06.11.2021 | Jiří Polášek | Zápas

Třízápasovou sérii Sparty bez prohry ukončila Opava

Foto: Petr Widenka/sfc.cz
Opava – Sparťanská rezerva se v rámci 13. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vydala do Slezska, kde jí čekal souboj s Opavou. Slezskému FC se zatím v sezóně moc nedařilo, po loňském sestupu z nejvyšší soutěže nyní před utkáním okupoval až dvanáctou příčku. V posledním kole se mu ale povedlo rozstřílet Žižkov 6:1. Slezané si vítězství proti Spartě zařídili už v prvním poločase, kdy se nejdříve v patnácté minutě prosadili z pokutového kopu a do přestávky skórovali ještě jednou. Další gól už do konce duelu nepadl.
15' Helešic (pen)
27' Helešic
bez branek
34' Kadlec
45' Didiba
47' Darmovzal
71' Kramář
90' Digaňa
14' Dudl
45' Pudhorocký
66' Ryneš
68' Gelašvili
83' Patrák
87' Sejk
Sestavy
Digaňa – Celba, Hnaníček, Janoščín, Kadlec – Darmovzal (61. Kramář), Rychlý – Pikul (61. Rataj), Didiba, Helešic (86. Šcudla) – Holík (90+1. Gorčica)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Putyera
Trenér: Roman West
Kotek – Gabriel, Gelašvili, Večerka, Suchomel (71. Patrák) – Ryneš (80. Dao), Pudhorocký, Jonáš, Dudl (58. Šilhart) – Schánělec (58. Kozák), Sejk
Na lavičce: Benada, Holoubek
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Pechanec – Dobrovolný, Černoevič • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1268

Komentář

V sestavě, kterou trenér Michal Horňák vybral pro toto utkání, se proti základní jedenáctce ze zápasu Sparty s Duklou objevily tři změny. Místo Dominika Holce si zachytal František Kotek. Nastoupili také Dalibor Večerka a Tomáš Schánělec. Naopak Martin Vitík a Václav Drchal si tentokrát nezahráli. Kapitánskou pásku si stejně jako proti Dukle navlékl Václav Sejk.

Duel začal aktivně z pohledu obou týmů. Ve čtvrté minutě se Sparťané dostali ke kombinaci ve vápnu, ovšem akci zakončoval Adam Gabriel z velkého úhlu. Míč skončil za vnější brankovou čarou a kopal se rohový kop, který jednoduše získala domácí obrana.

Hosté zahrozili i o další čtyři minuty později. Petr Pudhorocký připravil Sejkovi míč, ovšem po ráně z první i tato akce skončila rohovým kopem, který pak nedopadl úspěšně.

Ve čtrnácté minutě se Václav Dudl provinil faulem na domácího kapitána Josefa Hnaníčka a sudí ukázal na penaltovou značku. Matěj Helešic se k pokutovému kopu postavil, poslal míč do protipohybu gólmana a otevřel skóre.

Druhý gól Slezanů mohl přijít o jedenáct minut později. Helešic centroval k zadní tyči, kam si naskočil Joss Didiba, jenž okamžitě hlavičkou usměrnil míč pod břevno, ale parádním zákrokem se vyznamenal brankář Kotek.

Opava pak znovu zahrozila v další minutě a tato akce už gólem skončila. Matěj Helešic se dostal k odraženému míči na hranici vápna. Následně vypálil dělovku k pravé tyčce a připsal si druhý gól v zápase.

V pětatřicáté minutě mohli hosté snížit, protože Sejkův centr prodloužil domácí hráč přímo k Dudlovi. Jeho ránu ale domácí gólman vyrazil na tyčku a opavští pak rychle míč odkopli na druhou polovinu. Další nebezpečná šance Sparty přišla dvě minuty před koncem poločasu, kdy Digaňa vyběhl z brány a hosté málem dostali míč do odkryté branky, ovšem nakonec míč zlikvidoval Didiba ve spolupráci s Adamem Rychlým.

Druhá půle začala klidněji. Sparta v 58. minutě dvakrát vystřídala, protihráč také poslal na hřiště dvě nové tváře, a to o tři minuty později.

Dvacet minut před koncem mohli Slezané skórovat potřetí. Jiří Janoščin centroval k tyči, kam si naběhli Tomáš Rataj a Denis Kramář. Oběma ale chyběl k zakončení jeden nebo dva kroky.

Opava pak zkusila dalekonosným pokusem přelobovat brankáře Kotka. Ten ale stihl na poslední chvíli doběhnout do branky a vytáhnout míč na břevno. Perfektní zákrok tak odvrátil další možnost domácích na navýšení vedení.

Poslední větší šance se udála ve čtvrté minutě nastavení. Jan Kadlec zkusil vyslat střílený centr na Rataje. Kotek se ale vynesl do vzduchu a míč ukořistil před opavským fotbalistou. Následně už sudí zápas ukončil. Opava v tabulce poskočila o čtyři pozice. Sparta B zůstává druhá, ovšem se stejným bodovým ziskem, jako má třetí Líšeň, která disponuje ještě zápasem k dobru.