01.10.2021 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Oceněnými za září jsou Pecháček z Táborska a brněnský Dostálek

Foto: fctaborsko.cz / fczbrno.cz
Praha – Zářijovými vítězi ankety Hráč a trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se stali Jihočech a Jihomoravan. Sotva dvacetiletý brankář Pecháček sbírá v Táborsku vychytané nuly. Během září dokonce nedostal ani jeden regulérní gól. Pro Táborsko, které zase tolik branek nedává, je to velmi vítaná pomoc. To kouč Zbrojovky Brno Dostálek ví, že jeho svěřenci umí vypálit ostrými klidně i šestkrát za zápas. Úspěšné soutěžní tažení devátým kalendářním korunovali debaklem pro Ústí nad Labem.

Hráč měsíce: Šimon Pecháček (FC MAS Táborsko)

Fotbalisté Táborska se mohou pochlubit unikátní zářijovou vizitkou. Ani v jednom ze třech utkání neinkasovali. Nejprve doma pokořili poslední Třinec 3:0, následně si odvezli bezgólovou remízu z Opavy a nakonec si před vlastním publikem těsně (ale přece) poradili s tápající Chrudimí. Díky těmto sedmi bodům patří Jihočechům průběžné sedmé místo tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Táborští sice nepředstavují gólovou mašinu. Za devět dosud odehraných kol druhé nejvyšší soutěže vstřelili pouze deset branek – méně než všichni soupeři před nimi. Zničující ofenzíva ale není hlavní zbraní výběru trenéra Miloslava Brožka. Ta se nachází v bráně. Ano, čtete správně, nepřehlédnutelnou osobností Táborska je letos brankář.

Šimonu Pecháčkovi je sice teprve 21 let, i tak ovšem v devíti startech vychytal pět čistých kont. V této statistice zatím převyšuje všechny ostatní gólmany F:NL. Třikrát neinkasoval právě během září. Pokud střelecké pokusy protihráčů nechytil nebo nevyrazil, balony zpravidla jeho svatyni míjely. Proti Chrudimi mu pak po standardce pomohla tyč, a když v závěru přece jen kapituloval, gól nemohl platit kvůli ofsajdu.

Trenér měsíce: Richard Dostálek (FC Zbrojovka Brno)

Jediné dva stoprocentní kluby F:NL v měsíci září sídlí v Brně. Ten větší, Zbrojovka, se díky devíti bodům ze třech zápasů propracoval na první místo tabulky. Nejprve v souboji nedávných účastníků F:L vyzrál na Příbram, poté si poradil s Viktorií Žižkov a nakonec pod středověkým hradem Střekovem rozstřílel Ústí nad Labem.

Trenér Richard Dostálek tak zatím s Jihomoravany směřuje za návratem mezi elitu. V Příbrami se bývalému reprezentantovi vyplatilo, že ze hřiště dlouho nestáhl mladíka Michala Ševčíka. Devatenáctiletý záložník sice první dvě velké šance neproměnil, ze třetí ale Brnu v 84. minutě zařídil vítězství. Teprve pak přenechal své místo na trávníku Jakubu Šuralovi, který jako stoper pomohl těsné vedení udržet.

Jestliže u Litavky se trefil jeden křídelník, v duelu se Žižkovem skórovali hned dva. Sedmačtyřicetiletému kouči tentokrát vyšla sázka na dvojici Jakub Přichystal – Adam Fousek. Prvně jmenovaný nejprve poslal Zbrojovku do vedení, zkraje druhého poločasu pak připravil rozhodující úder Fouskovi. Přichystala nasadil Dostálek i do základní sestavy proti Ústí nad Labem. Pětadvacetiletý hráč se mu odvděčil třetinovým podílem na šestigólové kanonádě. Prosadil se rovněž Ševčík, stejně jako nejlepší střelec F:NL – autor sedmi branek Jakub Řezníček. Útočnou sílu svého mužstva může Richard Dostálek právem považovat za velký trumf pro rozhodování zápasů.