18.03.2021 | Petr Komárek | Zápas

Prostějov porazil v předehrávce 15. kola Žižkov a poskočil na druhé místo

Foto: fkvz.cz
Praha – Fotbalisté Prostějova porazili v televizní předehrávce 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 Žižkov a posunuli se v neúplné soutěžní tabulce na druhé místo o bod za vedoucí Líšeň. Vše podstatné se na Proseku událo po změně stran. Hanáky poslal pět minut po přestávce do vedení Jakub Matoušek, na něhož navázal po hodině hry Martin Sus. Pražané v závěru už jen snížili ze značky pokutového kopu, který proměnil Elvis Mashike Sukisa. Na body ale podruhé na jaře nedosáhli.
84' Mashike Sukisa (pen)
50' Matoušek
59' Sus
48' Pudil
9' Omale
14' Šmehyl
84' Bárta
Sestavy
Švenger – Řezáč (68. Urbanec), Pudil, Opluštil, Auer – Súkenník (55. Muleme), Sixta – Jaroslav Diviš (68. Bazal), Batioja, Zoubele – Mashike Sukisa.
Na lavičce: Hrubeš, Hušek, Skopec, Nabijev
Trenér: David Oulehla
Bárta – Šmehyl, Bala, Sus, Stříž – Matoušek (78. Langer), Omale, Kopřiva, Zapletal (78. Jurásek) – Koudelka (90. Spáčil), Píchal (59. Zlatohlávek).
Na lavičce: Mucha, Machynek, Sečkář
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Machač – Volf, Mojžíš • Stadion: Stadion SK Prosek • Hráno bez diváků

Komentář

V úvodu utkání se Batioja pokusil vysunout za obranu Diviše, hosté to nepřipustili a přihrávku „odklidili“ pryč. Zanedlouho už ekvádorsko-česká spolupráce klapla, Diviš ale Bártovu branku minul. Na druhé straně se do otevřené žižkovské defenzívy vydal Stříž. Útok sice nakonec zpomalil, našel ale Koudelku, jehož pas ještě elegantně patičkou prodloužil Zapletal. Akce Prostějova tím nicméně skončila, domácí odkopli míč z vápna ven.

Velkou šanci si Hanáci vytvořili na konci první desetiminutovky zápasu. Koudelka si sice navedl balon více na střed hřiště a vypadalo to, že ideální moment ke střele promeškal. Z hranice pokutového území ovšem pak mířil do stopera Viktorie Opluštila, od nějž se míč odrazil k úplně volnému Matouškovi. Prostějovský záložník však sedmý gól v letošní sezoně v tomto okamžiku nepřidal. Jeho pokus šel přímo do středu brány, kde zaklekl připravený Švenger.

Brankáře Žižkova prověřil i sám Koudelka. Svou střelu schoval za Opluštila a Švenger musel rychle na zem, aby stáčející se balon zkrotil. Ve 22. minutě si připsal první vážnější zákrok také jeho protějšek Bárta. Na rohový kop vyrazil přízemní ránu Batiojy zpoza šestnáctky směřující k bližší tyči. Do kliček se na levé straně od soupeřovy branky pustil aktivní Koudelka. Poté, co Omale vystihl Divišovu nahrávku na Sixtu, jimi oklamal Opluštila a následně jeho kolegu ze středu obrany Pudila. Švengera ale tentokrát neohrozil, jeho střelu totiž zablokoval Súkenník.

Na začátku druhého poločasu Prostějov otevřel skóre. Vše začalo tím, že si Zapletal zpracoval křížný centr. Hřištěm na Proseku se vzápětí ozval výkřik „Zaple!“. Jeho autorem byl Jakub Matoušek, Zapletal vzkaz pochopil a předal mu míč. Nejlepší střelec hostů poté ve vápně předstihl nedůrazného Súkenníka a pod padajícím Švengerem poslal balon do sítě. 

Po hodině hry svěřenci trenéra Šustra své vedení zdvojnásobili. Při Koudelkově rohovém kopu prohrál Pudil vzdušný souboj s Martinem Susem a kapitán Hanáků hlavou skóroval. Švenger neměl šanci zasáhnout, při Susově zakončení poodskočil na opačnou stranu. Žižkov zareagoval dvojitým střídáním a několikrát sevřel Prostějov u jeho brány. Batiojovu střelu zpoza pokutového území i možnost Mashikeho z ostrého úhlu ovšem zastavil Bárta.

V 83. minutě zahrávala Viktoria volný kop. Když míč doletěl do vápna, viděl rozhodčí Machač prostějovský prohřešek proti pravidlům a odpískal penaltu. K ní se postavil Elvis Mashike Sukisa a střelou do středu branky snížil. Další góly však v hlavním městě nepadly, Mashikeho dalekonosný pokus ze závěru zápasu bez problému chytil Bárta.