25.11.2020 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov přišel o sérii výher, doma podlehl Ústí

Foto: fkusti.cz
Prostějov – V 9. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se v souboji dvou týmů z horní poloviny tabulky zrodil těsný výsledek 0:1. Domácí Prostějov podlehl Ústí nad Labem a po čtyřech vítězstvích v řadě zaznamenal porážku. Jediný gól zápasu umístil po hodině hry z penalty Michal Bílek.
bez branek
60' Bílek (pen)
53' Bialek
42' Bílek
62' Bazal
90' Čičovský
Sestavy
Mucha – Šmehyl, Bala, Bialek, Sečkář (82. Langer) – Kopřiva (90. Sus), Omale, Zapletal – Matoušek (65. Píchal), Zikl (82. Rolinc), Jurásek (65. Spáčil).
Na lavičce: Bréda, Stříž
Trenér: Pavel Šustr
Tvrdoň – Hudec, Brak, M. Bílek – Písačka, Prošek, Bazal (87. Chodora), Strada (65. Hampl) – Čičovský – Koubek (87. Šilhan), Kušej (76. Emmer).
Na lavičce: Němec, Cantin, Jakš
Trenér: Jiří Jarošík
Rozhodčí: Černý - Dohnálek, Slavíček • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Teplota na bodu mrazu utkání devátého kola mezi Prostějovem a Ústí nad Labem moc nesvědčila. Zápas se rozjížděl hodně pomalu a veškeré útočné snažení obou soupeřů končilo daleko před hranicí obou pokutových území. Zejména Ústí se prokousávalo středem hřištěm velmi nesnadno. Po půl hodině se blýskl famózním zákrokem gólman Tvrdoň, který fantasticky pravou rukou vyškrábl Ziklovo dloubnutí mířící do šibenice.

Pak se hra vrátila do starých kolejí, oběma týmům se v mrazivém počasí moc nechtělo ani do soubojů a hra tak rychle plynula. Hřiště na Stadionu Za místním nádražím připomínalo oraniště a nenahrávalo líbivému fotbalu. Přeci jen se ale domácí na konci půle dostali k obrovským šancím. Tvrdoň už byl dávno mimo branku, když tento prostor tvrdými ranami našli jak Kopřiva, tak Zikl, ale ústecká defenzíva se srovnala na brankové čáře a oba pokusy zneutralizovala.  

Ve druhé půli už se utkání dostalo do větších obrátek. Po deseti minutách se vložil Zikl do centru Matouška a míč už se kroutil na zadní tyč. Brankář Tvrdoň ale předvedl parádní robinzonádu a míč opět vytěsnil konečky prstů mimo branku. O pár minut později přišel rozhodující moment zápasu. Brak si sbíhal na centr v malém vápně, dostal se do střetu s brankářem Muchou a rozhodčí tento střet vyhodnotili jako Muchův faul a nařídili penaltu.

Tu z malého rozběhu bezpečně proměnil Michal Bílek, když zacílil přímo do středu branky a poslal Armu do vedení. Pak začaly plát emoce, když Matoušek šlápl ležícímu Bazalovi na záda a ten ho pak strhl rukama k zemi. Kartu fasoval pouze ústecký záložník. Prostějov se hnal za vyrovnáním, ale dvakrát z bezprostřední blízkosti brance Ústí selhal Zikl. Postupně se Hanáci dostávali do čím dál větší křeče, ze které je nedostala ani střídání.

Severočeši pak pět minut před koncem ještě spálili neskutečnou šanci, kdy za gólmana Muchu musel zasahovat na brankové čáře Bialek. Ten stál tam, kde měl, a zablokoval ránu Koubka do odkryté brány. Pak už Ústí zkušeně drželo soupeře co nejdál od vlastní branky a po debaklu v Hradci Králové slaví další tříbodový zisk. V tabulce tak poskočilo na čtvrté místo právě před Prostějov.