28.11.2020 | Adam Joska | Zápas

Chrudim zvítězila proti Blansku gólem ze 6. minuty utkání

Foto: mfkchrudim.cz
Chrudim – Fotbalisté Chrudimi potvrdili nečekané středeční vítězství z hřiště pražské Dukly a připsali si do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY další plný bodový zisk. Stalo se tak poté, co Východočeši v sobotu odpoledne zdolali v duelu 10. kola nejtěsnějším rozdílem nováčka z Blanska. Jediný gól zápasu obstaral už v 6. minutě po rohovém kopu Dominik Hašek. Pro dvaadvacetiletého obránce, jenž je jmenovcem slavného hokejového brankáře, šlo o premiérovou trefu v chrudimském dresu.
6' Hašek
bez branek
61' Kesner
70' Verner
90' Drahoš
71' Ilko
85' Vasiljev
88' Klusák
Sestavy
Mrázek – D. Hašek, Drahoš, Krištof, Hlavsa – Trávníček, Kesner (82. D. Breda), Verner, Sokol – Mužík (78. Ju), Rybička.
Na lavičce: Zíma, Dostálek, Havlena, Nikodem, Látal
Trenér: Jaroslav Veselý
Halouska – Sukup, Štrbák, Vincour (59. Ilko), R. Buchta – Vasiljev, Kopičár (72. J. Šašinka), Lahodný, Kania (65. Klusák) – Harba (72. Martin Holek) – Žák.
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Přerovský
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Machálek – Matoušek, Slavíček • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Hráno bez diváků

Komentář

Chrudimským fotbalistům vyšel vstup do utkání proti Blansku o poznání lépe než před týdnem proti Prostějovu. Využili hned první standardní situaci k tomu, aby otevřeli skóre zápasu. V 6. minutě Verner poslal z rohového kopu z levé strany centr do vápna, kde Rybička protečoval míč na hranici malého vápna k Dominiku Haškovi a ten uklidil balon do sítě a mohl oslavit svou premiérovou branku v dresu chrudimského celku.

O dvě minuty později mohlo být z domácího pohledu ještě veseleji, když Sokol posunul míč na levé straně na Kesnera, ten ihned hledal svým centrem do vápna si nabíhajícího Mužíka, jenž zakončoval z hranice malého vápna. V gólové šanci ale nechal vyniknout gólmana Halousku, který vyrazil míč na roh. 

Blansko po inkasované brance zvýšilo svou aktivitu, bylo více na míči, ale nedařilo se mu dostat se do vážnějších šancí. Naopak Chrudim ze svých příležitostí dokázala hrozit, po čtvrt hodině hry našel Sokol skvělou průnikovou přihrávkou z levé strany ve vápně Kesnera, domácí kapitán byl s míčem sám před brankářem, ten svůj celek však opět zachránil. 

Ve 31. minutě si Blansko vytvořilo zajímavou akci po levé straně. Rychlý útok zakončoval z hranice vápna po zasekávačce Žák, jeho obstřel brankáře skončil těsně vedle zadní tyče. Žák byl i u další velké šance hostů. Dvě minuty před konce první půle rozehrával přímý volný kop, poslal míč přímo na bránu a nadělal gólmanovi Mrázkovi velké problémy, míč skončil na horní tyči. 

Chrudimští mohli navýšit své vedení v samotném závěru poločasu z protiútoku. Rybička dostal nahrávku za obranu soupeře, místo zakončení ještě zvolil nahrávku doprava na Mužíka, jenž ale po zasekávačce nedostal míč do brány.

Druhý poločas začalo aktivněji Blansko a ve 49. minutě si vypracovalo dvojitou zajímavou příležitost. Nejprve Harba napálil ze standardky ze zajímavé pozice pouze chrudimskou zeď. Akce dále pokračovala, ale ani další střelecký pokus domácí nepropustili na svou bránu. 

