05.12.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

12. kolo odstartovalo bezbrankovou remízou Ústí s Líšní

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Ústí nad Labem a Líšně se s podzimní částí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rozloučili bezgólovou remízou 0:0. Střelecky aktivnější byli v utkání hosté, kteří po Brakově vyloučení hráli od 81. minuty proti deseti, recept na vítěznou trefu ale nenašli. Líšeň zůstává v tabulce druhé nejvyšší soutěže s 23 body druhá o bod za vedoucím Hradcem Králové. Arma se drží o dva body zpátky na třetí pozici.
bez branek
bez branek
81' Brak
30' Machálek
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Brak, Písačka, Chodora – J. Peterka – Prošek, Čičovský, Kušej (90+1. Šilhan), Bazal (84. Hudec) – Koubek (80. Emmer).
Na lavičce: Němec, Cantin, Hampl, Jakš
Veselý – Pašek, Jeřábek, O. Ševčík, Lutonský – Kučera – T. Machálek (54. Rolinek), Matocha (72. Demeter), Málek, Krška (86. Bednář) – Silný (72. Szotkowski).
Na lavičce: Vítek, Fall, Minařík
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Hanousek – M. Novák, Slavíček • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

V souboji o druhé místo v tabulce se domácí museli obejít bez vykartovaného Michala Bílka, ale také bez trenéra Jiřího Jarošíka, který se několik málo hodin před výkopem dozvěděl o pozitivním testu na COVID-19.

V šesté minutě vypracoval první brankovou příležitost Václav Prošek, jenž vystihl rozehrávku soupeře. Pravý záložník Army servíroval gólovou přihrávku Josefu Bazalovi, který při zakončení na míč nedosáhl. Ve 31. minutě se dral do samostatného úniku Vasil Kušej, kvůli zdviženému praporku pomezního rozhodčího byla ale slibná akce Army přerušena.

Až o dvě minuty později byla k vidění první střela na bránu, kdy Ondřej Ševčík prověřil pozornost Mariána Tvrdoně. Ve 37. minutě zkoušel střelecké štěstí nejlepší kanonýr FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Jaroslav Málek, nepříjemnou ránu mířící do šibenice lapil pro změnu nejlepší brankář soutěže, co se vychytaných nul týče. V první minutě nastavení musel ústecký gólman vytěsnit na roh nepříjemnou ránu Davida Kršky, která z trestného kopu směřovala pod břevno. Oba brankáři nekapitulovali, a proto celky odcházely do šaten za bezbrankového stavu.

Druhý poločas příliš šancí nenabídl, za zmínku stojí kuriozita z 50. minuty. Vojtěch Brak u postranní čáry odkopl míč takovou silou, až trefil kola soupeřova autobusu. Za tři minuty kličkoval ve velkém vápně Matěj Koubek, k zakončení dvacetiletého útočníka defenziva Líšně nepustila. Stejný scénář následoval v 71. minutě, kdy Jan Peterka zahlédl u útočného velkého vápna Vasila Kušeje.

V 81. minutě se řítil do brejku Marek Szotkowski, když za záchrannou brzdu zatáhl Vojtěch Brak. Stoper Ústí nad Labem obdržel za taktický faul a zmaření brankové příležitosti červenou kartu. Ve zbylých minutách se již nic významného neudálo, a tak si obě mužstva rozdělila po bodu. Arma přezimuje v soutěžní tabulce mezi třetí až pátou pozicí, Jihomoravanům bude s jistotou náležet příčka druhá.

Ohlasy trenérů

Panajotis Kucalas (asistent trenéra FK Ústí nad Labem): „V pátek jsme se testovali na COVID-19 a shodou náhod došlo k tomu, že Jiří Jarošík byl pozitivní. Museli jsme na to pružně zareagovat, poprali jsme se s tím kolektivně a rozdělili si role. Hlavní pokyny jsem dával já, s trenérem jsme byli v kontaktu. Měli jsme sluchátko, informace jsme probírali spolu, kouč sledoval doma online stream. Chtěli jsme Líšeň v tabulce přeskočit, ale bylo to remízové utkání. Na obou stranách nebylo hodně šancí, podle mého názoru jsme měli mírnou herní převahu. Každopádně bod bereme s pokorou. Když by nám před sezónou někdo řekl, že budeme bojovat o tyto příčky, sami bychom se tomu divili.“

Milan Valachovič (asistent trenéra SK Líšeň): „Věděli jsme, že pokud budeme v Ústí nad Labem bodovat, skončíme po podzimu nejhůře druzí. Zápas byl remízový, víceméně bez šancí. V tomto období se hrává na těžkém terénu, neboť na stadionech chybí vyhřívání. Postavení v tabulce si budeme užívat do 6. 3. 2021, pro Líšeň se jedná o historický úspěch. Na sever Čech jsme jeli o den dříve, byli jsme jako většina klubů v Modré u Děčína. Vzhledem k tomu, že v klubu nemáme jen profesionály, kluci si v pátek stejně jako kvůli středečním zápasům museli brát dovolenou.“