28.07.2021 | Petr Komárek | Rozhovory

Od první minuty na vás řvou kdesi cosi, všiml si Pilík. Třetí branka jej uklidnila

Foto: Zdeněk Brož (fkpribram.cz)
Prostějov – Při obnovené premiéře ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE obstáli. Fotbalisté Příbrami zvítězili na horké půdě v Prostějově 3:1 a do domácího zápasu proti Táborsku půjdou s tříbodovým ziskem v zádech. Za triumfem na Hané nasměroval Středočechy kapitán Tomáš Pilík. Zkušený záložník po šesti minutách první půle proměnil penaltu nařízenou za faul na Vávru.

„Byl to těžký zápas, ale ze začátku jsme si ho ulehčili. Celkem brzo jsme vstřelili dvě branky a první poločas z naší strany vypadal dobře,“ hodnotil v rozhovoru pro klubovou televizi Pilík, který střelou k tyči z penaltového puntíku otevřel skóre. U druhé příbramské branky si připsal asistenci, když krátce před přestávkou z nepřímého kopu posunul balon Filipu Zorvanovi a ten rozvlnil síť za brankářem Muchou.

„Sehráli jsme to, přesně jak jsme si řekli. Byli jsme domluvení, že Zorvi bude střílet. Ale chtěl jsem, aby byli připravení i Miki se Susákem (obránci Mihailo Cmiljanović a Martin Sus – pozn. red.). Aby soupeř do poslední chvíle nevěděl, komu míč přiťuknu,“ prozradil dvaatřicetiletý příbramský rodák. „Vyšlo to podle našich představ. Zorvi to trefil přímo do místa, kam říkal, že balon bude dávat. Ještě tam byla teč, která také pomohla,“ podotkl.

Po pauze se však náskok celku od Litavky smrsknul. „Prostějov neměl co ztratit. Do druhé půle udělal změny, vepředu začal hrát na dva útočníky. Hrál jednoduše, z čehož pramenil rychlý gól na 2:1,“ komentoval hostující středopolař. Snížení přitom neobstaral prostějovský hráč, ale nešťastník ze středu obrany 1.FK Jiří Mezera. „Byl to smolný moment. Oni vystřelili, míč trefil Mézu a šel do protipohybu Šimiho (brankáře Jakuba Šimana – pozn. red),“ konstatoval Pilík, jenž také přiznal, že kontaktní gól domácí nakopl. „Přihodilo se to kolem padesáté minuty, takže do konce zbývalo dost času. Byli na koni.“

Velkou šanci Prostějova na vyrovnání si ovšem nevybavil. „Uhráli jsme to dobře,“ pochvaloval si. O výsledek se přitom dvacet minut strachoval. „Ale jak jsme přidali třetí branku, už jsem byl klidný. Věděl jsem, že utkání dotáhneme do vítězného konce,“ usmál se v souvislosti s trefou Stanislava Vávry ze sedmdesáté minuty.

Na venkovních hřištích se Příbram kromě soupeřů bude muset vypořádat i s nepřízní většiny diváků. „Přijedete a od první minuty na vás řvou kdesi cosi. Je to těžké, každý se s tím musí vyrovnat. Není to zrovna příjemné, naše fauly možná pramenily právě z toho,“ pokrčil rameny fotbalista, který dříve působil v Baníku Ostrava, Brně, Jablonci a maďarském Honvédu Budapešť.

Část příbramských nedovolených zákroků ale podle něj připadla na vrub taktice. „Jednalo se o přerušení soupeřových akcí, abychom jej nepustili do brejku. Žluté karty sice přicházejí, ale zákroků úplně za hranou jsme se nedopustili,“ odmítl Tomáš Pilík. K duelům u soutěžních konkurentů pak ještě doplnil, že budou vyšperkované. „Lidé na menších stadionech, to je něco...“

49' Mezera (vl)
6' Pilík (pen)
45' Zorvan
70' Vávra
60' Bartolomeu
9' Pilík
45' Soldát
45' Sus
79' Januška
Sestavy
Mucha – Kadlec (77. Machynek), Bialek, Schuster, Zapletal – Omale (46. Kopřiva) – Bartolomeu, Koudelka (77. Sus), Jiráček, Hausknecht (46. Vlachovský) – Žák
Na lavičce: Bárta, Bala, Sečkář
Trenér: Jiří Jarošík
Šiman – Sus, Halinský, Mezera, Cmiljanović – Pilík (68. Procházka), Soldát – Zorvan (88. Langhamer), Petrák (77. Januška), Vávra – Voltr (88. Dočekal)
Na lavičce: Kočí, Kvída, Vilotič
Trenér: Jozef Valachovič
Rozhodčí: Dubravský – Novák, Arnošt • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 522