03.08.2021 | Petr Komárek | Rozhovory

Hlaďas se šmrdlal, ale naštěstí to propadlo, ulevilo se při gólu Moravcovi

Foto: Petr Nečas (fczbrno.cz)
Brno – Fotbalisté Zbrojovky Brno zůstávají ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE stoprocentní. Po vítězství na půdě Táborska v domácím prostředí otočili zápas proti Opavě. O vyrovnání se po hodině hry postaral zkušený obránce či záložník Jan Moravec. Následně se podílel i na akci, po které byl v pokutovém území faulován Řezníček a z nařízené penalty rozhodl kapitán Jihomoravanů Zavadil. Pro Moravce šlo o první soutěžní branku od září 2018.

„Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání – jako každé ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Plán na Opavu se nám chvílemi dařilo plnit. Akorát jsme v prvním poločase ne moc dobře zachytávali jednoduché odkopy, po nichž nám soupeř chodil do brejků,“ konstatoval Moravec, že Brňané museli čelit nejednomu nebezpečnému útoku a nejedné slibné šanci hostů.

„Hodně se to na nás valilo, asi jsme nebyli moc blízko u sebe. Nebylo to úplně dobré, stejně jako proti Táborsku nás musel výrazně podržet Berky (Martin Berkovec – pozn. red.). Musíme si to vyhodnotit u videa a poučit se z chyb,“ nabádal odchovanec Bohemians 1905 v rozhovoru pro klubovou televizi po vyhraném utkání. Jinak zápas hodnotil jako povedený. „Všichni jsme bojovali, makali naplno a podařilo se nám duel otočit,“ cenil si triumfu v souboji dvou bývalých účastníků nejvyšší soutěže.

Opavu poslal na Srbské do vedení z penalty Helešic. Další trefu ovšem Slezané nepřidali a v 61. minutě o těsný náskok přišli. Postaral se o to právě Moravec, který kousek před malým vápnem propálil padajícího brankáře Digaňu. „Dostal jsem se do vápna a věděl, že míč tam nějak propadl. Hlaďas (Jan Hladík – pozn. red.) bojoval s obráncem, pořád se ‚šmrdlal‘. Naštěstí to ke mně propadlo, hned jsem byl připravený vystřelit. Nebyla to těžká pozice,“ cítil bývalý hráč vršovických „klokanů“, Kladna a Karviné.

„Góly z postu obránce občas padají. Celý rok ve FORTUNA:LIZE jsem neskóroval, branek moc nedávám. Když jsem ale hrál F:NL za Bohemku nebo Karvinou, čtyři pět gólů jsem dával. Doufám, že v Brně na to navážu a u jedné branky nezůstane,“ přál si čtyřiatřicetiletý rodák z Rohozné na Svitavsku po první soutěžní trefě za Zbrojovku.

Svěřenci Richarda Dostálka jsou tak po dvou kolech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jedním ze čtyř týmů, které zatím nezaváhaly. „Je příjemné, když vyhrajete těžké utkání v Táboře a doma se vám to povede potvrdit. I zápas s Opavou byl hrozně náročný, ale znovu jsme získali tři body,“ pochvaloval si Jan Moravec. „Je to super začátek, ale pořád jde jen o začátek. Ještě nás čeká hodně práce. Je před námi celá sezona, která bude velmi těžká,“ dodal vzápětí, že Brno musí ve sbírání bodů pokračovat.

61' Moravec
83' Zavadil (pen)
16' Helešic (pen)
34' Kryštůfek
66' Štěrba
88' Zavadil
90' Čermák
64' Tiéhi
81' Hnaníček
86' Večerka
Sestavy
Berkovec – Hrabina, Kryštůfek, Štěrba, Jan Moravec – Texl (84. Ad. Čermák), Zavadil (89. Endl) – Štepanovský (65. Ševčík), Hladík (65. A. Fousek), Přichystal (89. M. Sedlák) – Jakub Řezníček.
Na lavičce: Floder, Kosek
Trenér: Richard Dostálek
Digaňa – Helebrand (82. Smékal), Hnaníček, Rychlý (46. Večerka), Janoščín – Didiba, Tiéhi – Šigut (73. Darmovzal), Lukáš Holík (73. Kadlec), Helešic – Kramář (68. Pikul).
Na lavičce: Lasák, Gorčica
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Hocek - Vodrážka, Arnošt • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2688