14.05.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 24. kola: Líšeň může s jistotou skončit druhá, doma ji čeká Ústí

Foto: fkusti.cz
Praha – FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má na programu 24. kolo. Mistr a postupující do FORTUNA:LIGY je již znám, Hradec Králové ale ještě před změnou příslušnosti čekají dva venkovní výjezdy. V rámci prvního z nich pocestuje na sever Čech do Varnsdorfu, s nímž na podzim uhrál bezbrankovou remízu. Definitivně ustálit se může také obsazení druhé pozice. Líšni k zisku „stříbra" stačí porazit doma v televizním utkání Ústí nad Labem. Pak by se nemusela ohlížet na výsledek počínání třetího Prostějova v Třinci.

Žižkov v posledních třech kolech zaznamenal tři vítězství. Nejprve si poradil s Varnsdorfem, poté vyzrál na pražského rivala Duklu a naposledy zdolal Vlašim. Svěřenci trenéra Oulehly se díky tomu v tabulce vyhoupli na čtvrtou příčku, na třetí Prostějov ztrácejí tři body. Vybojovat si je budou moct v páteční předehrávce, ve které se od 17 hodin v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna představí na hřišti Jihlavy.

Zatímco žižkovská Viktorka si drží sérii tří výher, Vysočina třikrát po sobě remizovala. Bod uhrála proti Vlašimi, Varnsdorfu a naposledy v souboji s Táborskem. Z triumfu se výběr kouče Křečka radoval naposledy 24. dubna, kdy venku pokořil Blansko. Po minulém kole si v tabulce pohoršil, z deváté pozice klesl na desátou. Horáky předskočil Třinec, který uspěl v Chrudimi. Rozdíl mezi slezským celkem a Jihlavou aktuálně činí bod. Stejně bodů jako Jihlavští – 28 – pak nasbíral jedenáctý Varnsdorf.

Sobota nabídne dva zápasy – oba se začátkem v 17 hodin. Třinec si proti Prostějovu může definitivně zajistit záchranu. Rozdíl mezi týmem trenéra Straky a třináctým Blanskem v současnosti činí šest bodů. Právě tolik jich Třinečtí také posbírali v posledních dvou duelech. V předešlém, anglickém týdnu porazili Ústí nad Labem i Chrudim. Na domácí půdě přitom v jarní části F:NL ještě neprohráli.

„Velmi nás to těší. Venkovní prohry nás samozřejmě mrzí, ale říkáme si, že prioritou pro nás je vyhrávat hlavně doma. V poslední době domácí zápasy zvládáme, za což jsme rádi. Doufáme, že úspěšnou šňůru ještě natáhneme,“ řekl v rozhovoru pro klubový web třinecký záložník či útočník Martin Samiec.

Zato Prostějov z posledních dvou kol nezískal ani bod, když podlehl prvnímu Hradci Králové, stejně jako druhé Líšni. V pořadí druhé nejvyšší soutěže si nicméně stále drží třetí místo.

Blansko v duelu předposledního s posledním hostí Vyšehrad. Podzimní vzájemný zápas vyzněl lépe pro Slavoj, jednalo se o zatím jedinou vyšehradskou výhru v letošní sezoně. „Šemíci“ čekají na jakýkoliv bodový zisk od 5. března, kdy v prvním střetnutí po zimní pauze remizovali s Jihlavou. Pro Jihomoravany půjde o příležitost zapsat druhý triumf na vlastním hřišti v řadě. Minulý týden ve středu na Mlýnské rozdílem tří branek přemohli Chrudim.

V neděli od 14 hodin změří šestá Vlašim síly s osmou Chrudimí. Už jistý mistr Hradec Králové přijede na půdu Varnsdorfu, kde je výkop naplánovaný na 17 hodin. „Votroci“ postupovou výhrou nad Duklou Praha zaokrouhlili vítězné tažení na deset zápasů. Jedenáctý tříbodový lup mohou přidat ve Šluknovském výběžku. Varnsdorfu v aktuálním ročníku F:NL zatím nevstřelili branku, vzájemný souboj ze začátku prosince skončil nerozhodně, aniž by se měnilo skóre.

Program 24. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřou dvě pondělí dohrávky. Před kamerami České televize a sázkové kanceláře Fortuna na sebe od 17 hodin narazí druhá Líšeň a páté Ústí nad Labem. „Arma“ před týdnem proti Blansku přerušila šňůru čtyř porážek. „Vše bylo v hlavách, na klucích to bylo znát. Herně zápas proti Blansku nebyl dobrý, byl ubojovaný, na druhou stranu jsme odehráli například skvělé utkání na Viktorii Žižkov a nezískali jsme jediný bod,“ uvedl po výhře 2:1 pro klubové stránky ústecký kouč David Jarolím.

Líšeň zvládla bitvu o druhou příčku a odvezla všechny body z Prostějova. Právě pozice těsně pod vrcholem je tou nejvyšší, kterou si „Marvani“ – vzhledem k už neměnnému vedoucímu postavení Hradce Králové – mají příležitost z této sezony odnést. S konečnou platností ho mohou uzmout právě proti Ústí. Pokud Severočechy doma zdolají, nemusí řešit výsledek partie mezi Třincem a Prostějovem. Na třetí Hanáky mají aktuálně k dobru šest bodů, navíc v jejich prospěch hovoří vzájemné zápasy (2:2, 3:1). Výběr trenérského dua Valachovič – Kalvoda dosud bodoval v šesti utkáních v řadě. Během nich si přišel na čtyři výhry a dvě remízy.

Ve stejný čas jako televizní zápas začne rovněž měření sil mezi Duklou Praha a Táborskem. Jihočeši stále nemají stoprocentní záruku záchrany, od sestupového pásma je dělí jen dva body. Za udržením se mezi profesionály se však vydali správnou cestou. Důkazem je bilance od 18. dubna do současnosti, kdy bodovali v každém střetnutí. Porazit dokázali Blansko a Třinec, remízu si vysloužili proti Varnsdorfu, Líšni a Jihlavě. S prázdnou odcházeli z trávníku naposledy v polovině čtvrtého kalendářního měsíce – po duelu pod hradeckými „lízátky“.

Právě „Votrokům“ podlehla před týdnem i Dukla. Pro „vojáky“ se jednalo o druhou porážku za sebou pod koučem Pilným. Znovu přitom na soupeře nestačili o gól, stejně jako na Julisce v malém pražském derby s Viktorií Žižkov.