06.04.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Základ pro zisk bodů je pevná defenziva, ví gólman Táborska Pecháček

Foto: fctaborsko.cz
Ústí nad Labem – Tři zápasy, pět získaných bodů, pouze jeden obdržený gól a dvě vychytané nuly. To jsou čísla, která vypovídají o úvodních duelech Táborska poté, co post nové gólmanské dosavadní jedničky začal zastávat Šimon Pecháček. Teprve jednadvacetiletý brankář se při pohledu na tyto statistiky nemalou měrou podílel na tom, že Jihočeši na jaře ještě neprohráli. Cílem svěřenců Miloslava Brožka je pro zbytek aktuálního ročníku jednoznačně záchrana, první kroky zatím dovedly Táborsko k pěti cenným bodům.

V zápase 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uhráli fotbalisté Táborska s Ústím nad Labem bezbrankovou remízu. „Jsme rádi, že jsme vybojovali bod, i když před zápasem nám v hlavách běhaly body tři. Každý bod je pro nás v této sezóně důležitý a může být v závěru klíčový,“ nechal se slyšet bezprostředně po utkání Šimon Pecháček, kterého zdobí za sedm odchytaných soutěžních kol již druhé čisté konto.

„Za druhou nulu jsem rád, ale klíčové jsou pro nás body v soutěžní tabulce. Základ pro zisk bodů je pevná defenziva, což se nám na jaře zatím daří. Postupně chceme na výkony v defenzivě navázat a dále je rozvíjet, abychom se odlepili ze sestupových příček,“ přál by si jednadvacetiletý odchovanec pražské Sparty.

„Nejsem si jistý, co by mě mohlo čisté konto v týmové kase stát. Doufám, že opět zůstanu bez postihu, neboť jsem nic neplatil ani po střetnutí s Vlašimí,“ dodal brankář, jenž nastupoval za českou reprezentaci od U15 až po U18.

Táborsko se po patnácti odehraných kolech krčí v tabulce na třináctém místě, na jaře ale ještě hořkost porážky neokusilo. Po úvodní výhře proti Vlašimi následovaly remízy s Chrudimí a v Ústí nad Labem a u zisku všech pěti bodů stál mezi tyčemi Šimon Pecháček. „Nevím přesně, co rozhodlo, že jsem dostal přednost, ale všichni tři jsme vyrovnaní gólmani. Troufnu si říct, že jsme docela dobří a pereme se každý den na každém tréninku o místo. Situace se takto vyvinula, jsme tři, a proto musíme být každý rád, když dostaneme šanci a vzít ji za pačesy. Každopádně fungujeme jako gólmanský kolektiv skvěle, pomáháme si. Nebojím se toho, že pokud bych nechytal, tak by mě dobře zastoupili Matej Slávik i Adam Zadražil,“ věří rodák z Litomyšle.

„Záchrana soutěže je reálná, vyzráli jsme jako tým. První půlrok byl takový, že jsme jako mladí neměli morální sílu dotáhnout zápasy do konce a bodovat v nich. Většinou jsme hráli se soupeři vyrovnanou partii, ale nebylo to nic platné. Nyní se nám daří vystavit výkon, že udržíme nulu nebo že inkasujeme minimum gólů. V tom chceme pokračovat, protože je důležité, aby tým měl klid a získávali jsme body,“ uzavřel Šimon Pecháček.

Trenér Miloslav Brožek o Šimonu Pecháčkovi:
„Máme všechny tři gólmany ve vysoké kvalitě, na tuto soutěž je to až nadstandardní. Vzhledem k vývoji situace ohledně brankářů, jejich osobnímu vývoji, zranění, nemoci a aktuální formě jsem se rozhodl před začátkem jara vsadit všechny karty na Šimona Pecháčka. Vidím u něj velký posun oproti roku a půl nazpět, je starší, vyzrává, má zkušenosti, velkou kvalitu. Prošel akademií Sparty, má výborné základy profesionála, roste z něj velký gólman, a proto jsem mu dal od začátku jara prostor.“

bez branek
bez branek
77' Strada
90' Bílek
45' Pinc
57' Provazník
61' Tolno
78' De Almeida
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Glöckner, Bílek, Písačka – Jiránek (61. Gollnack), Miskovič, Emmer – Kušej, Prošek (61. Chodora) – Koubek (77. Ikugar).
Na lavičce: Němec, Černý, Hudec, Jakš
Trenér: Jaromír Jindráček
Pecháček – Almeida, Holiš, Navrátil, Dybala – Tolno (90+1. Penc), Liepa (46. Ndiaye), Boula, Plachý (85. Janošík) – Pinc (59. Majka), Provazník (59. Čapek).
Na lavičce: Zadražil, Havrda
Trenér: Sergejs Golubevs
Rozhodčí: Černý – Flimmel, Vyhnanovský • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků