22.08.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Vypjaté brněnské derby rozhodl ve prospěch Zbrojovky v nastavení Řezníček

Foto: fczbrno.cz
Líšeň - Brněnské derby mezí Líšní a Zbrojovkou dlouho vypadalo na remízu, nakonec však slaví Zbrojovka. Favorizovaní hosté se sice dostali do vedení krátce po začátku druhého poločasu zásluhou Hladíka, sedm minut na to však Líšeň srovnala gólem Ševčíka. Vypjatý závěr utkání přinesl i vtrhnutí fanoušků na hrací plochu, po ataku jednoho z nich obdržel červenou kartu domácí Jan Silný. Krátkou přesilovou hru Zbrojovka využila ve druhé minutě nastavení gólem nejlepšího střelce F:NL Jakuba Řezníčka. Po výhře 2:1 se Brněnští dostali do čela tabulky.
56' Ševčík
49' Hladík
90' Řezníček
22' Lutonský
31' Kučera
73' Silný
79' Silný
80' Málek
88' Otrísal
16' Řezníček
64' Hladík
66' Endl
90' Čermák
Sestavy
Veselý – Pašek, Otrísal (90+4. Chwaszcz), Ševčík (C), Lutonský – Kučera (69. Krška) – Jeřábek, Málek, Rolinek (69. Matocha), Stáňa (85. Bednář) – Silný.
Na lavičce: Vítek, Burda, Demeter
Trenér: Leoš Kalvoda
Berkovec – Moravec, Endl, Štěrba, Bariš – Fousek (72. Štepanovský), Ševčík (61. Texl), Čermák (90+6. Hlavica), Hladík (90+6. Kosek), Přichystal – Řezníček (90+6. Sedlák).
Na lavičce: Floder, Kryštůfek
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Dubravský – Dresler, Bureš • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 1985

Komentář

V Líšni se na pikantní souboj v televizním duelu parádně zaplnily ochozy, oba tábory měly velkou podporu. Třetí brněnské derby obou celků ve druhé lize začalo aktivitou Zbrojovky. První náznak šance však měli domácí, když se za vápnem dostal k odraženému míči Rolinek, ale jeho pokus se vytočil vedle branky. V 11. minutě pak poprvé zahrozili také hosté, Řezníček si naběhl na centr z pravé strany, ale patou usměrnil míč vedle.

Celkově však hra v první půli neměla příliš fotbalové parametry, více než povedené akce jsme sledovali spoustu soubojů a faulů. Další zajímavé situace přišly až v závěru půle. Líšeňský útočník Silný si pokryl míč proti Endlovi a nakonec se dostal i ke střele, ta zamířila o chlup vedle pravé tyče. Dvě minuty před poločasem pak individuální průnik od pravé lajny předvedl Málek, nejlepší střelec loňského ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se dostal na osu hřiště, ani on ale netrefil prostor tří tyčí.

To druhá půle byla daleko zajímavější a hned po čtyřech minutách přišla úvodní branka. Přichystal se prohnal po levé straně a svým centrem našel ve vápně Jana Hladíka, který se s míčem rychle otočil, zamířil mezi nohy Veselého a poslal Zbrojovku do vedení – 0:1. Za tři minuty nato se po Hladíkově pasu řítil sám na branku Řezníček, ale skákavý míč nakonec vůbec nedokázal nasměrovat na branku a stoper Otrísal jej čistě odstavil.

Hosty mohla neproměněná šance mrzet, neboť v 57. minutě přišlo vyrovnání. Na krásný centr Rolinka z přímého kopu si naběhl Ondřej Ševčík a domácí kapitán ve skluzu nasměroval balón za radosti tribun mimo dosah brankáře Berkovce – 1:1. Líšeňští byli rázem při chuti a byli lepším týmem na hřišti. Do vedení mohl poslat marvany Kučera, zjevil se sám před brankou, jenže jeho pokus na zadní tyč vyrazil Berkovec reflexivně nohou.

Hra se poté opět srovnala a k vidění bylo několik ostrých faulů oceněných žlutými kartami. Velké věci se pak děly deset minut před koncem. Nejprve střídající Štepanovského hlavičku vyboxoval Veselý k Čermákovi, ten se však ranou z hranice vápna proti svému bývalému klubu mezi střelce nezapsal. Krátce nato se na hřiště dostali dva fanoušci hostů, kteří se dostali do potyčky z pořadateli. Vše se snažil uklidnit domácí útočník Jan Silný a jednoho z nich poslal k zemi, jenže rozhodčí neměl pro situaci pochopení a udělil mu červenou kartu.

Hra byla na více než sedm minut přerušena a delegát s rozhodčími celou situaci konzultoval, týmy byly dokonce na několik chvil odvolány mimo hřiště. Situace se poté zklidnila a hra pokračovala přesilovkou Zbrojovky. Chvíli před koncem základní hrací doby byl ve velké šanci Přichystal, zblízka ale neprostřelil Veselého. Rozhodující moment přišel ve třetí minutě nastavení. Na centr Bariše si naběhl Jakub Řezníček a hlavou vrátil Zbrojovce vedení – 1:2.

Domácím už moc času na případné vyrovnání nezbývalo, v závěru ještě zkoušel vyrovnat Pašek, ale zakončoval nad. Zbrojovka tak i potřetí v historii ve druhé lize porazila Líšeň a se čtyřmi výhrami z pěti kola se posunula do čela soutěže.