30.07.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 2. kola: Příbram čeká Táborsko, Brno repríza zápasů F:L proti Opavě

Foto: Petr Nečas (fczbrno.cz)
Praha – Fotbalisté Příbrami odehrají ve druhém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY první domácí duel letošní sezony. Po výhře v Prostějově narazí na Táborsko, které rozdílem jediného gólu podlehlo Brnu. Zbrojovka se v premiéře na vlastním stadionu postaví soupeři, kterého zná z předešlého ročníku. Rozdá si to totiž s Opavou, která stejně jako svěřenci trenéra Dostálka z elitní scény sestoupila. Titulární partner druhé nejvyšší soutěže, sázková kancelář Fortuna, odvysílá živě na svém webu nedělní utkání mezi béčkem Sparty a Prostějovem.

V předehrávce druhého kola se v pátek od 18 hodin utkají Ústí nad Labem a Jihlava. Zatímco Severočeši na úvod nové sezony uspěli v pětigólové přestřelce v Třinci, Vysočina doma porazila Varnsdorf. „Do Ústí pojedeme vyhrát, nic jiného nebereme,“ řekl v rozhovoru pro klubovou televizi jihlavský útočník Jakub Selnar, který proti Varnsdorfu otevřel skóre.

V sobotu v 10:15 začnou jihomoravský souboj Vyškova s Líšní a duel mezi Třincem a Duklou. Nováček F:NL sice před týdnem na Julisce prohrál, trenér Jan Trousil ale své svěřence pochválil. „Až na dvě zbytečné chyby, z nichž vyplynuly góly, to odpracovali velmi dobře. Viděli, že když se podá poctivý výkon, může se F:NL hrát. Když budou takto pracovat dál a proměníme šance, můžeme být nepříjemným soupeřem pro každého v soutěži,“ uvedl v rozhovoru pro mfkvyskov.cz.

Dukla na konci července přišla o brankáře Antonína Kinského. Syn někdejšího stejnojmenného gólmana reprezentace přestoupil do jiného pražského klubu – Slavie. „Už v roce 2019, když Tonda do Dukly přicházel, bylo jasné, že vzhledem k jeho ambicím, talentu i celému aranžmá jeho přestupu, se jedná o společný projekt agentury, Dukly a talentovaného mladého brankáře, který měl pomoci Tondovi v jeho výkonnostním růstu a usnadnit mu přechod do dospělého fotbalu. V Dukle se všichni snažili tento cíl naplnit. Jakmile začal Tonda chytat za naše áčko, bylo zřejmé, že jej dlouho neudržíme. Věříme, že Tonda bude mít ve Slavii dostatek prostoru pro další růst, z čehož by měl v budoucnu výrazně profitovat i náš klub,“ citovaly klubové stránky sportovního ředitele „vojáků“ Jana Staňka.

Slezany čeká druhé domácí utkání v řadě. Proti Ústí sice dokázali smazat dvoubrankové manko, nakonec ale prohráli gólem inkasovaným pět minut před koncem řádné hrací doby. „Jedeme dál. Čeká nás velice silný a nepříjemný tým, který vyhlásil útok na postup do FORTUNA:LIGY. Je to pro nás vhozená rukavice. Chceme se prezentovat v úplně jiném světle, než jsme se prezentovali. Doufám, že to utkání zvládneme. Jako trenér na lavičce mohu ovlivnit řadu věcí, ale už ne individuální chyby hráčů, kterých se dopustili. Je to prostě o tom, aby chyby nedělali,“ sdělil webu fotbaltrinec.cz kouč František Straka.

V posledním sobotním střetnutí hostí Příbram, která zvládla zápas na půdě Prostějova, od 17 hodin Táborsko. Jihočeši pro změnu těsně nestačili na jiného bývalého účastníka nejvyšší soutěže – Zbrojovku Brno. Program druhého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pak zakončí čtyři nedělní duely.

Od 10:30 vyzve rezerva Sparty před kamerami sázkové kanceláře Fortuna Prostějov. Od 17 hodin pak vyběhnou na trávník celky Varnsdorfu a Viktorie Žižkov a Vlašimi a Chrudimi. Vlašimští si z prvního kola odnesli remízu proti Opavě. „Když vyrovnáš gólem v poslední minutě nastavení, musíš být s bodem spokojený. I když jsme hráli hodinu proti deseti. Bod bereme, ale bude nám k ničemu, pokud nyní nevyhrajeme doma s Chrudimí,“ konstatoval v rozhovoru pro klubový web záložník Ladislav Janda.

Ve 20 hodin odstartuje šlágr druhého kola mezi Brnem a Opavou. Dva týmy, které loni působily ve F:L, mají po prvních zápasech odlišné pozice. Zatímco Zbrojovka jedinou brankou zdolala Táborsko, oslabený Slezský FC doma neudržel vedení a gólem obdrženým v nastavení druhého poločasu uhrál s Vlašimí divokou remízu 3:3.

„Mít tři body na start soutěže potěší, ale musíme se už dívat dopředu,“ podotkl pro fczbrno.cz střelec z Tábora, útočník Jakub Přichystal. „Na nedělní utkání se těšíme. S Brnem jsme se potkali minulý rok ve FORTUNA:LIZE a máme mu co vracet,“ prohlásil do kamery klubové televize po prvním kole opavský obránce Matěj Helešic. „Shodou okolností budu hrát na svého dobrého kamaráda z Opavy – Matěje Hrabinu,“ doplnil, čím pro něj bitva na Srbské bude speciální.