10.09.2021 | Filip Lefenda | Zápas

Opava slaví první venkovní výhru, v Jihlavě udeřila trefami zpoza vápna

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Jihlava – Fotbalisté Opavy zvítězili v pátečním utkání 7. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Jihlavy 2:0 a zaznamenali své první letošní venkovní body. Slezané, kteří během reprezentační přestávky oslabili o další tři exligové hráče, šli do vedení v 68. minutě po tečované střele Lukáše Holíka, jejíž směr změnil nešťastně Tomáš Vlček. Jen o pět minut později se z nějakých pětadvaceti metrů opřel do odraženého míče po rohovém kopu Josef Celba a nádhernou ranou k pravé tyči přidal pojistku. Svěřenci trenéra Westa si v tabulce polepšili po třech zápasech bez výhry na devátou pozici. Jihlava je sedmá.
bez branek
68' Vlček (vl)
73' Celba
33' Arroyo
47' Křišťál
56' Rychlý
68' Pikul
90' Digaňa
Sestavy
Vejmola – T. Svoboda, T. Vlček, Pojezný, Křišťál – Peřina (77. Franěk), Tureček, Lacko, Selnar (63. Křivánek) – Arroyo (63. Araujo-Wilson), Vedral (77. Laye).
Na lavičce: Jágrik, Štefánek, Chocholatý
Trenér: Jan Kameník
Digaňa – Celba, Helebrand, Rychlý, Janoščín – Didiba, Hnaníček – Pikul (71. Šigut), Lukáš Holík (82. Kadlec), Helešic (82. Darmovzal) – Pisačič (63. Kramář).
Na lavičce: Lasák, Žídek, Gorčica
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Cieslar – Matoušek, Líkař • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 615

Komentář

Opavu během reprezentační přestávky opustili tvůrce hry Tiéhi (přestup Liberec) a obránce Večerka (hostování Sparta), vedení navíc rozvázalo smlouvu se zkušeným záložníkem či obráncem Schaffartzikem. Poprvé v nové sezoně se tak objevil v základní jedenáctce Polák Pikul.

V 17. minutě rozehrál Holík roh z levé strany a Vejmola se musel vytasit s reflexivním zákrokem nohou proti zakončení Helešice. O sedm minut později byla blízko skórování Vysočina. Po centru z levé strany byl míč předložen na malé vápno, odkud střílel Vedral jen těsně vedle pravé tyče.

Pět minut před pauzou rozehrál Lacko chytře na Selnara, jenž poslal míč do ohně. Ve vápně se do zakončení prodral Tureček, balon ale poslal hodně mimo.

Pět minut po pauze hasil opavskou akci tři na tři Vlček. Za dalších pět minut později byla střela Rychlého tečována na rohový kop. Po hodině hry zkoušel štěstí pokusem zpoza vápna Didiba, Vejmola ale balon lapil.

Na druhé straně si navedl míč na střelu z hranice šestnáctky Křivánek, po zemi ale mířil vedle bližší pravé tyče. Jen o minutu později odcentroval Svoboda z pravé strany do vápna, odkud se prosadil Vedral. Jeho zásah ale nebyl pro ofsajd uznán.

Skóre se tak měnilo až o dvě minuty později na protějším konci hrací plochy. Lukáš Holík napřáhl na levé straně ke střele z uctivé vzdálenosti, kterou na hranici pokutového území tečoval k pravé tyči a mimo Vejmolův dosah nešťastně Tomáš Vlček.

Pět minut poté rozehrávala Opava roh, který byl odvrácen ven z vápna. Z nějakých pětadvaceti metrů se do míče opřel bez přípravy Josef Celba a utaženou ranou zacílil krásně k pravé tyči.

Opavští si závěr utkání pohlídali a Jihlavu, která v duelu platila za mírného favorita, do výrazné možnosti nepustili. Poprvé v sezoně tak Slezané zvítězili na venkovním hřišti a odvezli si domů tři body, které je posunuly na deváté místo. Jihlava je po třetí porážce z posledních čtyř kol sedmá.