Hostující celek se snažil ještě více oživit svou hru dvojím střídáním. Blansko bylo aktivnějším týmem na míči, ale přes dobře zformovanou obranu soupeře se nedokázalo propracovat do finální fáze ofenzivy. Chrudimští se v druhé půli soustředili zejména na dobrou práci v obraně, což se jim dařilo na výbornou. V 83. minutě mohl udeřit střídající Ju, kterému přiklepl míč do běhu Rybička, byl ale tísněný protihráčem a při zakončení se ukopl, míč tak skončil hodně vedle branky. 

Chrudimští bránili svůj jednogólový náskok zuby nehty, hodně jim zatrnulo v první minutě nastavení. Ke střele z penaltového puntíku se dostal střídající útočník Holek, ten se po svém zakončení chytal za hlavu, jak trestuhodně přestřelil branku. O minutu později nastal další závar v pokutovém území Chrudimi, ale i tentokrát domácí snažení Blanska ustáli. Hosté zakončili zápas nepřesnou střelou z hranice vápna. Svěřenci kouče Veselého potvrdili svou zlepšenou defenzivu a mohli slavit vítězství s čistým kontem.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Jsem určitě spokojený s výsledkem, pro nás nesmírně cenné tři body. Myslím si, že asi zasloužené, ale bylo to strašně vydřené a těžké utkání. Ale musím říct, že jsme si to těžké udělali hlavně my sami. Tohle utkání bylo hlavně o nás než o našem soupeři, měli jsme výborný vstup do utkání, úvodních třicet minut bylo přesně tak, jak jsme chtěli hrát a věci, které jsme si plánovali, nám relativně vycházely. Žádný tým na světě, včetně nás, my nejsme zas takoví fenoméni, si nemůže dovolit zahodit takové šance, jaké jsme měli. V tom vidím klíč v druhém poločase, kdy jsme se pak dostali samozřejmě pod tlak, protože to bylo jen 1:0, chyběl nám pojišťovací gól na 2:0, to by uklidnilo hru a hosty by to utlumilo. Druhý poločas byl o tom, že hosté vrhli všechnu sílu do útoku a my jsme se snažili nějakým způsobem odolávat. Tam jsme nebyli přesní. Musím říct, že nám ke konci i docházely síly. Přeci jen je těch změn na nás nyní hodně, máme dost hráčů mimo a myslím si, že to byl i ten problém v konci, že jsme trochu šlapali vodu. Ale ono je to vždycky tak, že soupeř do toho šlape na plné koule. V závěru jsme přežili ohromnou šanci a jeden takový závar, takže určitě to na konci nebyl klidný zápas, ale opakuji – pro nás jsou to v tuto chvíli strašně cenné tři body, vzhledem k dalším výsledkům. Ještě nás čekají dva zápasy a musíme vzhledem k vývoji tabulky zase jet dál a zase chtít bodovat. I teď do Třince nemůžeme jet jen na výlet.“

Oldřich Machala (FK Blansko): „Zklamal mě z naší strany první poločas, protože my jsme věděli, že domácí budou hrát takový ten jednodušší fotbal, byli jsme na to nachystaní. Máme problém s tím, když na nás někdo hraje jednoduše, nakopává balony za naši obranu nebo chodí do soubojů. Dostali jsme gól ze standardky, domácí byli první poločas lepší. Pak jsme s tím chtěli něco udělat, druhá půle byla z naší strany fotbalovější, lepší, domácí jsme skoro do ničeho nepustili. Zamkli jsme domácí celý druhý poločas na jejich půlce, ale nedokážeme dát gól. Z toho tlaku a šancí netrefíme bránu ani z deseti metrů a když máme šanci, tak ji nezakončíme. Jsme nedůrazní jak v naší, tak soupeřově šestnáctce. Byl to fotbal dvou poločasů, první patřil domácím, nám druhý. Domácí dali gól a my ne, proto domácí vyhráli zaslouženě.“