04.05.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Zavanul fén. O lepší umístění se popereme, hlásí ústecký Brak

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Vojtěch Brak musel stejně jako zbytek ústeckého fotbalového klubu v zápase 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čelit porážce 1:2 proti Prostějovu. Zatímco Armě se na jaře v domácím prostředí nedaří, Prostějov pro změnu v tabulce venkovních zápasů okupuje vedoucí příčku. Navrátilec do sestavy po zranění zmínil, že soupeři ze špice tabulky již Severočechům odskočili, po omlazení kádru bere umístění v tabulce jako uspokojivé.

Jak hodně vás mrzí porážka proti Prostějovu, když vzhledem k průběhu druhé půle jste minimálně na bod měli?
Prohra nás mrzí, protože se jednalo o třetí v řadě. Chtěli jsme v domácím prostředí získat body, bolí to. Vstup do druhé půle byl dobrý, dobře jsme na soupeře vletěli. Říkal jsem si, že pokud budeme takto pokračovat, je pouze otázkou času, kdy stav srovnáme nebo otočíme. Šance jsme si vytvořili, vstřelili hezký gól, následně aktivita ale trochu upadla. Vysoké tempo nejde držet celý poločas, bohužel se nám nepodařilo dosáhnout na body.

Bylo v kabině o poločasové přestávce dusno?
Od trenéra zavanul fén, který jsme si zasloužili. Sami jsme se chtěli hecnout a do zápasu musíme příště vstoupit jako v pátek do druhého poločasu. Neřekl bych, že bychom hráli nějak extra špatně. Udělali jsme dvě hrubé chyby, soupeři darovali góly. Zaváhání Prostějova jsme nevyužili a body ztratili. Byli jsme i kvůli televizním kamerám mírně nervózní.

Nesvazovala vás bilance Prostějova, který je nejlepším týmem ve venkovní tabulce?
O této statistice jsem ani nevěděl, tudíž nás to nesvazovalo. Nám se naopak doma z neznámého důvodu příliš nedaří.

V první minutě nastavení druhé půle měl šanci na vyrovnání Marián Tvrdoň. Přál jste vlastnímu brankáři vyrovnání?
Situaci si vybavuji, zprvu jsem si ani nevšiml, že nabíhá do velkého vápna. Spatřil jsem až, že visí ve vzduchu, gólem to bohužel neskončilo. Gól bych Mariánovi stejně jako komukoliv jinému z celého týmu přál tak, abychom srovnali a brali alespoň bod. Hezky do souboje vletěl, mířil kousek vedle. My se k zakončení nedokázali pořádně dostat celý zápas a on jako brankář měl hned šanci. Na druhou stranu už to v závěru byl vabank.

Na jaře jste se objevil na trávníku poprvé. Co vás trápilo po inkasování červené karty proti Líšni v posledním podzimním mistrovském utkání?
V rámci přípravy jsem si obnovil zlomeninu malíkové kůstky a byl na operaci. Operace se zdařila, mohl jsem se proto vrátit na hřiště. Cítil jsem se lépe, než když jsem po stejném zranění nastupoval pod Jiřím Jarošíkem. Dokážu zahrát lepší zápasy, důležité je získat zápasovou praxi. Klukům jsem příliš nepomohl, prohrál jsem nějaké hlavičky. Musím zapracovat na odrazu.

Sledoval jste utkání Army na jaře? Doma se prosadila pouze dvakrát...
Celou sezónu pracujeme dobře v defenzivě, drží nás Marián Tvrdoň. Měli jsme určité výpadky, kdy jsme inkasovali pět branek, na druhou stranu má náš gólman nejvíce nul. Na čistá konta to tuto sezónu hrajeme. Nedokážu říct, čím to je, že nestřílíme branky. Máme dobré střelce, přesto nám góly do sítí nepadají. Musíme body umlátit jako tým a nějaké body do konce letošního ročníku získat.

Jaké jsou cíle pro zbytek sezóny a překvapilo vás, že ligu vede Hradec Králové?
Špička tabulky nám utekla. V Ústí nad Labem jsem třetím rokem a držíme se vždy okolo pátého místa. To je podle mého názoru slušné umístění, i když jsme vždy chtěli být výše. O lepší umístění se popereme, ale po omlazení kádru to podle mého názoru není špatné. První místo mě u Hradce Králové nepřekvapilo, mají hodně zkušených borců, kteří výhry často v zápase umlátí. Votroci disponují staršími, zkušenějšími a vysokými hráči. Postup i kvůli novému stadionu podle mě nepustí.

Dokázal byste popsat, jak se liší herní systém Davida Jarolíma od Jiřího Jarošíka?
Za Aleše Křečka, Jiřího Jarošíka i Davida Jarolíma jsme vždy chtěli hrát fotbal, ať už se nám to daří nebo nedaří. Nikdy nejdeme do zápasu, že bychom chtěli nakopávat nebo hrát v bloku, to máme stále stejně.

50' Prošek
19' Zlatohlávek
34' Kopřiva
9' Bílek
61' Miskovič
32' Píchal
45' Bala
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Glöckner, Brak, Bílek – Miskovič (72. Gollnack), Jiránek (46. Chodora) – Prošek (80. Cantin), Čičovský (46. Kušej), Emmer – Koubek (72. Ikugar).
Na lavičce: Němec, Hudec
Trenér: Jaromír Jindráček
Mucha – Machynek (80. Šmehyl), Schuster, Bala, Sečkář (69. Zapletal) – Koudelka (90+1. Spáčil), Omale, Kopřiva, Jurásek – Píchal, Zlatohlávek (80. Matoušek).
Na lavičce: Bárta, Bialek, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Ulrich – Poživil, Líkař • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků