04.03.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 13. kola: Brno uvidí bitvu prvního s druhým, Ústí míří na Julisku

Foto: fchk.cz
Praha – Na den přesně po třech měsících se znovu začnou hrát zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Hned v prvním jarním kole se přitom utkají nejlepší dva týmy tabulky, druhá Líšeň hostí v sobotu první Hradec Králové. Sázková kancelář Fortuna odvysílá přímým přenosem dva duely. Prvním bude nedělní souboj šestého Žižkova s čtvrtou Chrudimí, druhým pak pondělní dohrávka mezi osmou Duklou Praha a třetím Ústím nad Labem, kterou přinese i kanál ČT sport.

V předehrávce třináctého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se v pátek od 14 hodin střetnou desátá, ale stále ambiciózní Jihlava a poslední Vyšehrad. „Nepochybně půjde o důležitý duel. Má to dva aspekty – jde o první duel po dlouhé zimní pauze a navíc hrajeme v domácím prostředí s týmem, který je na poslední příčce tabulky, tudíž samozřejmě chceme vyhrát,“ uvedl na tiskové konferenci před začátkem druholigového jara Lukáš Vaculík, sportovní ředitel a člen představenstva jihlavského klubu.

Trenér Horáků Aleš Křeček poté při stejné příležitosti řekl, že v páteční sestavě mu zůstávají dva až tři otazníky. O obsazení brankářského postu podle jeho slov rozhodne trenér brankářů Juraj Šimurka. „Navrátilec z Norska Luděk Vejmola je rozhodně jednou z variant,“ připustil devětačtyřicetiletý Křeček.

Vysočina se s vyšehradským Slavojem utkala naposledy loni v červnu. Ve 26. kole F:NL doma zvítězila 4:0. „Je to první zápas po dvou měsících, co jsme strávili na umělce. To natěšení je takové, že se těšíme konečně na přírodní trávník. Jde o první zápas. Natěšení tam je, nechci říkat nervozita, ale takový respekt k prvnímu utkání. První zápasy jsou vždy velice těžké, ale budeme doufat, že to zvládneme,“ citoval klubový web útočníka Stanislava Klobásu, který šemíkům minule vstřelil dva góly.

V sobotu se od 14:30 utkají Blansko a Třinec a také dva zatím nejlepší týmy tabulky. Na hřiště Líšně přijede Hradec Králové. Východočeši tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vedou, Jihomoravané na ně však ztrácejí pouze dva body. Poslední vzájemné střetnutí vyznělo nerozhodně 1:1. Hradec sice vedl po trefě Leibla, Líšeň ovšem záhy srovnala zásluhou Málka.

„Už jenom tím, že jdeme do jara jako lídr, to jiné bude. Z mého pohledu tam ale není zásadní rozdíl oproti tomu, když jsme byli třetí nebo čtvrtí. Hradec je pořád ve druhé lize vnímaný jako klub s ligovou historií – a to platí bez ohledu na to, jestli je první, nebo ne,“ sdělil fchk.cz hradecký kouč Zdenko Frťala.

„Problém by byl, kdybychom se s tím neuměli vyrovnat. Musíme věřit sami v sebe, ve svoje kvality a v to, že jsme se v zimě připravili správně kondičně i psychicky. Z mého pohledu bude teď na jaře hlava ještě důležitější,“ domnívá se rodák ze slovenské Nitry.

Tři utkání druhé nejvyšší soutěže se uskuteční v neděli. V 10:15 začne duel dvou mužstev z horní poloviny tabulky – Žižkova a Chrudimi. Živě ho bude vysílat titulární partner druhé ligy – sázková kancelář Fortuna. Od 14:30 pak Varnsdorf hostí Prostějov a Vlašim Táborsko.

Pondělní dohrávku třináctého kola F:NL obstarají od 14:30 před kamerami České televize a sázkové kanceláře Fortuna Dukla Praha a Ústí nad Labem. Pražané jsou po podzimu se sedmnácti body osmí, Severočechům patří s jednadvaceti body třetí příčka. Poslední vzájemný zápas na úrovni FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyhrálo 13. června roku 2020 Ústí. Na svém stadionu sice muselo dotahovat, skóre ale třemi góly otočilo. Dukla nakonec prohrála těsně 2:3, deset minut před koncem totiž druhou brankou v duelu snížil Lukáš Holík. Osmadvacetiletý záložník ale už na Julisce nepůsobí, před startem letošního ročníku se upsal účastníkovi FORTUNA:LIGY Opavě.

„Dukla hraje pohledný, kombinační fotbal. Nepojedeme tam hrát „žádnýho zanďoura“ a budeme si to s nimi chtít rozdat na férovku. Doufám, že fanoušci uvidí v televizi zajímavé utkání, které je bude bavit!,“ uvedl v rozhovoru pro fkusti.cz ústecký záložník Michal Bílek.