19.09.2021 | Kryštof Severa | Zápas

Brno porazilo Žižkov 2:1 a je poprvé v sezoně na prvním místě

Foto: Petr Nečas (fczbrno.cz)
Brno – Fotbalisté Brna porazili v závěrečném utkání 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím hřišti Žižkov 2:1 a posunuli se do čela tabulky soutěže. Zbrojovku poslal do vedení v prvním poločase Přichystal, ale Pražané dokázali po deseti minutách hry vyrovnat po vlastní brance Endla. Rozuzlení přinesla první minuta druhého poločasu, kdy o výhře Zbrojovky rozhodl Fousek.
23' Přichystal
46' Fousek
34' Endl (vl)
77' Přichystal
49' Koželuh
60' Řezáč
67' Súkenník
Sestavy
Berkovec – Hrabina, Štěrba (39. Šural), Endl, Bariš (90. Hlavica) – Čermák (46. Texl), Ševčík (79. Štepanovský) – Fousek (79. Moravec), Hladík, Přichystal – Řezníček.
Na lavičce: Floder, Kryštůfek
Trenér: Richard Dostálek
Soukup – Koželuh, Gabriel, El Nagar, Řezáč – Žežulka (68. Nabijev), Súkenník – Diamé (77. Zeman), Petrlák (68. Sixta), Bazal (82. Fawzy) – Batioja.
Na lavičce: Švenger, Březina, Richter
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Křepský – Šimáček, Matoušek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2518

Komentář

Zbrojovka zvládla začátek utkání a hned v páté minutě dostal míč do sítě Ševčík. Jeho radost však chvíli poté zastavil praporek pomezního - ofsajd. I aktérem další gólové šance byl Ševčík, po jehož centru málem skóroval Endl. Gólu se domácí dočkali po rohovém kopu, kdy prodloužení Řezníčka sklepl do sítě Jakub Přichystal. Vedení však dlouho domácím nevydrželo, neboť se do Bazalovy střely vložil Lukáš Endl a srazil míč mimo dosah Berkovce.

Domácí museli v závěru poločasu řešit i dvě zranění ve své sestavě. Nejprve musel odstoupit Štěrba, kterého nahradil Šural a v posledních minutách poločasu začaly zdravotní potíže komplikovat i účinkování Adriana Čermáka. To však mohla být jen malá kaňka, kdy by Fousek svému volnému kopu přidal více razance, takto si v poslední minutě nastavení Soukup poradil a udržel vyrovnané skóre pro poločasovou pauzu. 

Ve druhém poločase vyšel začátek domácím na výbornou. Akci Ševčíka s Přichystalem dotáhl do úspěšného konce Adam Fousek, který si poradil a ranou k tyči poslal Brno do vedení. Brňané pokračovali i po vstřelené brance v aktivitě a nedovolili hostujícímu celku větší příležitosti a naopak se snažilo o navýšení vedení. Napomoci k tomu mohl Bariš, který přešel přes dva hráče, ale jeho centr zastavil skluzující obránce. 

Právě Bariš mohl zahrozit po hodině hry, ale jeho střelu tečoval jeden z hostí na rohový kop. Brněnský tým však mohl navýšit vedení i po akci Hladíka, jeho rána se ale neobešla bez bloku obránce. Na druhé straně měl brankovou příležitost Řezáč, ale sám byl ziskem míče překvapen, že jeho zakončení zlikvidoval bez větší námahy Berkovec. Závěrečné minuty Brno zvládlo a může slavit vítězství.