21.08.2021 | Martin Jindra | Zápas

Brzy inkasoval, pak ale skóre otočil. Prostějov si doma poradil s Třincem

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova bodovali potřetí v řadě. Po vítězství nad Brnem a remíze v Ústí nad Labem v domácím prostředí porazili Třinec 3:1. Hanáci od začátku zápasu prohrávali, když se po třech minutách prosadil hostující Ba. Zanedlouho však dokázali vyrovnat zásluhou Omaleho a po přestávce dokonali obrátku ve skóre. Vítězný gól zajistil výběru trenéra Jarošíka Žák, pojistku přidal v závěru Kušej. Slezané tak na výhru nad Opavou nenavázali a z Moravy odjeli bez bodů.
14' Omale
55' Žák
90' Kušej
3' Ba
89' Omale
71' Hýbl
82' Petráň
90' Bedecs
Sestavy
Mucha – Machynek, Schuster, Bala, Zapletal – Bartolomeu (77. Vlachovský), Jiráček (88. Sus), Omale, Kušej – Žák (81. Vichta) – Koudelka
Na lavičce: Bárta, Bialek, Kadlec, Hausknecht
Trenér: Jiří Jarošík
Hasalík – Szewieczek, Ba, Bedecs, Ntoya (46. Buneš) – Omasta (70. Puchel), Šteinhübel, Hýbl (88. Foltyn), Weber (64. Juřena), Kania (70. Javůrek) – Petráň
Na lavičce: Adamuška, Klusák
Trenér: František Straka
Rozhodčí: Raplík – Arnošt, Slavíček • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 530

Komentář

Třinec otevřel skóre zápasu hned ze své první šance. Po rohovém kopu se hlavičkou prosadil osmadvacetiletý hostující stoper Tidiane Djiby Ba. Svěřenci Františka Straky si v úvodních 10 minutách vypracovali ještě dvě nadějné příležitosti, ale Kania branku přestřelil a Omasta střílel pro změnu těsně vedle.

Mrzet to Třinecké muselo o to víc, že ve 14. minutě inkasovali. A znovu hrála hlavní roli standardní situace. Tentokrát se po centru od rohového praporku dostal do zakončení prostějovský Solomon Omale a také on se z prostoru zadní tyče nemýlil. 

Zbytek prvního poločasu byli mírně aktivnější domácí, žádná větší šance však k vidění nebyla. 

Svoji aktivitu Prostějov vystupňoval na začátku druhého poločasu a odměnou mu za to byla druhá vstřelená branka. Vasil Kušej se na hranici vlastního vápna dostal k míči, nabral rychlost, přešel přes tři bránící hráče a předložil míč do pokutového území Filipu Žákovi. Prostějovský útočník se zakončením neotálel a z první se trefil přesně ke vzdálenější tyči. 

Vstřelená branka dodala domácím klid na kopačky a byli to především oni, kdo diktoval tempo hry a dostával se do šancí. Příkladem byla pohledná akce z 69. minuty, kdy se Bartolomeu dostal do úniku po pravé straně a posunul míč na Koudelku, který zpětnou přihrávkou nabil na hranici vápna Jiráčkovi. Zkušený záložník pak střelou z první jen těsně minul hostující branku. Přidat gólovou pojistku mohl o 10 minut později aktivní Koudelka, ale v nadějné pozici přestřelil. Neúspěšný byl vzápětí také Kušej, kterého skvělým zákrokem nohou vychytal hostující Hasalík. 

O vítězi zápasu tak rozhodovaly poslední minuty utkání. Minutu před koncem měl vyrovnaní na kopačce hostující Javůrek, ale střela z voleje mu po dlouhém vhazování nesedla a zamířila nad branku. V nastaveném čase se pak domácí hráči dostali do brejku, Koudelka přehodil míč přes padajícího brankáře Hasalíka a Vasil Kušej z bezprostřední blízkosti pečetil stav utkání na konečných 3:1 pro Prostějov.