20.02.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Jihlavě se z Norska vrátil Vejmola, nejlepší střelec odešel do FORTUNA:LIGY

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Fotbalisté Jihlavy půjdou do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY i s Luďkem Vejmolou. Šestadvacetiletý brankář se vrátil z hostování u účastníka nejvyšší norské soutěže Haugesundu. Kádr Vysočiny naopak opustil záložník Tomáš Smejkal. Se čtyřmi brankami nejgólovější hráč výběru trenéra Křečka přestoupil o úroveň výš. Ve FORTUNA:LIZE se upsal Jablonci.

Vejmola odešel z Jihlavy do norského Haugesundu formou hostování v červnu loňského roku. Seveřané na něj mohli uplatnit opci na přestup, to ale neudělali. „Luděk se vrátil z hostování. Víme, že v něm znovu získáváme kvalitního brankáře, který by nám na jaře měl pomoci nejen na hřišti, ale i v kabině,“ řekl v rozhovoru pro klubový web sportovní ředitel a předseda představenstva Vysočiny Lukáš Vaculík.

Rodák z Vyškova nastupoval za Horáky ve F:NL v loňské a předloňské sezoně, pokaždé si připsal 23 odchytaných zápasů. V ročníku 2018/19 navíc zasáhl do neúspěšné baráže o FORTUNA:LIGU. S druhou nejvyšší soutěží má zkušenosti také z Kolína, kde v sezoně 2014/15 zaznamenal šest startů. V nejvyšší české soutěži působil v Mladé Boleslavi. Za Středočechy v letech 2016–2018 nasbíral devatenáct utkání a tři čistá konta.

Pro jiného brankáře, dvacetiletého Michala Lancmana, hledá Vysočina uplatnění ve třetí lize. „Věříme, že pravidelné vytížení na jaře nalezne v třetiligové Vrchovině. Předběžně jsme na tom domluveni,“ uvedl Vaculík v první polovině ledna. Lancmanův přesun nicméně klub zatím neoznámil.

Do FORTUNA:LIGY z Jihlavy přestoupil Tomáš Smejkal. Dvaadvacetiletého záložníka získal Jablonec. V podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vsítil ve dvanácti duelech za Vysočinu čtyři góly. Před obránci Křišťálem a Vedralem tak momentálně stále ještě vede týmovou tabulku střelců.

„Zájem předních českých klubů o Tomáše byl opravdu značný. Na podzim na sebe výrazně upozornil svými góly, čtyřmi brankami a hned deseti gólovými přihrávkami. Jsme přesvědčení, že právě nyní nastal pravý čas, aby se Tomáš ve fotbalové kariéře posunul. Druhou ligu už sportovně přerostl a my mu nechceme bránit ve vývoji. Přejeme mu v novém působišti hodně štěstí,“ sdělil Vaculík.

Jihlavský kouč Aleš Křeček naopak může do jarních zápasů F:NL nově nasadit čtveřici mladíků. Obránce Samuela Želazného, záložníka Sebastiana Chocholatého, záložníka či křídelního útočníka Jakuba Selnara a útočníka Vojtěcha Patráka. Informoval o tom web fcvysocina.cz.

Devatenáctiletý levý krajní bek Želazný má za sebou angažmá v nižší soutěži v Portugalsku. Na prosazení se do sestavy Vysočiny dostal podle informací klubu půl roku. Dvaadvacetiletý Chocholatý se do Jihlavy přesunul prostřednictvím hostování z Hradce Králové. Předtím hrál na nižších úrovních za Převýšov, Kratonohy a Živanice.

Dvacetiletý Selnar odešel v mládežnických kategoriích z mateřských Domažlic do Plzně. Ve Viktorii si vyzkoušel mládežnickou Ligu mistrů, následně hostoval ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Na podzim 2019 během patnácti startů za Sokolov dvakrát skóroval, na jaře přidal jedno utkání za pozdějšího mistra z Pardubic. O uplynulém podzimu stihl fotbalista, který má zkušenosti z mládežnických reprezentací, v osmi zápasech za třetiligovou plzeňskou rezervu vstřelit tři branky.

Stejně starý Patrák také nastupoval za mládežnické národní týmy. Odchovanec Vrchlabí patří pražské Spartě, za kterou loni debutoval ve FORTUNA:LIZE. Zároveň si připsal i krátkou epizodu v Evropské lize, když jako střídající hráč nastoupil do závěru venkovního utkání s AC Milán. Na podzim nasázel v osmi zápasech za sparťanský B-tým osm gólů a stal se nejlepším střelcem nedohrané České fotbalové ligy – třetí nejvyšší soutěže.