15.02.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Prostějov před jarem provedl rošádu v brankovišti, posilu získal z Brna i Sigmy

Foto: fotbaltrinec.cz
Prostějov – S novou brankářskou dvojicí půjdou do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY fotbalisté Prostějova. Miloslav Bréda se po třech letech vrátil na Slovensko, místo něj Hanáci k Filipu Muchovi angažovali někdejšího gólmana Olomouce, Baníku Ostrava nebo Jablonce Michala Bártu (na snímku). Z Brna se vrátil záložník Koudelka, z olomoucké Sigmy přišel mladík Zlatohlávek. Trenér Šustr dá příležitost také odchovancům, kteří na podzim působili ve třetí lize.

Jednatřicetiletý Bárta naposledy oblékal dres třetiligového Frýdku-Místku. Ve FORTUNA:LIZE v minulosti odchytal 35 zápasů ve čtyřech sezonách. Dvacet pět za Baník Ostrava, deset za Jablonec. Ve F:NL prošel Čáslaví, Olomoucí a Třincem. Za Sigmu a Slezany si však připsal pouze jedno, respektive dvě odchytaná utkání.

S druhou nejvyšší soutěží má rodák z Chlumce nad Cidlinou malou zkušenost také ze slovenského Trebišova. „Na Slovensko jsem odcházel před startem loňské jarní sezony, stihl jsem tam být jen měsíc a půl. Odehráli jsme pouze první jarní kolo, kdy jsme zvítězili, a hned zavírali hranice, takže já jel domů. Sezona se pak nedohrála, tudíž jsem tam opravdu dlouho nepobyl,“ vysvětluje Michal Bárta v rozhovoru pro vecernikpv.cz. „Příchod do Prostějova beru jako příležitost. Chtěl bych se poprat o místo v sestavě a ještě za sebe něco vymáčknout,“ dodává.

V Prostějově naopak po dvou a půl sezonách skončil Miloslav Bréda. Na podzim chytal jen ve dvou zápasech, ve zbývajících deseti dostal přednost Filip Mucha. Sedmadvacetiletý rodák z Michalovců se tak kvůli menšímu vytížení rozhodl vrátit na Slovensko, kde se upsal druholigovému Komárnu. Za Prostějov v letech 2018–2020 zaznamenal 41 duelů.

Na Hanou se po podzimu stráveném v prvoligovém Brně vrátil záložník Jan Koudelka. Za Zbrojovku ve FORTUNA:LIZE zasáhl do sedmi zápasů, v šesti z nich ale jako střídající hráč. V základní sestavě nastoupil pouze ve druhé polovině září, když Jihomoravané hostili Olomouc. Do Brna se přesunul právě z Prostějova, kde předtím působil pět sezon a v letech 2016 a 2018 pomohl k postupu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

„Na podzim jsem nějaké zápasy Prostějova viděl, takže to pro mě není neznámý tým. Kádr se samozřejmě omladil, kluci to chytli hned od začátku. Řekl bych, že to dobře funguje. Zápasy kluci zvládali, což je perfektní, důležité je, aby to vydrželo,“ řekl osmadvacetiletý Koudelka webu vecernikpv.cz.

Do druholigového jara už ve výběru trenéra Pavla Šustra nezasáhnou útočníci Martin Zikl a Jakub Rolinc. Jednadvacetiletý Zikl se na zimní přípravu vrátil do Zbrojovky Brno. Do jejího kádru se ale neprosadil a na jaře bude hostovat u soutěžního konkurenta Prostějova Líšně, kde již působil v ročníku 2019/20. Za 1.SK nastoupil do dvanácti utkání a vstřelil dvě branky. Osmadvacetiletý Rolinc – bývalý hráč Olomouce, Baníku Ostrava, Znojma nebo slovenského Prešova – si za Prostějov zahrál ve dvou sezonách. Během 32 střetnutí pětkrát skóroval.

Na půlroční hostování s opcí na přestup odešel z Prostějova do Líšně Jan Šteigl. V únoru šestadvacetiletý záložník na podzim zapsal osm startů s bilancí jednoho gólu. Za Hanáky ve čtyřech sezonách ve F:NL nasbíral 58 odehraných duelů a pět branek.

Minimálně jarní část letošního ročníku v Prostějově stráví záložník Sigmy Olomouc Tomáš Zlatohlávek. Dvacetiletý fotbalista má na svém kontě premiérový start ve FORTUNA:LIZE. Na podzim hostoval z Olomouce v Třinci, kde sbíral minuty v sedmi utkáních. Kádr kouče Šustra rozšířili také dva prostějovští odchovanci – záložníci Radek Smékal a Adam Dittmer. Dvaadvacetiletý Smékal stihl na podzim tři zápasy za třetiligovou Hostouň. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE dosud odehrál šestnáct minut v sezoně 2016/17. Osmnáctiletý Dittmer vloni na Hané zasáhl do pěti druholigových utkání. Během podzimu o úroveň níž desetkrát oblékl dres Vyškova.