12.02.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Nováčka z Blanska posílilo před jarem hned osm nových hráčů. Harba končí

Foto: sklisen.com
Blansko – Zatím osm hráčů přivedli před jarní částí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Blansku. Novému trenérovi Martinu Pulpitovi, který v první polovině ledna nahradil Oldřicha Machalu, přibyli do kádru brankář Chmiel, obránce Černín, záložníci Vlachovský a Mach a útočníci Machálek (na snímku), Lhotecký, Kepl a Ngoma. V jihomoravském klubu naopak skončil Bosňan Harba.

Jako první posilu oznámilo Blansko, které druholigový podzim zakončilo na dvanáctém místě tabulky, Tomáše Machálka. Třicetiletý útočník přišel k nováčkovi F:NL z Líšně, kde působil posledních pět sezon a zažil postup z třetí nejvyšší soutěže do druhé. Do října 2019 jej v klubu z brněnského sídliště trénoval otec Miloslav, který poté odešel k městskému rivalovi Zbrojovce.

Machálek, který v minulosti nastupoval také za Opavu a Prostějov, zasáhl během podzimní části aktuálního ročníku do dvanácti utkání. Na první letošní branku zatím čeká.

Do středu zálohy mohou v Blansku nově nasadit Martina Vlachovského. Dvacetiletý odchovanec Karviné bude na jihu Moravy hostovat do konce sezony. „S agentem jsme usilovali o hostování ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Po prvním týdnu v Karviné mi volal agent a po víkendu jsem se hlásil v Blansku na zkoušku. Jsem nadšený, že to dobře dopadlo,“ řekl pro fkblansko.cz Vlachovský.

V karvinském dresu dvakrát nastoupil ve FORTUNA:LIZE, dohromady však odehrál jen něco málo přes čtvrthodinu. Častěji se objevoval v rezervě Slezanů, kde v deseti duelech divize F nastřílel šest branek. „Věřím, že se mi v novém působišti bude dařit. Udělám vše pro to, abych pomohl týmu dávat více branek a také hrát atraktivní fotbal,“ ujistil ofenzívně laděný středopolař.

Z Baníku Ostrava získali Blanenští Františka Chmiela. Třiadvacetiletý brankář ve dvou sezonách v nejvyšší soutěži zaznamenal sedm startů. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE chytal v sezoně 2017/18 ve Vítkovicích a loni v Třinci. Za celek z města pod Javorovým si připsal 26 zápasů, čtyřikrát udržel čisté konto. Stejně jako Vlachovský má v Blansku vyřízené hostování do konce sezony.

Bezmála dvoumetrový obránce Jakub Černín na podzim odehrál pět utkání ve FORTUNA:LIZE za brněnskou Zbrojovku. Ve stejném klubu na podzim minulé sezony dvakrát nastoupil do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, přičemž jednou skóroval. Jaro pak strávil v konkurenční Líšni, kde zapsal sedm startů. V Blansku bude působit formou půlročního hostování.

Ze Zbrojovky se do Blanska přesunuli ještě další dva hráči. Na hostování do konce sezony útočník Claude Lhotecký, na přestup s právem na zpětný odkup záložník Marek Mach. Devatenáctiletý Lhotecký má za sebou patnáct minut ve FORTUNA:LIZE, když v září střídal v zápase proti Olomouci. Dvacetiletý Mach si v loňském ročníku vysloužil zkušenost s F:NL, na hřiště se v ní dosud podíval do šesti střetnutí. Oba mladíci jinak letos nastupovali spíše za brněnský B-tým v divizi. Lhotecký se ve čtvrté nejvyšší soutěži trefil třikrát, Mach pětkrát.

Z Plzně posílil nováčka Tomáš Kepl. Dvacetiletý útočník v sezoně 2018/19 ve třech případech skóroval v UEFA Youth League – mládežnické obdobě Ligy mistrů. Na seniorské úrovni oblékal zejména dres třetiligové rezervy Viktorie. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nastoupil loni k jednomu utkání za pozdějšího šampiona Pardubice. Mládežnický reprezentant a účastník mistrovství Evropy devatenáctiletých bude ve městě na řece Svitavě hostovat.

Do sestavy Blanska se pokusí prosadit také pětadvacetiletý forvard Kablan Davy Ngoma, jenž hrál zatím nižší soutěže v rodné Francii. Jihomoravané naopak už nepočítají s Harisem Harbou. Dvaatřicetiletý záložník z Bosny a Hercegoviny se s klubem dohodl na ukončení smlouvy. Do Blanska přišel v lednu 2020, v deseti zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY za něj vstřelil jeden gól. „Je to sice zkušený hráč, ale dělala mu potíže agresivita a rychlost soupeře. Na jeho post hledáme alternativu, která naší hře přinese více, než jí dokázal dát Haris Harba,“ uvedl k odchodu bývalého hráče Hradce Králové, Jihlavy či Zlína na klubovém webu trenér Martin Pulpit.