28.11.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Třinec zvítězil už počtvrté v řadě! V Ústí rozhodla trefa Celby

Foto: fotbaltrinec.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Třince se pod vedením trenéra Františka Straky zvedají ze dna! Slezané vyhráli v 10. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 1:0 v Ústí nad Labem, kde zaznamenali už čtvrtý triumf v řadě. O výsledku rozhodl deset minut před přestávkou Josef Celba. Nedávno poslední tým soutěže navíc už čtyři utkání v řadě neinkasoval a výhrou se posunul již na deváté místo tabulky.
bez branek
35' Celba
9' Písačka
46' Hudec
64' Brak
65' Vaněk
75' Celba
90' Foltyn
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Brak, Hudec, Písačka (74. Chodora) – M. Bílek (57. Čičovský), J. Peterka – Emmer (57. Kušej) – Bazal, Šilhan (57. Koubek), Cantin (46. Prošek).
Na lavičce: Němec, Hampl
Trenér: Jiří Jarošík
Pastornický – Celba, Gáč, Janoščín, Javůrek (17. Bolf) – R. Vaněk I., Habusta – Samiec (83. Foltyn) – Stáňa (76. Weber), Akulinin, Cienciala.
Na lavičce: Ciupa, Ngimbi, Puchel, Steinhübel
Trenér: František Straka
Rozhodčí: Klíma – Kubr, Leška • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

První důležitý moment utkání mezi Ústím nad Labem a Třincem přišel ve 14. minutě, kdy z důvodu ošetření musel odejít za postranní čáru Jan Javůrek. Nejlepší střelec Třince se již na trávník nevrátil a musel o dvě minuty později střídat. Hostům absence kanonýra neuškodila, naopak ve 35. minutě se po pravé straně prohnal Josef Celba, jenž z bezprostřední blízkosti prostřelil Mariána Tvrdoně.

Inkasovaná branka Severočechy mírně nabudila, větší aktivita domácích byla do přestávky znát. Martin Pastornický nicméně nijak výrazně zasahovat nemusel, a proto po prvním poločase zůstalo v platnosti těsné vedení svěřenců Františka Straky.

Na začátku druhého poločasu mohl Leonid Akulinin poslat Třinec do dvoubrankového vedení, v samostatném úniku ale zamířil nad. V 57. minutě zareagoval Jiří Jarošík trojitým střídáním, když se až v této fázi hry dostali na trávník hráči z běžné základní sestavy Václav Prošek, Adam Čičovský a Vasil Kušej. Své ovoce to domácím nepřineslo, výsledkem byly pouze tři zahrávané rohové kopy.

V 75. minutě musel za záchrannou brzdu zatáhnout Josef Celba, jenž za cenu žluté karty zastavil po levé straně unikajícího Vasila Kušeje. V poslední minutě řádné hrací doby stálo při Třinci velké štěstí, neboť střídající Matěj Koubek orazítkoval z brejku pravou tyč. Ve čtvrté minutě nastavení fauloval ošklivě Martin Foltyn kapitána Jana Peterku a pro domácí to znamenalo přímý volný kop poslední naději. Do útočného pokutového území přiběhl i brankář Marián Tvrdoň, ale ani přes přesilu se domácí vyrovnání nedočkali.

Pro Armu se jedná o první domácí porážku v letošním ročníku, Třinec naopak prodlužuje vítěznou šňůru na čtyři utkání a pěti zápasů bez porážky.

Ohlasy trenérů

Jiří Jarošík (FK Ústí nad Labem): „Facku jsme si zasloužili, v první půli to bylo z naší strany málo. Říkali jsme si, že budeme aktivní a nakonec to byl Třinec, který nás pomalu nepustil za polovinu. Druhou půli jsme se snažili a nemohli se do hry dostat. Nepomohla nám ani střídání, i když jsme se trochu zvedli, ale soupeři to stačilo. Třinec kouskoval hru, kopal míče dopředu, hrál jednoduchý fotbal, bohužel to je na tomto terénu to nejlepší, co jde. V základní sestavě jsem vyměnil některé hráče, příležitost si zaslouží i jiní, co s námi trénují a mají důvěru. O důvěru si příliš neřekli, ale nebylo to jen o nich. Důvodů proč bylo několik, proto se musíme také rozhodnout, kdo v týmu zůstane.“

František Straka (FK Fotbal Třinec): „Jsem spokojený, podali jsme velice dobrý, zodpovědný, disciplinovaný výkon, který vedl k zisku tří bodů. Cestovali jsme také o den dříve, byli jsme v Modré u Děčína, kde jsem ještě nebyl a bylo o nás skvěle postaráno. Líbil se mi první poločas, byl nejlepší, co jsme odehráli. Takto bych si představoval naši hru. Musím uznat, že ve druhé půli nás Ústí nad Labem zatlačilo. My si vytvořili další šance, zápas mohl vypadat jinak, když bychom proměnili brejky. Měli jsme při tyčce i potřebné štěstíčko, které potřebujeme. Klobouk dolů před charakterem a týmem, že se dokázal takto zvednout. Oceňuji v defenzivě další nulu, klukům jsem říkal, že od čistého konta se vše odvíjí. Jsem rád, že kluci tuto strategii pochopili a každý na tom pracuje, jak nejlépe umí. Pomalu, ale jistě, se dostáváme ze zóny, kde jsme byli, to byl ostatně můj cíl, proč jsem do Třince přišel. Věřím, že naše vítězná šňůra se natáhne, musíme být ale pokorní, nedovolím, aby si někdo hrál na mistra světa. Na setkání s Jiřím Jarošíkem jsem se do Ústí nad Labem těšil, uznávám ho se vším všudy. Říkal jsem mu před utkáním, aby měl trpělivost, protože na něj čekají ligová patra nahoře, o tom jsem přesvědčený. Fotbal má zmáknutý a je jeden z trenérů, který hrál na skvělé úrovni a poznal několik trenérů a herních systémů.“