23.01.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Hráč měsíce

Hráč měsíce Tvrdoň: Cena je odměnou pro všechny, na jaře zůstanu v Ústí

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Marián Tvrdoň obdržel v závěru loňského kalendářního roku ocenění pro nejlepšího hráče FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY za měsíc prosinec. Šestadvacetiletý strážce ústecké svatyně v posledních dvou kolech ani jednou nekapituloval a po vychytaných nulách proti Blansku a Líšni završil podzimní část společně s Lukášem Mrázkem a šesti čistými konty v úplném popředí brankářských statistik. Gólman Ústí nad Labem přiznal, že zájem o jeho služby projevil již minimálně jeden klub z nejvyšší soutěže.

Za měsíc prosinec 2020 byl Hráčem měsíce vyhlášen Marián Tvrdoň, jenž cenu obdržel již podruhé v kariéře. „Jedná se o pěkné ocenění. Vždy jsem si přál, abychom toto ocenění přinesli do kabiny, neboť je to odměna pro všechny. Je to zásluha celé kabiny včetně trenérů, na hřišti také nejsem sám,“ řekl skromně rodák ze slovenské Nitry, který první trofej získal společně s tehdejším ústeckým trenérem Alešem Křečkem v říjnu 2019.

„Doma vedle televize jednu cenu mám, nyní přibyde druhá. Jedná se o povzbuzení do další kariéry, když jste vyhlášeni nejlepším hráčem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v uplynulém měsíci,“ dodala gólmanská jednička Ústí nad Labem, která se netají nabídkou od ligového klubu.

„Mám agenta Davida Nehodu, který mě zastupuje a informoval mě o zájmu ostravského Baníku. Nyní je to ve stádiu, kdy v Armě budu od léta pouze pod opcí. Za výstupní klauzuli, o které jsme se již bavili, mě může Baník vykoupit. Domluvili jsme se až po sezóně, neboť nyní mají tři brankáře včetně jednoho dorostence a Janu Laštůvkovi bude končit smlouva. Na jaře budu stoprocentně nastupovat za Armu, bude to pro mě lepší. Jestli se vedení Army ozval i jiný klub, o tom více nevím,“ tvrdil v příští sezóně možná již ligový gólman, kterého v roce 2015 Ústí nad Labem v sestavě nepotřebovalo, a proto mladá naděje zamířila na hostování do Chomutova, o tři roky později do Brozan nad Ohří.

Zimní přípravu zahájili Severočeši letos až 13. ledna. „Začali jsme letos přípravu později, vyhovuje nám to. Trénujeme zatím jednofázově, tréninky jsou lehčí, abychom se do všeho zpět dostali. Od února sešlápneme plyn, trénovat budeme dvoufázově, abychom nabrali kondici a sílu. Po osmi letech v Ústí nad Labem mě již v zimní přípravě nemá co překvapit,“ nechal se slyšet odchovanec ČFK Nitra, jenž se se spoluhráči teprve otrkává pod novým koučem Davidem Jarolímem.

„Seznamujeme se s tím, co od nás bude trenér chtít. Nechce dělat velké převraty, naopak chce navázat na spolupráci s trenérem Jiřím Jarošíkem. Oba mají podobné zkušenosti, Jiří Jarošík jako stoper věnoval hodně pozornosti defenzivě, David Jarolím jako záložník se věnuje více ofenzivě. Vše funguje v pořádku, hodně s námi komunikuje a rozebíráme i standardní situace. Postupně se do všeho začleňuje stejně jako my. David Jarolím je mladý trenér, který chce něčeho v kariéře dosáhnout a bude si zakládat na německé preciznosti, která je známá a silná,“ míní ústecká dvacítka, která by ráda navázala na úspěšný podzim.

„Na jaře bych rád pokračoval ve výkonech, které jsem předváděl na podzim a pomohl klubu i sám sobě. Nechci polevit, aby se na mě nezapomnělo a sám potřebuji zlepšit některé věci. V Ústí nad Labem jsem zabydlený osm let, ale s případným stěhováním bych se musel nějak poprat. Fotbal přináší stěhování a i to, že to člověk má od domova a všeho daleko, když přijde do nového prostředí,“ smiřuje se pomalu s odloučením od domova Marián Tvrdoň, jenž odchytal ve středu první přípravné utkání za Armu v rámci zimní ligy proti rezervě pražské Slavie.

„Po zápase jsme si řekli, že jsme se dopustili chyb, které soupeř potrestal. Byl to náš první zápas po zimní přestávce, příliš jsme toho natrénovat nestihli a spíše jsme zkoušeli kluky. Slavia hrála hodně nátlakový fotbal, mladí a běhaví kluci se chtěli ukázat, mají motivaci probojovat se do A týmu, navíc trénovali prý již od 4. ledna tohoto roku. My si také vytvořili šance, ale nedokázali jsme Pražany potrestat tak jako oni nás. Nic si z toho neděláme a budeme se nadále zlepšovat. V následujících soubojích s Varnsdorfem a Chrudimí může být naše výhoda, že budeme vědět, co od těchto týmů čekat. Původně jsme se jako gólmani měli střídat po poločase, domluvili jsme se nakonec, že se vystřídáme po zápasech. Je pro nás lepší chytat celý zápas,“ uzavřel gólman, jenž má spolu s chrudimským Lukášem Mrázkem v letošním ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejvíce vychytaných čistých kont, a sice šest.