03.05.2021 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Ocenění za duben získala hradecká dvojice Vašulín – Frťala

Foto: fchk.cz
Praha – Fotbalisté Hradce Králové vládnou FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Za jednadvacet kol nasbírali bezmála pět desítek bodů a na druhou Líšeň si drží osmibodový náskok. Trenér Zdenko Frťala tak se svými svěřenci směřuje za postupem do FORTUNA:LIGY. V sedmi dubnových zápasech „Votroci“ ani jednou neprohráli a připsali si všech dvacet jedna bodů. Žádnému jinému účastníkovi druhé nejvyšší soutěže se to nepodařilo, Hradec zkrátka neměl konkurenci. Šesti góly se na tom podílel i útočník Daniel Vašulín. Předsezonní posila z konkurenční Chrudimi se ve čtvrtém kalendářním měsíci prezentovala mimo jiné hattrickem do sítě posledního Vyšehradu.

HRÁČ MĚSÍCE: DANIEL VAŠULÍN (FC HRADEC KRÁLOVÉ)

Ofenzívní síla Hradce Králové rozhodně není malá. Stačí se jen podívat na statistiky všech tří útočníků. Erik Prekop a Pavel Dvořák – dvacet zápasů, po sedmi gólech. Daniel Vašulín – čtrnáct startů, osm přesných zásahů. Právě posledně jmenovaný se v dubnu pořádně činil. Do sítě Viktorie Žižkov skóroval dvakrát, na hřišti posledního Vyšehradu nasázel hattrick, další trefou otočil regionální derby s Chrudimí.

Ano, s Chrudimí, za kterou ještě v loňské sezoně kopal. Pak se ale přesunul k východočeskému rivalovi, s nímž si nyní razí cestu mezi českou elitu. V tabulce střelců FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY patří dvaadvacetiletému Vašulínovi dělená třetí příčka. Stejně jako on se osmkrát prosadil prostějovský záložník Kopřiva, ten na to však potřeboval o šest střetnutí více. Mezi útočníky je hradecký snajpr druhý nejproduktivnější, častěji překonává protivníkovy brankáře pouze jeho bývalý spoluhráč z Chrudimi Ladislav Mužík. Duben ale lépe vyšel Vašulínovi, Mužík vstřelil o dva góly méně.

V pikantním souboji na chrudimském pažitu Daniel Vašulín dorovnal své gólové maximum z předešlého ročníku. Tehdy se rovněž radoval z osmi tref, leč ne během čtrnácti, nýbrž třiadvaceti utkání. Poslední osmá branka navíc přišla až v závěrečném třicátém kole proti sestupujícím Vítkovicím. Letos si tedy útočník „Votroků“ může pomyslnou střeleckou laťku ještě zvednout. Má na to pět zápasů.

TRENÉR MĚSÍCE: ZDENKO FRŤALA (FC HRADEC KRÁLOVÉ)

Žižkov, Vyšehrad, Táborsko, Třinec, Chrudim, Ústí nad Labem a Blansko. Všechny tyto týmy Hradec Králové během dubna porazil. Vstřelil při tom slušných sedmnáct branek, sám jich obdržel pouze pět. Parádní forma tak vyústila v logickou volbu. Trenérem měsíce se stává ten, kdo takovému souboru šéfuje z lavičky – Zdenko Frťala.

Padesátiletý rodák z Nitry má k dispozici nejednoho zkušeného hráče. Brankáře Reichla, záložníky Radu a Vlkanovu, útočníka Dvořáka. K tomu se může spolehnout i na perspektivní mladíky, jakými jsou například forvardi Prekop s Vašulínem. „Votroci“ prohráli naposledy na začátku března, kdy venku nestačili na svého aktuálně nejbližšího pronásledovatele Líšeň. Poté je sice postihla, ovšem nevykolejila nákaza koronavirem. Po ní, jako by si pod „lízátky“ řekli: „Ani jednou neprohrajeme!“ Vítězná série Hradce momentálně čítá osm utkání.

„Frťana“ něčeho dobrého na úspěch si však Zdenko Frťala zatím dát nemůže. Do FORTUNA:LIGY letos postupuje pouze vítěz F:NL – a do jejího konce zbývá ještě pět kol. Východočechy v nich čekají například Prostějov, Dukla Praha či Líšeň. Na postupové oslavy u soutoku Labe a Orlice je tak ještě brzy, i když k nim má Hradec Králové s Frťalou u kormidla dobře nakročeno.