02.12.2020 | Jiří Paýr | Zápas

Žižkov podruhé za sebou padl, ve Vlašimi prohrál 0:3

Foto: Jiří Paýr (fcsbvlasim.cz)
Vlašim – Fotbalisté Viktorie Žižkov nedokázali napravit předchozí zaváhání s Duklou na domácí půdě a v 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY prohráli i ve Vlašimi vysoko 0:3. V jinak vyrovnaném duelu stříleli góly jen domácí, kteří třemi góly ve druhém poločase v podání Filipů Blechy a Firbachera rozhodli o svém vítězství. Středočeši se díky této výhře posunuli z osmého na šesté místo, Žižkov je pátý. Oba týmy v tabulce dělí pouhý bod.
61' Blecha
71' Firbacher
87' Firbacher
bez branek
12' Diamé
29' Kozel
73' Sváta
81' Vrána
45' Tusjak
84' Urbanec
Sestavy
Vliegen – Kozel, Štochl, Sváta, Broukal, Svoboda – Janda (46. Firbacher), Průcha, Blecha – Diamé (46. Vrána), Dias (90. Zukal).
Na lavičce: Řehák, Ogiomade, Sklenička, Zinhasović
Trenér: Daniel Šmejkal
Švenger – Urbanec, Žežulka, Březina, Tusjak – Skopec, Richter (68. Nabijev), Batioja – Diviš (84. Bezdička), Mashike, Auer (68. Zoubele).
Na lavičce: Hrubeš, Muleme, Pudil, Řezáč
Trenér: David Vavruška
Rozhodčí: Dorušák – Hrabovský, Vejtasa • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

Žižkov působil od začátku zápasu nebezpečněji a domácí se museli mít na pozoru především v obraně. Už v páté minutě musel zasahovat Vliegen proti ráně Diviše a o patnáct minut později musel rychle z brány před dotírajícím Auerem, který se hnal za dlouhým míčem. Domácí se rovněž snažili, ale jejich přechod směrem do útoku často hatily nepřesné přihrávky.

Pražané plnili roli favorita a drželi míč více na svých kopačkách a před koncem prvního poločasu bylo opět horko před domácí brankou. Nejprve Diviš svým pokusem minul pravou tyč Vliegenovy branky a poté Mashikeho a Urbancovu střelu zablokovali domácí obránci. Domácí odpověděli šancí Diamého, ale v tísni dvou obránců nakonec domácí útočník o míč přišel.

Vlašimský trenér Daniel Šmejkal nebyl s prvním poločasem spokojen a do druhého poločasu vyslal na hřiště Vránu a Firbachera. Vlašim hned mohla z tohoto střídání těžit. Firbacher dokázal odcentrovat právě na Vránu, který svým pokusem jen těsně minul hostující branku. Hosté nechtěli zůstat pozadu a odpověděli pokusem Diviše, ale Vliegen předvedl výborný zákrok a podržel svůj tým.

Právě v tu chvíli si domácí zřejmě řekli dost a v 61. minutě vyrazili do útoku, který zakončil výstavní ranou do horního rohu branky Filip Blecha – 1:0. Viktorka přispěchala s rychlou odpovědí, ale Vliegen si s hlavičkovým pokusem hostujícího hráče dokázal poradit. Pro další vývoj utkání se stalo důležitým poločasové střídání trenéra Daniela Šmejkala. V 71. minutě vystřelil z hranice vápna Lucas Dias, do jeho rány se vložil střídající Filip Firbacher a míč skončil v síti - 2:0.

Dvoubrankový náskok už Vlašim dokázala v poklidu kontrolovat a hosté ze Žižkova neměli vážnější šanci, jak ohrozit branku Oliviera Vliegena. Snad jen po přímém kopu Březiny, ale hostující stoper zamířil nad branku, a tak mohl opět na druhé straně úřadovat Filip Firbacher, který si počíhal na zadní tyči na míč a dokázal pojistit tři body pro Vlašim - 3:0. Po konečném hvizdu tak bylo ve vlašimské kabině o mnoho veseleji a Žižkov odjížděl od hory Blaník s prázdnou.