04.05.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Snažím se chodit více do koncovky, poodhalil taktiku nejlepší střelec Prostějova Kopřiva

Foto: 1skprostejov.cz
Ústí nad Labem – Před střetnutím 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY disponoval Prostějov dvěma sedmigólovými střelci, třiadvacetiletým Jakubem Kopřivou a o rok a půl mladším Jakubem Matouškem. Prvně jmenovaný navyšoval v pátek vedení svěřenců Pavla Šustra na 2:0 a díky přesnému zásahu v Ústí nad Labem se osamostatnil na čele týmových střelců. Odchovanec Viktorie Plzeň je se svými statistikami letos spokojen, v týmové tabulce by rád ve zbytku sezóny svedl souboj o druhé místo s Líšní.

Jak vzpomínáte na páteční duel v Ústí nad Labem?
Vítězství si ceníme, jednalo se o souboj čtvrtého týmu tabulky se třetím. Věděli jsme, že nejedeme na půdu lehkého soupeře, každý zápas chceme ale zvládnout. První půli jsme hráli dobrý fotbal, vytvořili si dostatek šancí, které jsme bohužel neproměnili ve více gólů. Druhý poločas Ústí nad Labem přidalo a v určitých momentech nás zatlačilo. My dokázali utkání dotáhnout do vítězného konce a odvezli si tři body.

Převaha Ústí nad Labem byla znatelná ve statistikách rohových kopů, když poměr činil 11:2…
Arma se dostala do rohů jednoduchou hrou, hrála odzadu dlouhé balóny na útočníky. Při závarech jsme si museli pomoct nějakým odkopem, standardních situací proto měla dost. Poslední dobou jsme s bráněním kopů měli problém, například proti Chrudimi jsme ze standardní situace inkasovali.

V utkání jste zaznamenal rozhodující gól, díky kterému jste se stal nejlepším střelcem týmu. Těší vás osmý gól v sezóně?
Trochu se na osobní statistiky dívám a jsem rád, že mi to letos do brány padá. V minulých sezónách jsem taková čísla neměl, nyní se snažím chodit více do koncovky, jako střední záložník mám za úkol dotahovat vše do velkého vápna. Do šancí se dostávám, je to o mně a o kvalitě, jestli branku vstřelím nebo nikoliv. V pátek se to naštěstí povedlo, osm branek je dobrá vizitka.

V tabulce venkovních zápasů jste nejlepší, v domácí naopak až jedenáctí. Čemu přisuzujete takto rozdílnou bilanci?
Nevím, o čem to je. Problém bude pravděpodobně v hlavách, protože doma se od nás očekává, že bychom měli dělat výsledky. V zápasech, které jsme venku odehráli, jsme dokázali vytvořené šance využít, doma se v koncovce trápíme. Dopustíme se navíc individuální chyby nebo inkasujeme ze standardní situace, to nás svazuje. Na hřištích soupeře je to tak, že se nám vše daří.

Na vedoucí Hradec Králové ztrácíte deset bodů. Soustředíte se na souboj o druhé místo s Líšní, kde máte pouze dvoubodové manko?
Před začátkem sezóny jsme takové cíle neměli, jelikož mančafty zvučnějších jmen typu Dukla Praha či Viktoria Žižkov se chtěly prát o ligu. Nám se daří nad očekávání a byla by jen škoda toto umístění pustit a propadat se tabulkou níže. Momentálně se nám daří a o nejvyšší příčky se chceme poprat. Hradec Králové je zkušené mužstvo, které je na špici dlouhou dobu, postup si zřejmě utéct nenechá, my budeme zápas od zápasu makat a budeme chtít skončit co nejvýše.

Nelitujete promarněných domácích duelů, kdy byste nyní mohli bojovat o postup?
Trochu nás to štve. Někdy dokážeme smolně zápas prohrát doma, jindy vyhrajeme se štěstím venku, to se bilancuje. Je škoda, že na vlastním trávníku nedotáhneme zápasy do vítězného konce. Když bychom ve třech zápasech proměnili šance, které jsme měli, mohli jsme hrát o první flek. Takový je fotbal.

50' Prošek
19' Zlatohlávek
34' Kopřiva
9' Bílek
61' Miskovič
32' Píchal
45' Bala
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Glöckner, Brak, Bílek – Miskovič (72. Gollnack), Jiránek (46. Chodora) – Prošek (80. Cantin), Čičovský (46. Kušej), Emmer – Koubek (72. Ikugar).
Na lavičce: Němec, Hudec
Trenér: Jaromír Jindráček
Mucha – Machynek (80. Šmehyl), Schuster, Bala, Sečkář (69. Zapletal) – Koudelka (90+1. Spáčil), Omale, Kopřiva, Jurásek – Píchal, Zlatohlávek (80. Matoušek).
Na lavičce: Bárta, Bialek, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Ulrich – Poživil, Líkař • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků