19.11.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Televizní předehrávka dopadla lépe pro Opavu, v Ústí rozhodla v první půli

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Souboj dvou týmů ze středu tabulky, které ale shodně v posledních pěti kolech chytily mimořádně zajímavou formu. Takto byla anoncována televizní předehrávka 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Ústím nad Labem a Opavou. Do vedení se jako první dostali po dvaceti minutách Slezané po důrazu Bartosze Pikula. Arma za deset minut inkasovala podruhé, chybu Miskoviče využil Lukáš Holík. Domácí měli několik šancí na zvrácení vývoje duelu, ale své šance nevyužívali. Opava tak opanovala třetí zápas v řadě.
bez branek
19' Pikul
32' Holík
43' Miskovič
45' Hudec
72' Ogiomade
90' Krobot
90' Mechmache
4' Hnaníček
64' Helebrand
88' Janoščín
90' West (trenér)
Sestavy
Plachý – Prošek, Brak, Hudec, Písačka (63. Cantin) – Čičovský (63. Mechmache), Miskovič (46. Bílek) – Emmer (46. Gonzalez), Jiránek, Ogiomade (77. Angelozzi) – Krobot
Na lavičce: Němec, Černý
Trenér: Jaromír Jindráček
Digaňa – Helebrand, