24.04.2021 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov doma opět ztratil, remízu pro Chrudim zachránil v závěru Fofana

Foto: mfkchrudim.cz
Prostějov - Prolomit nepříznivé domácí výsledky se fotbalistům Prostějova v souboji s Chrudimí nepodařilo. Domácí měli k vítězství dobře nakročeno, po gólu Píchala dokonce ve druhém poločase zahrávali pokutový kop. Ten ale neproměnili a v závěru přišel trest, poprvé se na českých trávnících prosadil Ahmed Fofana, který zařídil pro Východočechy cenný bod za remízu 1:1!
43' Píchal
87' Fofana
46' Sus
52' Jurásek
71' Koudelka
90' Mucha
90' Omale
73' Mužík
Sestavy
Mucha – Machynek, Bala, Schuster, Stříž – Píchal (87. Šmehyl), Sus (57. Omale), Kopřiva, Jurásek (57. Zapletal) – Zlatohlávek (76. Spáčil), Koudelka.
Na lavičce: Bárta, Sečkář, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Zíma – Hašek, Fofana, Drahoš, Vencl (61. Breda), Hlavsa (46. Juliš) – Verner, Kesner (76. Čáp), Sokol (46. Nikodem) – Kang-hjon (61. Mužík), Rybička.
Na lavičce: Janda, Látal
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Marek – Paták, Horák • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Poprvé v letošní jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se prodrali v zápase na prostějovský trávník sluneční paprsky a domácí doufali, že jim přinesou štěstí. Právě doma totiž poztráceli spousty cenných bodů, které jim znatelně chybí v boji o hypotetický postup. Naopak Chrudim bodovala v šesti venkovních zápasech po sobě a chtěla soupeři oplatit podzimní porážku. První půle ale příliš nenaznačovala, že by jeden nebo druhý tým chtěl skórovat.

Hra se v úvodních minutách odehrávala na útočné polovině Chrudimi, jenže kromě standardních situací si nedokázali Východočeši vypracovat jakékoliv příležitosti a chyběla jim i střelba. Prostějov na tom nebyl o nic lépe, poprvé zahrozil až po půl hodině hry, kdy centr z rohu po zemi odrazila jedna z kopaček přímo před Martina Suse, ale ten před poloodkrytou brankou nedokázal skákavý míč zkrotit. Na konci poločasu ale MFK dvakrát hrubě chyboval ve středu hřiště a přišel trest. Se získaným míčem nabral obrovskou rychlost David Píchal, zaběhl až do vápna, nekompromisní bombou poslal míč na zadní tyč a otevřel skóre.

Po letargické první polovině se ale začaly v té druhé dít věci. Hned po šesti minutách zužitkoval Jurásek centr od Koudelky a ve skluzu dostal míč do sítě, rozhodčí Marek ale branku neuznal kvůli ofsajdu. O tři minuty později se zaskvěl parádní robinzonádou gólman Zíma proti skvěle zakroucenému pokusu Koudelky. Ten dostal dokonce za další tři minuty nejlepší možnou příležitost, po faulu na Píchala kopal penaltu. Jenže navrátilec ze Zbrojovky zatím střeleckou smůlu neprotrhl, jeho ránu po zemi k pravé tyči vystihl famózní Zíma.

Hanáci ale neměli dost. Střídající Zapletal rozkmital nohy na pravém křídle, podobně jako Píchal při první brance pronikl do vápna sám a tvrdě vypálil do protipohybu, další neskutečný zákrok ale vysypal z rukávu Zíma. Obrana před ním ale hořela jak papír a dopustila o pár chvil později kombinaci Koudelky a Zlatohlávka, kteří se dostali ke dvojímu zakončení z bezprostřední blízkosti, než se k nim vůbec vrátili beci. 1. SK však své obrovské šance neproměnil a pak hořce splakal nad výdělkem.

Z nevinně vyhlížející situace totiž v závěru Chrudim vybojovala roh, kterého se ujal v 87. minutě Breda. Jeho první pokus obrana Prostějova zneutralizovala, Breda ale odražený míč napálil do ohně znovu a tentokrát už slavil. Zakroutil ho totiž přímo na hlavu Ahmeda Fofany, který ho na bližší tyči propasíroval do branky a korunoval svůj skvělý výkon v defenzívě vstřeleným gólem. Definitivně zaříznout mohl Breda soupeře v poslední minutě nastavení ze standardky, ale branku hodně překopl. Chrudim tak bodovala venku posedmé v řadě, naopak Prostějov ztratil body popáté z posledních šesti domácích představení.