02.12.2020 | Tomáš Kalas | Zápas

Jihlava otočila duel s Táborskem a na šestý pokus poprvé vyhrála doma

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Fotbalisté Jihlavy porazili v utkání 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 Táborsko a zaznamenali po pěti předchozích nezdarech první letošní domácí vítězství. Jihočeský nováček šel po půlhodině hry do vedení, když se trefil Vozihnoj, Vysočina ale zvládla góly Červa a Shudeiwy výsledek ještě před pauzou otočit. Ve druhém dějství měli svěřenci kouče Křečka možnost náskok pojistit, další branky už ale nepadly. Jihlava si v tabulce polepšila na desátou pozici, Táborsko zůstává předposlední.
32' Červ
43' Shudeiwa
30' Vozihnoj
54' Arroyo
61' Červ
14' Vozihnoj
59' Boula
71' Navrátil
73' Dybala
Sestavy
Číž – Křišťál (66. T. Svoboda), Štefánek, T. Vlček, Peřina (82. Tureček) – Lacko, Červ – Arroyo, Shudeiwa (88. Klobása), Smejkal – Vedral.
Na lavičce: Jágrik, Horák, Křivánek, Ševčík
Trenér: Aleš Křeček
Slávik – Icha (71. Dybala), Penc, Navrátil, Havrda – Vozihnoj (63. Tolno), M. Kučera, Boula (75. Schramhauser), P. Plachý (63. Čapek) – Majka, Musiol (75. Provazník).
Na lavičce: Pecháček, Brabec
Trenér: Sergejs Golubevs
Rozhodčí: Franěk – Kotalík, Pečenka • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

Jihlava mohla jít v mrazivém počasí do vedení už po třech minutách hry, Arroyo totiž zůstal viset za obranou hostí a postupoval sám proti brankáři, ale z dobré pozice trefil jen břevno Slávikovy branky. Ani domácím se však nevyhnula chyba v defenzívě, ta přišla totiž hned z protiútoku, kdy se Číž s Křišťálem neshodli na tom, kdo má hrát míč. Naštěstí pro domácí ale zásadní ohrožení branky od soupeře nepřišlo.

Táborsko bylo prvních 30 minut lepším celkem, Jihlavu přehrávalo a domácí se dlouho nemohli dostat do hry. V 17. minutě musel předvést zákrok Číž – to když Kučera zpracoval ideálně výkop od Slávika a střílel z úhlu, domácí gólman ale vyškrábl míč na rohový kop. Přesně po půlhodině hry už ale Vysočina kapitulovala. Na levém křídle předvedl krásný průnik záložník Majka a přes dva obránce se dostal až k přihrávce do předbrankového prostoru. Tam jako poslední hrál s míčem Leoš Vozihnoj, kterému nedělalo problém umístit míč do odkryté branky.

Poté se ale hostům přestalo dařit. Už za dvě minuty od jejich vedoucí branky bylo srovnáno. Smejkalův centr v rámci rozehrávky trestného kopu propadl až k zadní tyči na připraveného Lukáše Červa, jehož tvrdý pokus prolétl Slávikovi do branky okolo bližší tyče. 

Jihlava zlepšila hru a pohyb, což jí vyneslo těsně před koncem poločasu vedoucí trefu. Fares Shudeiwa stál na správném místě, zpracoval si ve vápně Křišťálův centr z pravého křídla a ve 43. minutě propálil bezmocného hostujícího brankáře.

Ve druhém poločase hrozila více Jihlava, ačkoliv mělo Táborsko optickou převahu. Během prvních sedmi minut měla Vysočina dvě šance. Nejprve si hosté oddechli ve 49. minutě, když Vedral z brejku poslal křižné zakončení vedle zadní tyče, o tři minuty později poté z deseti metrů Lacko nestlačil míč mezi tři tyče a po přihrávce od Arroya jenom zakončil kamsi na tribunu. Ke slovu se dostala i častá napomínání, v rozmezí 53. až 73. minuty se žlutilo hned v pěti případech. 

Dlouho se však hrálo bez šancí. První vážnější měl až devět minuty před koncem Arroyo, který ale na centr nedosáhl, místo toho zahrál rukou. Hosté sice Jihlavu, která se prakticky pouze bránila, přehrávali, herní převahu však měli Jihočeši pouze po šestnáctku. Otevřenou obranu Táborska mohl ve druhé minutě nastavení vytrestat Klobása, chybnou rozehrávku gólmana Slávika ale z těžkého úhlu do branky nezametl.

Mrzet ho to ale nemuselo, neboť Vysočina vyhrála 2:1 a poprvé v této sezoně tak mohla slavit tříbodový zisk z domácího hřiště. Táborsko naopak přidalo čtvrtou prohru v řadě.