13.05.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Rádi bychom se sportovně zachránili, hlásí Žák z Blanska

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Filip Žák vstřelil v právě probíhající sezóně v sobotu na hřišti Ústí nad Labem šestou branku. Tým Martina Pulpita se na severu Čech dlouho držel ve vedení, než David Jarolím vypustil na trávník dvougólového kanonýra Matěje Koubka. Nejlepší střelec Blanska hraje stejně jako jeho spoluhráči o angažmá pro příští ročník, neboť vedení tamního klubu se do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pro příští rok nepřihlásilo. Pětadvacetiletý útočník by se rád v soutěži zachránil a opustil třináctou sestupovou příčku.

V sobotním střetnutí 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY fotbalisté Ústí nad Labem po obratu přelstili Blansko 2:1. „Podle mého názoru se jednalo o remízové utkání. V zápase jsme vedli a hru do 70. minuty kontrolovali. Soupeře jsme pustili do jediné tutové šance, kdy nás podržel gólman Pavel Halouska. V 78. minutě jsme se dopustili chyby a Armě se podařilo vsítit šťastný gól, kdy z velkého vápna hlavičkoval Matěj Koubek do víka. Z následného tlaku Ústí nad Labem se vyvinula penalta, která znamenala obrat skóre,“ hodnotil duel Filip Žák, jenž ve 27. minutě otevíral gólový účet zápasu.

„Moje branka padla po nacvičeném signálu z rohového kopu. Věděl jsem, že balón půjde na zadní tyč, kvůli odrazu se ale jednalo o šťastnou trefu. Za gól jsem rád, v této soutěži není jednoduché se prosadit. Doufám, že nějaké branky v posledních kolech ještě přidám,“ popsal šestý přesný zásah v sezóně odchovanec Sigmy Olomouc, který není spokojen s aktuálním umístěním Blanska v soutěžní tabulce.

„Hodně jsme se zvedli po příchodu trenéra Martina Pulpita. S pohledem na tabulku spokojení nejsme, budeme bojovat do posledního kola. Pokusíme se získat devět bodů a uvidíme, na co to bude stačit. Do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se klub pro příští sezónu nepřihlásil, naším cílem pro letošní ročník byla záchrana. Cíl splněný nemáme, rádi bychom se sportovně zachránili,“ pokračoval rodák z obce Šardice na jižní Moravě.

„Moje hráčská práva náleží Blansku. Každý nyní hraje i o vlastní angažmá, manažeři prvoligových klubů na naše zápasy kvůli konci tuzemské druhé nejvyšší fotbalové soutěže jezdí. Nějaké nabídky jsem již obdržel, ale ještě bych se k tomu nevyjadřoval. Moje ambice jsou zahrát si FORTUNA:LIGU,“ přál by si nejlepší střelec Blanska, podle kterého letošní ročník zásadně ovlivnila pandemie onemocnění covid-19.

„Koronavirus sezónu hodně ovlivnil. V Blansku jsme byli pozitivní téměř všichni, situace nebyla jednoduchá obzvlášť na konci podzimu. Byli jsme špatní ze série čtyř proher, ale nechci se na toto vymlouvat,“ dodal závěrem Žák.

79' Koubek
84' Koubek (pen)
27' Žák
61' Brak
79' Koubek
82' Ikugar
90' Němec
16' Ilko
46' Žák
87' Piták (trenér brankářů)
Sestavy
D. Němec – Strada, Brak, Hudec, Písačka (19. Chodora) – Miskovič, Emmer (51. Kušej) – Jakš (71. Jiránek), Čičovský (71. Koubek), Prošek (71. Cantin) – Ikugar.
Na lavičce: Stoklasa, Glöckner
Trenér: Jaromír Jindřáček
Halouska – Sedlo, Aggoun, Helebrand, Klusák – Kopičár, Feik – Ilko (67. Vlachovský), Vasiljev (85. T. Machálek), Ngoma (77. Lhotecký) – Žák (77. Kepl).
Na lavičce: Chmiel, Sukup
Trenér: Martin Pulpit
Rozhodčí: Černý - Antoníček, Vyhnanovský • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 320