02.12.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Ústí nad Labem veze z Blanska tři body, těsnou výhru trefil Brak

Foto: Jiří Havel Nejezchleb (fkblansko.cz)
Blansko – Na zmrzlém blanenském trávníku přivítali domácí fotbalisté Ústí nad Labem, kterému nakonec k vítězství stačila jediná trefa, když se po čtvrthodině hry v závaru před brankou prosadil obránce Vojtěch Brak. Domácí ve druhé půli tlačili, trefili tyč, ale závěrečný tlak nakonec utnulo vyloučení Lahodného. Arma si díky triumfu polepšila na třetí místo tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, Blansko zůstalo dvanácté.
bez branek
15' Brak
34' Lahodný
54' Sukup
87' Lahodný
90' Přerovský
58' Bílek
90' Chodora
Sestavy
Halouska – Sukup (71. Martin Holek), R. Buchta, Štrbák, Klusák – Vasiljev (62. Přerovský), Lahodný, Kopičár (71. Ilko), Kania – Harba (62. J. Šašinka) – Žák.
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Vincour
Trenér: Oldřich Machala
Tvrdoň – Strada, Brak, Písačka, Chodora – M. Bílek, J. Peterka, Čičovský (90. Emmer) – Kušej, Koubek, Prošek (77. Bazal).
Na lavičce: Němec, Hudec, Cantin, Hampl, Šilhan
Trenér: Jiří Jarošík
Rozhodčí: Machač – Horák, Kotík • Stadion: Stadion na Mlýnské • Hráno bez diváků

Komentář

Mírným favoritem duelu byli hosté. Ti sice měli v úvodu méně ze hry, ale paradoxně si vytvořili více šancí. Nejprve nebezpečně pálil Kušej, následně se ve větší šanci octl Čičovský, který přeloboval vyběhnutého Halousku, ale míč nakonec zamířil kousek vedle pravé tyče opuštěné branky. Po čtvrthodině hry se do míče z přímého kopu opřel Kušej a jeho parádní dalekonosná rána se od břevna odrazila na brankovou čáru a ven zpět do hry. Tlak hostů nakonec o minutu později rezultoval ve vedoucí branky, kdy Halouska pokryl na čáře hlavičku soupeře, ale důrazný Vojtěch Brak míč doslova dotlačil v závaru na místo určení – 0:1.

Domácí chtěli rychle odpovědět a byli aktivnější, jejich akce ovšem končily nepřesnými centry. Až ve 25. minutě mohl po nepřesném výkopu Tvrdoně zahrozit Žák, k zakončení z první se ale neodhodlal. Po půlhodině hry proletěl centr z levé strany malým vápnem Ústí, načež se na zadní tyči zjevil Sukup, ale v pádu nezakončil vůbec podle představ. Vzápětí zahrozil také Kania, který si míč navedl na levačku a ostře vypálil na bližší tyč, Tvrdoň však vytáhl výborný zákrok a ránu vyrazil. Poslední šanci poločasu měl po nepovedené hlavičce Štrbáka hostující Prošek, který sice Halousku přeloboval, leč příliš vysoko.

Do druhé půle vstoupili domácí aktivně a hnali se vpřed, jenže šance nepřicházely. Dlouhé centry i průnikové přihrávky měla obrana Severočechů dobře načtené. Až po hodině hry našel Sukup povedeným centrem Harbu, který hlavičkoval na penaltě osamocen, avšak bohužel pro domácí nad branku. Trenér Blanska reagoval na vývoj vzápětí čtyřmi střídáními. Novic Přerovský čtvrthodinu před koncem našel centrem z přímého kopu ve spolupráci střídajících hráčů Šašinku, ale jeho hlavičku brankář hostů skvěle vytáhl na roh.

Tlak domácích se stupňoval, deset minut před koncem se odražený míč po rohovém kopu dostal k Lahodnému, ale ten zblízka brankáře hostů nepropálil. Ještě blíž vyrovnání bylo Blansko o minutu později, kdy přímo z rohu zkusil Tvrdoně překvapit Klusák a jeho kroucený pokus orazítkoval zadní tyč. Akcie Blanska naopak klesly čtyři minuty před koncem, kdy Lahodný ostře trefil Bazala a po druhé žluté kartě zamířil předčasně do sprch. V závěru se tlak Blanska úplně otupil, naopak definitivně mohl rozhodnout před brankou osamocený Koubek, ale Halousku nepropálil.

Mrzet jej to však nemuselo. Ústí nad Labem si po nejtěsnější výhře 1:0 veze z jihu Moravy tři body a posouvá se na 3. místo. Domácí naopak padli potřetí v řadě a čeká je nejspíš lítý boj o záchranu.