14.06.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Jihlava vyměnila trenéry, místo Křečka k ní nastoupil Kameník

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Fotbalisté Jihlavy mají po roce opět nového trenéra. Aleš Křeček se svými asistenty a trenérem brankářů na Vysočině nepokračuje. Jeho nástupcem se stal Jan Kameník, který se na pomezí Čech a Moravy vrací po čtyřech letech. U Horáků dříve pracoval ve dvojici s bývalým kormidelníkem národního týmu Michalem Bílkem. Následně vystřídal tři kluby – ve FORTUNA:LIZE Zlín, v divizi Strání a ve slovenské nejvyšší soutěži FK Pohronie.

Devětačtyřicetiletý Křeček působil v Jihlavě od července loňského roku. S mladým týmem obsadil ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE sedmé místo. Důvodem jeho konce je odlišný postoj k vizím klubu. „Když jsem do Jihlavy nastupoval, řekli jsme si, že první rok bude stabilizační. Nepanovala jednoduchá ekonomická situace, která se promítla do odchodu starších hráčů. Nový kádr vytvořili převážně mladí hráči,“ připomněl třebíčský rodák, že v uplynulém ročníku byl v mužstvu Vysočiny jediný třicátník – kapitán Matúš Lacko.

„Cílem bylo postupně měnit ambice směrem k postupu a hrát FORTUNA:LIGU, což mě samozřejmě zaujalo. Příští sezona by ale měla být v podobném duchu jako ta právě skončená,“ prozradil Křeček, co vyplynulo z jeho rozhovoru s předsedou představenstva a sportovním ředitelem Jihlavy Lukášem Vaculíkem. „Proto jsme se dohodli na ukončení spolupráce, naše vize se v tomto směru rozcházejí,“ přiznal pro fcvysocina.cz bývalý kouč Baníku Ostrava či Ústí nad Labem.

Spolu s ním odešli z Jihlavy také asistenti Petr Vrabec a Martin Daněk s trenérem brankářů Jurajem Šimurkou. „Rozchod absolutně nesouvisí s naším postavením v tabulce. To beru jako úspěšné,“ odmítl Vaculík, že by za změnou na trenérském postu stálo nejhorší umístění „ježků" od sestupu z FORTUNA:LIGY v roce 2018. „Jak už se však vyjádřil Aleš, další vize s pokračováním klubu nejsou shodné, proto je lepší tuto změnu provést,“ vysvětlil a Křečkovi a jeho kolegům poděkoval za odvedenou práci.

Do nových bojů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY povede Horáky Jan Kameník. Devětatřicetiletý kouč se do jihlavského prostředí vrací po čtyřleté pauze. Nejprve byl šéftrenérem zdejší regionální fotbalové akademie, poté se jako asistent Michala Bílka postavil přímo na lavičku Vysočiny. S někdejším trenérem reprezentace tam vydržel od září 2016 do ledna 2017, kdy je vystřídalo trio Jinoch – Čuhel – Kadlec.

V letech 2017–2020 udílel pokyny fotbalistům Zlína, s nimiž zažil mimo jiné účast v základní skupině Evropské ligy. Na Letné v údolí řeky Dřevnice se angažoval v pozici asistenta Bohumila Páníka i jako hlavní lodivod. Zkraje loňské sezony se ujal divizního Strání, kvůli vývoji koronavirové situace s ním ale stihl pouze pět zápasů. V říjnu se přesunul na Slovensko, kde mezi elitou zvládl obtížnou záchranářskou misi u celku z Žiaru nad Hronom FK Pohronie.

„Rozhodnutí bylo velice jednoduché, protože se Jihlava ozvala a všechna jednání byla naprosto korektní. Byl mi představen projekt, který klub má – budování kádru, práce s mládeží a další vize. Musím říct, že se mi to velice líbilo. S Lukášem Vaculíkem jsme se na většině těch věcí shodli a rozhodli jsme se, že budeme vzájemně spolupracovat,“ řekl Kameník při podpisu smlouvy s Vysočinou.

Ředitel Vaculík sdělil, že nového trenéra vybíral ze tří kandidátů. „Honza Kameník zná prostředí klubu, což pro něj do začátku může být výhoda. Je to mladý trenér, který se chce neustále vzdělávat a posouvat dál. Kádr je také mladý a musí se s ním hodně individuálně pracovat. Věřím, že trenér Kameník právě tohle bude s novým realizačním týmem naplňovat,“ citovaly jej klubové stránky. Kameník bude mít k ruce asistenta Jozefa Pavlíka, brankáře dostane na starost Matuš Moťovský. Funkci kondičního trenéra zase převzal Tomáš Josl, jenž v letech 2012–2014 patřil na trávníku mezi členy jihlavské obrany.