05.03.2021 | Tomáš Kalas | Zápas

První jarní duel skončil remízou, Vyšehrad proti Jihlavě zachránil Vandas

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Po zimní pauze trvající na den přesně tři měsíce se znovu rozehrála FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA. V předehrávce jejího 13. kola mezi Jihlavou a posledním Vyšehradem se na první branku čekalo 22 minut, když jihlavský mladík Michal Ševčík nekompromisně proměnil penaltu krátce poté, co jej ve vápně zfauloval Tomáš Košút. Domácí měli i poté několik tutovek a po vyloučení Králíčka hráli dokonce po celou druhou půli proti deseti, další trefu už ovšem nepřidali. Ba naopak Vysočinu těsně před koncem šokovali oslabení Pražané, když se trefil v 89. minutě z penalty Pavel Vandas. Vyšehrad tak bodoval v druhém ligovém zápase v řadě.
22' Ševčík (pen)
89' Vandas (pen)
30' Vlček
44' Králíček
46' Králíček
Sestavy
Číž – Křišťál, Vedral, Vlček, Horák – Červ, Lacko – Ritter, Ševčík (73. Arroyo), Selnar (67. Patrák) – Klobása (87. Shudeiwa)
Na lavičce: Jágrik, Peřina, Chocholatý
Trenér: Aleš Křeček
Babka – Stropek, Egert (46. Zaradny), Košút, Schneider – Šandera, Kulig (67. Jakab) – Hezoučký, Procházka (67. Vandas), Černý – Králíček
Na lavičce: Kafka, Burda, Hampl, Vaněk
Trenér: Michal Zach
Rozhodčí: Cieslar – Mikeska, Bureš • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

V chladném pátečním odpoledni zahájili hosté první jarní zápas o poznání aktivněji a během prvních 10 minut měli nad favoritem zápasu převahu. Už ve druhé minutě přišla rozehrávka rohového kopu a na malém vápně Vysočiny se tlačil do zakončení Egert, obránce Štefánek ale skluzem odvrátil mimo nebezpečnou zónu Jihlavy. 

Domácí se pořádně připomněli až ve 12. minutě, kdy kombinační hrou na levém křídle vznikl prostor ve vápně pro zakončujícího Ševčíka, jehož střelu ale vyrazil Babka na rohový kop. Jenom o tři minuty později Ševčík poslal z levé strany centr na zadní tyč, kterou zavíral Křišťál, v pádu ale nedokázal trefit branku. Jihlava se nakonec zásahu dočkala až ve 20. minutě, když Košút zboural pronikajícího Ševčíka ve vápně a byla nařízena penalta. 

K té se postavil Michal Ševčík a prudkou střelou k tyči nedal Babkovi šanci zakročit. Domácím se první půle relativně povedla, Vysočina hrozila zejména ze standardních situací a centrů, leč druhou branku již nedokázala vstřelit. Nejblíže k tomu byl dvě minuty před koncem půle Vlček, jeho padající hlavičku pod břevno ale vyškrábl na roh Babka. 

Druhou půli začali hosté nešťastně. Už po necelé minutě totiž šel ze hřiště Milan Králíček, který „navázal“ na faul ze 44. minuty a po faulu ve vzdušném souboji mu rozhodčí Cieslar ukázal druhou žlutou, a tedy červenou kartu. Kdo by však čekal následně hru na jednu branku, mýlil by se. Jihlava sice měla mírnou převahu, šancí ale moc nepřicházelo. Nejblíže brance byl zřejmě v 59. minutě Ševčík, který dostal parádní centr po zemi do šestnáctky od Klobásy. Střelec prvního gólu Jihlavy byl sice ve vápně sám, ale v tutové příležitosti jenom promáchl. S blížícím se závěrem klesala i kvalita fotbalu a vypadalo to, že Jihlava se již ke třem bodům nakonec prokope. 

Situace z 88. minuty ale všechno změnila. Arroyo podrazil ve vápně pronikajícího Černého a Vyšehrad dostal možnost na srovnání z penalty, kterou o minutu později zkušeně proměnil Pavel Vandas. Domácí pak sice hráli absolutní vabank a ve třetí minutě rozjásal přítomné hosty na stadionu Vojtěch Patrák, pro předchozí útočný faul ale tato branka neplatila, o pár sekund později navíc byl zápas ukončen. Jihlava tak doma nečekaně ztratila po remíze 1:1.