15.10.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Brno v posledních minutách odvrátilo porážku, lídrovi pomohl náhradník

Foto: fczbrno.cz
Brno - Fotbalisté Brna remizovali v páteční předehrávce jedenáctého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Vyškovem 2:2 a poprvé od konce srpna nezvítězili. Zbrojovku poslal do vedení na konci prvního poločasu Fousek, který obstřelil brankáře Šustra. Hanáci ale po hodině hry vyrovnali zásluhou Marka Vintra. Stejný hráč pak dokonal obrat, když se trefil z penalty odpískané po faulu na bratra Ondřeje. Nováček soutěže byl blízko třetí venkovní výhře v řadě, Brňanům však v samotném závěru vystřelil bod střídající Rogožan.
40' Fousek
90' Rogožan
62' Vintr
84' Vintr (pen)
67' Ševčík
83' Hladík
90' Dostálek (trenér)
52' Fofana
67' Vintr
81' Vintr
90' Klesa
Sestavy
Berkovec (28. Floder) – Bariš, Štěrba, Hlavica (28. Endl), Jan Moravec (87. M. Sedlák) – Texl (87. Černín), M. Ševčík – Štepanovský (72. Rogožan), A. Fousek, Přichystal – Hladík
Na lavičce: Matula, Zavadil
Trenér: Richard Dostálek
Šustr – Ilko, Štěpánek, Srubek, Němeček (82. Dan Jambor) – Cabadaj, Lahodný (58. M. Vintr) – O. Vintr, Slaměna (90. Simr), Klesa – Fofana
Na lavičce: Spurný, Hanuš, Kameník, Mulligan
Trenér: Jan Trousil
Rozhodčí: Radina – Dresler, Šimáček • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2618

Komentář

Zbrojovka do jihomoravského derby vstupovala v roli velkého favorita. Už od začátku byli domácí aktivnější. Po Texlově centru Brno ještě nezahrozilo, ale po čtvrthodině hry už ano. Přichystal skvěle našel Štepanovského a jeho ránu z první reflexivně vykopl Šustr na brankové čáře.

Dění v první půli výrazně poznamenal moment z 23. minuty, kdy se hodně nepříjemně srazili hlavami domácí brankář Berkovec a stoper Hlavica. Oba po těžké srážce nebyli schopni ve hře pokračovat, Hlavica dokonce opouštěl hřiště na nosítkách a v sanitce. Po dlouhé prodlevě se opět pokračovalo ve hře, ale tempo hry výrazně opadlo.

Ve 40. minutě nakonec přišla první branka duelu a do vedení šli domácí. Bariš si sebral přetažený centr a našel na ose hřiště kousek za vápnem Adama Fouska, který se technickou ranou trefil přesně k levé tyči. Ve zbytku půle i dlouhém nastavení už se hosté o možné vyrovnání snažili marně.

V úvodních minutách druhé půle sledovalo více než dva tisíce fanoušků na Srbské opět vyrovnanou hru. Až po hodině hry mohli hosté z ničeho nic srovnat, když Floderovi vypadl z rukavic centrovaný míč, ale Srubek při dorážce neuspěl. Co nevyšlo v první akci, vyšlo o tři minuty později. Fofana prodloužil dlouhý pas Ilka do běhu střídajícímu Marku Vintrovi a ten napálil míč nekompromisně pod břevno.

Hra se poté opět rozproudila. Na jedné straně pálil nebezpečně Ondřej Vintr, na té druhé pro změnu Moravec. Čtvrthodinu před koncem zahrávali domácí přímý kop z hranice vápna, Fousek pálil těsně vedle. Velké věci se pak děly v závěrečných minutách.

V 84. minutě při ojedinělé akci Vyškova přišel na hranici vápna faul na Ondřeje Vintra a sudí trochu překvapivě nařídil penaltu pro hosty. Exekuce se chopil jeho bratr Marek Vintr a prudkou ranou k pravé tyči poslal Vyškov do vedení. Domácí vrhnuli všechny zbytky sil do útoku, a nakonec v poslední minutě srovnali, když Fouskův centr usměrnil hlavou do sítě Lukáš Rogožan.

Pro záložníka domácích to byla premiérová trefa ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE při debutu. Zbrojovka poté ještě zkusila utkání překlopit na svou stranu, poslední šanci ale ve čtvrté minuty lapil do rukavic Šustr, a Vyškov si tak z derby na hřišti lídra tabulky odváží cenný bod.