslední chvíli poradit. Přesto byli blízko skórování jako první právě domácí, to když v 57. minutě zůstal u puntíku nehlídaný Milan Králíček, který si zpracoval lobovaný míč. Ovšem z polootočky trestuhodně přestřelil hostující klec. Právě Králíčkova akce se ale nakonec ukázala jako jedna z úplně posledních, které Vyšehrad dokázal v utkání předvést, Slezané postupně utahovali šroubky a pouštěli svého soupeře stále méně a méně často přes půlící čáru.

Sami pak hrozili zejména po chybách Pražanů, mimo jiné se po polovině dějství dostali hned ke třem přímým kopům v rozmezí dvou minut, ovšem proti jediné skutečně nebezpečné střele z dálky zasáhl konečky prstů pohotový Babka. Teprve osmnáctiletý gólman ale musel zanedlouho kapitulovat, sedm minut před závěrečným hvizdem totiž hosté utekli do protiútoku vedeným Christianem Attahem, jenž předložil balón střídajícímu Bronislavu Stáňovi, a ten se z kraje vápna trefil mistrovsky k bližší tyči. Ačkoliv se Vyšehradští i v posledních minutách drali dopředu, nedokázali se dostat přes neprůbojnou defenzívu Třince a zejména přes v celém utkání vynikajícího Martina Pastornického. Tak zůstala Stáňova trefa tou poslední v utkání. Hosté se mohou radovat z druhé výhry v řadě, domácím naopak zůstává na kontě stále jen jeden bod a už pošesté se v letošní sezoně se nedokázali gólově prosadit.