23.06.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Příbram chce zpět mezi elitu, z Polska přivedla bývalého beka Liberce i Baníku

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Fotbalisté Příbrami zahájili přípravu na novou sezonu, kterou po třech letech odehrají ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Výběr trenéra Jozefa Valachoviče doznal po sestupu z nejvyšší soutěže změn. Skončilo několik hráčů, včetně veterána Jana Rezka. Místo nich se o pozici v kádru poperou mladíci. Středočeši prostřednictvím svého šéfa Starky oznámili, že budou usilovat o rychlý návrat do F:L. Na svých webových stránkách představili se začátkem léta první posilu, stal se jí zkušený obránce Martin Sus.

„Loňský sestup nás hodně postihl, ale ambice musejí být jediné – dostat se co nejdřív zpátky,“ prohlásil v rozhovoru pro klubovou televizi prezident příbramského klubu Jaroslav Starka. Zároveň si ale uvědomuje, že to 1.FK nebude mít ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE jednoduché. „Je to těžká soutěž. Minimálně polovina týmů je z Moravy, strávíme tam hodně času. Kamkoliv přijedeme, soupeři se na nás budou chtít vytáhnout,“ konstatoval s tím, že důležité pro splnění postupového cíle budou bojovnost a přístup hráčů.

Navzdory uplynulé sezoně chtějí v Příbrami většinu neúspěšného týmu udržet. Bez posil ale také nezůstanou. Jednatřicetiletý Sus se vrátil po pěti letech, příbramský dres předtím oblékal v průběhu roků 2014 a 2015. Pod Svatou horou přitom pokaždé hostoval – nejprve z Vlašimi, poté z libereckého Slovanu. Ve FORTUNA:LIZE si za Středočechy připsal 33 startů s bilancí jedné branky.

Na tuzemské elitní scéně nastupoval rodák z Benešova také za zmíněný Liberec, ostravský Baník, Mladou Boleslav a Opavu. Před příchodem do Slezského FC působil na Slovensku v Seredi, loni v létě zase zamířil do polského FKS Stal Mielec. S F:NL má zkušenosti z rezervního týmu pražské Sparty, Vlašimi a Ostravy.

Příbram naopak po pádu z F:L opustili obránce Martin Nový, záložníci Denis Laňka s Milanem Lalkovičem a útočník z USA Christopher Cortez. Zadákovi Václavu Svobodovi zase vypršelo hostování, které měl u Litavky vyřízené z Plzně.

Bohatou profesionální kariéru se pak v devětatřiceti letech rozhodl ukončit Jan Rezek. Ostřílený záložník či útočník hájil příbramské barvy téměř nepřetržitě od roku 2015. Výjimkou byl ročník 2017/18, ve kterém si odskočil do Teplic, kde kdysi s velkým fotbalem začínal. Za Příbram během pěti let zaznamenal 136 utkání, v nichž třináctkrát skóroval.

Do mužstva kouče Valachoviče se naopak může probojovat sedm příbramských mladíků. Jedná se o obránce Víta Koláře, Denise Halinského a Jakuba Schindlera, záložníky Patrika Švestku, Denise Budínského a Adama Petráka a útočníka Martina Poláka. Devatenáctiletý Budínský a jednadvacetiletý Petrák si už v hornickém městě vyzkoušeli FORTUNA:LIGU. Prvně jmenovaný během loňského ročníku zasáhl do tří duelů, druhý od prosince 2019 do srpna 2020 vyběhl na trávník v pěti případech a v zápase proti Slovácku se blýskl premiérovým gólem.

Příbramští také testují dvojici Jakub Kudlička – Daniel Procházka. Dvaadvacetiletý Slovák Kudlička dokáže zahrát na postu beka i ve středové řadě. Odchovanec Ružomberoku strávil minulou sezonu na hostování v bratislavské Petržalce. Šestadvacetiletý záložník Procházka si na úrovni FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY prošel zatím třemi kluby – Ústím nad Labem, Hradcem Králové a Vyšehradem. Na kontě z nich má 107 zápasů a deset tref.

„Vzhledem k nevysokým finančním možnostem nemůžeme čekat příchod kdovíkoho. Většinou to budou kluci, kteří jsou místními odchovanci. Pokusíme se tým nějak dát dohromady,“ uvedl Starka s tím, že se slovenským stratégem Valachovičem počítá Příbram na delší dobu.

Středočeši se v rámci přípravy utkají se třemi celky z FORTUNA:LIGY. Nejprve je čeká plzeňská Viktoria, poté Mladá Boleslav a nakonec nováček z Hradce Králové. V červenci zamíří na soustředění do Rakouska, první souboj nového ročníku F:NL absolvují 24. července na hřišti Prostějova.

Program přípravných zápasů

Středa 30. června: FC Viktoria Plzeň – 1.FK Příbram (16.00)
Sobota 3. července: FK Mladá Boleslav – 1.FK Příbram (čas bude upřesněn)
Sobota 10. července: FC Hradec Králové – 1.FK Příbram (11.00, hřiště Střížkov)
Neděle 11. – sobota 17. července: soustředění v Rakousku