01.08.2021 | Tadeáš Mima | Zápas

Zbrojovka ve druhém poločase otočila zápas s Opavou, rozhodl kapitán Zavadil

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Brna ve 2. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otočili zápas s Opavou a zvítězili i ve druhém utkání nové sezony. Hosté šli do vedení v prvním poločase díky proměněné penaltě Helešice a vedení si odnesli i do kabin. Jenže po přibližně hodině hry srovnal domácí Moravec a v závěru utkání dokonal obrat z penalty kapitán Zbrojovky Zavadil, který ještě minulou sezonu oblékal dres Opavy.
61' Moravec
83' Zavadil (pen)
16' Helešic (pen)
34' Kryštůfek
66' Štěrba
88' Zavadil
90' Čermák
64' Tiéhi
81' Hnaníček
86' Večerka
Sestavy
Berkovec – Hrabina, Kryštůfek, Štěrba, Jan Moravec – Texl (84. Ad. Čermák), Zavadil (89. Endl) – Štepanovský (65. Ševčík), Hladík (65. A. Fousek), Přichystal (89. M. Sedlák) – Jakub Řezníček.
Na lavičce: Floder, Kosek
Trenér: Richard Dostálek
Digaňa – Helebrand (82. Smékal), Hnaníček, Rychlý (46. Večerka), Janoščín – Didiba, Tiéhi – Šigut (73. Darmovzal), Lukáš Holík (73. Kadlec), Helešic – Kramář (68. Pikul).
Na lavičce: Lasák, Gorčica
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Hocek - Vodrážka, Arnošt • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2688

Komentář

Utkání dlouho nenabízelo žádnou výraznější akci. Defenzivy na obou stranách zachytávaly centry i přihrávky, což kazilo potenciální šance. Změnu však přinesla rychlá akce, kterou sehrála Opava na prahu 16. minuty uvnitř vápna Zbrojovky. Během ní totiž zahrál rukou bránící Štěrba a rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Tam si nachystal balón Matěj Helešic a ranou k levé tyči upravil na 1:0 pro hosty.

Jen o minutu později přitom mohlo být z pohledu domácích ještě hůře. Brankář Berkovec vzdoroval opavskému brejku a odvracel další zakončení Helešice. Jeho pokus vyrazil a následně uspěl i proti dotírajícímu Šigutovi. Hostující fotbalisté tak získávali stále větší jistotu a pořádně zahrozili Brňanům ještě po půlhodině hry. Tehdy brankář Brna vyškrábl těsně nad břevno ránu Lukáše Holíka. Následovala i velká příležitost Zbrojovky na vyrovnání – rozběhnutý Štepanovský přebral přiťuknutý míč a zkoušel kličku, jenže gólman Digaňa odkopával z brankové čáry.

Ve druhé půli se zbrojováčtí fanoušci už radovali ze srovnání, ale jen na chvíli. Řezníčkova střela po rohu totiž přišla z ofsajdu a hrálo se dále. Kolem 60. minuty se potom role obrátily a tlaku opět čelil Berkovec, jenž eliminoval tvrdou ránu Janoščína i snahu nabíhajícího Šiguta. Ten mohl dokonce dorážet, ovšem napodruhé vypálil nad břevno. 

Nevyužité možnosti však Opavu mrzely. Brňané se protáhli do pokutového území, kde získal centr Hladík a poradil si s napadajícím soupeřem. Od něj balón ještě zamířil k Janu Moravcovi, který pohotově střílel do horní části brány. Hosté zahodili také šanci v podání Kadlece, jehož průnik přes dva protihráče přečetl Berkovec. A chvíli nato se pískala penalta i pro Zbrojovku, když Řezníčka povalil soupeř ve vápně. Faul potrestal kapitán Pavel Zavadil střelou do pravé šibenice a završil brněnský obrat na 2:1.

Zbrojovka následně zamezila komplikacím v závěru duelu a slavila tři body. Brňané tak drží čtvrté místo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se dvěma výhrami a celkovým skóre 3:1. Zato Opava zůstává jedenáctá s jedním bodem a na první úspěch čeká.