30.05.2021 | Tomáš Secký | Zápas

Ústí loupilo ve Varnsdorfu, vítěznou trefu vsítil kapitán Prošek

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Fotbalisté Ústí nad Labem porazili v utkání 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejtěsnějším rozdílem 1:0 Varnsdorf. Jedinou branku severočeského derby vsítil v 64. minutě Václav Prošek. Varnsdorf prohrál ve druhé nejvyšší soutěži po čtyřech kolech a obsadil konečnou dvanáctou příčku. Arma naopak utnula sérii tří venkovních zápasů, které prohrála shodně 0:1, a zakončila ročník na páté pozici.
bez branek
64' Prošek
22' Šimon
44' Kouřil
25' Bílek
29' Emmer
60' Čičovský
70' Cantin
Sestavy
A. Richter – M. Richter (70. Lehoczki), Kouřil, Hasil – Kazda (70. Daniel Novák), Bláha, Zbrožek, Kocourek (74. Velich), Rudnytskyy – Šimon (74. Ondráček), Schön.
Na lavičce: Vaňák, Heppner, Kubista
Trenér: Pavel Drsek
D. Němec – Strada, Hudec, Brak, Chodora – M. Bílek, Emmer, Čičovský – Prošek (90+4. O. Černý), Gollnack (46. Cantin), Kušej (77. A. Černý).
Na lavičce: Tvrdoň, Glöckner
Trenér: Jaromír Jindráček
Rozhodčí: Raplík – Kříž, Hurych • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 150

Komentář

26. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídlo severočeské derby, ve kterém Ústí nad Labem zajíždělo na půdu Varnsdorfu. Stály proti sobě týmy, jež trápí střelecká produktivita. Varnsdorf za 25 kol nastřílel pouze 20 branek, Arma 23, méně už měl pouze Vyšehrad.

Úvod utkání se hrál v rychlém tempu a byl to Varnsdorf, který měl více ze hry. Ten to zkoušel po levé straně přes Rudnytského a Schöna, ani jeden ale neohrozil branku hostů. První střela mezi tři tyče přišla až ve čtrnácté minutě. Gollnack se po nenápadné akci dostal k zakončení, přízemní střelu ale vyrazil Richter. Na druhé straně předvedl individuální průnik přes šest hráčů Schön, jeho snahu ale ukončil skluz jednoho z hostujících obránců.

Od té doby se na hřišti dost přiostřilo. Žlutou kartu obdržel nejprve Šimon, o minutu později Bílek a poté Emmer. Ruce nad hlavu letěly některým domácím hráčům ve 36. minutě poté, co Richter vybídl Šimona, který tvrdou hlavičkou rozvlnil pouze boční síť. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Varnsdorfu jakoby poločasová přestávka uškodila. Hráči přestali běhat a tahali za kratší konec. Toho chtěla využít Arma a radovat se mohla v 53. minutě. Prošek zavezl míč do velkého vápna, položil gólmana a posunul na volného Chodora, který si mohl vybrat, kam umístí. Laxní zakončení ale stihl téměř z brankové čáry vykopnout vracející se obránce Richter.

Důvod k radosti mělo Ústí nad Labem o deset minut později. Domácímu týmu byl odpískán ofsajd, hosté rychle rozehráli centrem na Václava Proška, který byl sám před Richterem a s proměněním šance neměl sebemenší problém – 1:0.

Varnsdorf se v samotném závěru hnal za vyrovnáním. V druhé minutě nastavení zahrával standardní situaci na hranici pokutového území a před Němce se seběhlo všech jedenáct domácích hráčů. Po následné skrumáži kolem brankové čáry vyletěly ruce Varnsdorfských do vzduchu, hlavní sudí ale zůstal v klidu a nechal hru pokračovat.

Arma nakonec udržela těsné vedení a z derby si odvezla tři body. V tabulce zůstala pátá, Varnsdorf dvanáctý.