10.09.2021 | Petr Komárek | Zápas

Brno v Příbrami zlomilo bezgólový stav, vyhrálo tam po čtyřech letech

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Fotbalisté Zbrojovky Brno ukončili čekání na výhru na půdě Příbrami. Jejich páteční souboj se Středočechy se sice dlouho jevil jako remízový a spěl tak ke stejnému výsledku jako předchozí dvě vzájemná utkání. Dělbu bodů ale v závěrečné desetiminutovce odmítl záložník Jihomoravanů Michal Ševčík, který hlavou umístil do sítě centr Štepanovského. Zbrojovka u Litavky uspěla poprvé od roku 2017 a v tabulce se dotáhla na první Duklu.
bez branek
84' Ševčík
bez karet
41' Hladík
49' Čermák
56' Texl
77' Řezníček
Sestavy
Šiman – Sus, Vilotić, Halinský, Cmiljanović – Obdržal (57. Voltr), Petrák (83. Kvída) – Vávra (69. Langhamer), Zorvan, D. Procházka (83. Vlček) – Dedič
Na lavičce: Smrkovský, Mezera, Januška
Trenér: Jozef Valachovič
Berkovec – Bariš, Endl, Štěrba, Hrabina – Čermák, Texl (75. Moravec) – M. Ševčík (87. Jakub Šural), Fousek (62. Štepanovský), Hladík – Jakub Řezníček
Na lavičce: Floder, Kosek, Kryštůfek, Sedlák
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Proske - Kotalík, Pečenka • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 850

Komentář

Na stadionu, kde fotbalově vyrostl, se mohl krátce před půlhodinou hry prosadit Řezníček. Brněnský kanonýr a aktuálně nejlepší střelec F:NL mířil po přihrávce Hrabiny z levé strany k bližší tyči, Šiman ale předvedl pohotovou reakci a balon při rychlém skoku k zemi vyrazil mimo bránu.

Poté si na rohový kop naskočil stoper Zbrojovky Štěrba. U centrovaného míče byl rychleji než Šiman, hlavou však zakončil o kousek vedle. Když uplynula hodina hry, dostala se do dobré šance také Příbram. Po souboji na polovině hřiště a odrazu balonu uháněl z boku na bránu Procházka. Berkovec šel u pravé tyče do lehkého pokleku a nohou střelu domácího křídelníka zastavil.

Brno odpovědělo tlakem. Po kombinaci to z hranice velkého vápna zkusil Ševčík a jeho obstřel placírkou šel do pravé tyče Šimanovy brány. Příbramský gólman následně chyboval při rozehrávce a nabídl tak Zbrojovce další možnost. Na levé straně pokutového území provedl Zidanovu kličku Ševčík, Šiman ale své předchozí zaváhání napravil a pokus z kopačky hostujícího záložníka vytěsnil před sebe. O Ševčíkovu dorážku se postaral blokující Zorvan.

Do třetice se však už Michal Ševčík a s ním i celý brněnský tým mohli radovat. V 84. minutě vyslal krátký centr zleva střídající Štepanovský a Ševčík nedaleko penaltového puntíku hlavičkoval k pravé tyči. Šiman plachtil vzduchem marně. Příbram ale mohla zápas dovést k remíze. V páté minutě nastavení druhého poločasu prodloužil Dedič Šimanův nákop na Voltra, toho nicméně vychytal vyběhnuvší Berkovec.