23.02.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Posilu do středu obrany Třinec nenašel. Cienciala navzdory přestupu zůstává

Foto: fotbaltrinec.cz
Třinec – Fotbalisté Třince chtěli v zimní přestávce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivést posilu na post stopera. Nakonec se jim to však nepodařilo a situaci budou podle sportovního manažera Marka Čelůstky řešit hráči z vlastního kádru. O fotbalisty z města pod Javorovým byl naopak zájem ve FORTUNA:LIZE. Brankář Mrózek odešel do Plzně, záložník Ciencala do ostravského Baníku. Druhý jmenovaný ale v Třinci zůstává, na jaře tam bude hostovat. Baník poslal do aktuálně jedenáctého týmu druhé nejvyšší soutěže ještě jednu tvář – útočníka Tijaniho.

Trenér František Straka v rozhovoru pro klubový web z první poloviny ledna uvedl, že na pozici stopera tlačí Třinec bota. „Chceme přivést hráče, který by ideálně zapadl do našeho herního stylu. Máme dostatek času, abychom nějaké hráče otestovali,“ nastínil.

Slezany po podzimu opustil francouzský stoper Martin Ngimbi, kterému vypršelo hostování z prvoligového Zlína. Na zkoušku přivedli jiného cizince – Petera Chríbika. Dvaadvacetiletý Slovák ale nastoupil jen do přípravného utkání s polskými Tychy, které Třinec prohrál 1:5, a po něm skončil. „Peter za námi po utkání sám přišel s tím, že se mu zápas příliš nepovedl. Budeme tedy stopera hledat dál. Nechceme vzít do mužstva průměrného hráče, hledáme někoho, kdo bude lepší než stávající fotbalisté. Pokud takového nenajdeme, budeme si muset poradit z vlastních zdrojů,“  informoval fotbaltrinec.cz 25. ledna sportovní manažer třineckého klubu Marek Čelůstka.

V rozhovoru z poloviny února pak řekl, že ve středu obrany může hrát například záložník Martin Foltyn. „V přípravě se tam jevil velice slušně. V úvahu přicházejí ještě dva hráči – Richard Vaněk a Kuba Habusta, který na stoperu zaskakoval už na podzim. Dobrý tým si musí umět poradit. Věřím, že v tomhle směru nebudeme mít problém.“

Do FORTUNA:LIGY zamířili z východního konce Česka dva hráči.

Sedmnáctiletého Ondřeje Mrózka získala Plzeň. Brankář měřící 196 centimetrů prošel třineckými mládežnickými kategoriemi, v loňské sezoně si připsal dva odchytané zápasy i ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. „Přestup do Plzně je pro Ondru dalším významným krokem v kariéře. Věřím, že prodá svůj talent a v nejvyšší soutěži najde uplatnění. Jeho příběh je motivací pro další naše mladé fotbalisty. Když budou na sobě systematicky a poctivě pracovat, mohou se jednou dostat do nejvyšší soutěže," konstatoval Čelůstka.

Tříletou smlouvu s Baníkem Ostrava podepsal Lukáš Cienciala. Další z třineckých odchovanců odehrál na podzim ve F:NL jedenáct utkání, ve kterých jednou skóroval. „Svými výkony a pracovitostí si prvoligové angažmá zasloužil. Náš klub si zájmu Baníku velice váží, rádi bychom vychovali více takových hráčů, jako je Lukáš. Jeho případ jistě bude tou správnou motivací pro ostatní naše mladé hráče dostat se do prvoligového mužstva,“ citoval fotbaltinec.cz manažera Čelůstku.

Dvacetiletý záložník se ale s Třincem nadobro nerozloučil. Na jaře mu pomůže formou hostování. Ve středové řadě může za Strakův výběr nastoupit také dvaadvacetiletý Matyáš Buneš, jenž pod Javorový přestoupil z Bohemians 1905. Na první start ve F:NL zatím čeká, za rezervu klokanů hrál dvě sezony třetí ligu. „Je to mladý a nadějný fotbalista, který se musí rozkoukat v dospělém fotbale. Dá se o něm říct, že je příslibem do budoucna,“ věří Marek Čelůstka.

Do blízké budoucnosti – v podobě jarní druholigové části – naopak v Třinci nemohou počítat s brankářem Jiřím Ciupou a záložníkem Tomášem Zlatohlávkem. Podobně jako u obránce Ngimbiho jim skončila hostování z klubů FORTUNA:LIGY. V případě Ciupy šlo o Karvinou, v případě Zlatohlávka o Olomouc. V Sigmě ale dvacetiletý fotbalista v dohledné době působit nebude, přesunul se na půlroční hostování k soutěžnímu konkurentovi Třince – Prostějovu.

Slezanům se z hostování vrátil útočník Denis Nieslanik. Na podzim stihl odehrát deset zápasů za třetiligový Vyškov a vstřelil tři branky. Ve F:NL dosud nastoupil do dvou utkání, jednoho v loňské a jednoho v předloňské sezoně. Do třineckého A-týmu se chtěli prosadit také talentovaní forvardi Adam Lasota a Lukáš Bora. Oba ale přibrzdilo vážné zranění, píše se na stránkách klubu.

Staronovou tváří v třineckém kádru se stal Muhamed Tijani. Dvacetiletý nigerijský útočník dorazil na hostování z Baníku Ostrava. Na svém kontě má šestnáct startů ve FORTUNA:LIZE – pět z loňské sezony za Karvinou a jedenáct z podzimu letošního ročníku za Baník, kde zaznamenal jednu branku. Třinecké prostředí zná z podzimu 2019, kdy si zde na úrovni FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY připsal deset duelů.

„Sáhli jsme po něm proto, že u nás bude mít větší herní vytížení než v Baníku. Očekáváme od něho zvýšení konkurence a také góly, které se nám v poslední době nedaří dávat. Výhodou je, že asistent Tomáš Jakus zná Tijaniho už z dřívějška a trenér František Straka rád a velmi dobře pracuje s novými hráči. Věříme, že spolupráce bude fungovat,“ prohlásil na klubovém webu sportovní manažer Třince Marek Čelůstka.

Naplno se podle jeho slov připravují brankář Jiří Adamuška a záložníci Tomáš Omasta s Filipem Hlúpikem. Osmadvacetiletý Adamuška a devětadvacetiletý Hlúpik chyběli kvůli zranění po celý podzim. Pětadvacetiletý Omasta zasáhl do čtyř zápasů, naposledy odehrál poločas v zářijovém střetnutí s Jihlavou.

Kdo na úvod jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude slezskému celku podle všeho chybět, je bývalý kapitán Imrich Bedecs. Devětadvacetiletý slovenský obránce doléčuje vážné zranění kolene, které utrpěl v červnu loňského roku při duelu s Vyšehradem. „Imo se zotavuje velice rychle. Přestože už delší dobu trénuje s mužstvem a zvládá tréninkové dávky, v úvodu jara s ním nepočítáme. Nespěcháme na něho, záleží nám na tom, aby byl stoprocentně v pořádku,“ zdůraznil Čelůstka.