16.06.2021 | LFA | Aktuální zprávy

Ligové grémium LFA schválilo herní formát s nadstavbou

Foto: fkdukla.cz
Členské kluby Ligové fotbalové asociace na svém dnešním zasedání Ligového grémia schválily herní formát pro nadcházející soutěžní ročník 2021/2022 s nadstavbovou částí včetně baráže a vedení soutěže rovnou po zasedání oznámilo klubům rozlosování obou soutěží.

Obou nejvyšších soutěžích se zúčastní po šestnácti týmech a odehrají v základní části utkání dvakrát každý s každým. Stejně jako v období před příchodem pandemie COVID-19 se vrací LFA k modelu nadstavbové části včetně barážových dvojutkání o účast ve FORTUNA:LIZE. Jedinou změnou oproti obvyklému modelu bude absence kvalifikačního utkání o účast v Evropské lize. Vítěz prostřední skupiny play-off o umístění bude motivován vyšším finančním ohodnocením ze strany LFA a nasazením do třetího kola MOL Cupu v nadcházející sezóně.

Důležitým krokem především pro fanoušky je skutečnost, že v nadcházející sezóně se bude až na výjimky dané především termínovou kolizí s duely českých klubů v evropských pohárech zápasový program držet výhradně soboty a neděle. Z rozpisu utkání FORTUNA:LIGY tedy odpadávají tradiční páteční předehrávky.

Důležitou součástí dnes schválených pravidel pro nadcházející soutěžní ročník bude i ustanovení, že karanténní opatření v souvislosti s COVID-19 nebudou počínaje 26. ligovým kolem obou soutěží, tedy včetně utkání nadstavbové části FINÁLE FORTUNA:LIGY a baráže, důvodem pro odkládání zápasů. Kluby si také odhlasovali možnost pěti střídání v mistrovských utkáních na návrh mezinárodní pravidlová komise IFAB s tím, že změna bude platit pro nadcházející soutěžní ročník po schválení nového soutěžního řádu Výkonným výborem FAČR.

Ligového grémia se zúčastnil také nově zvolený předseda FAČR Petr Fousek, který mimo jiné přihlížel diskuzi klubových zástupců o Komisi rozhodčích. Poté co v úterý Ligový výbor LFA schválil jmenování Radka Příhody na nového předsedu Komise rozhodčích FAČR, odhlasovalo Ligové grémium nominaci Tomáše Bárty na člena nové komise rozhodčích za LFA.

V sezóně 2021/22 bude v profesionálních soutěžích startovat 32 týmů, které obdržely licenci pro účast v 1. a 2. lize. Po sestupu Blanska a Vyšehradu z F:NL doplnily druhou nejvyšší soutěž z ČFL B tým pražské Sparty a z MSFL bude nováčkem klub MFK Vyškov.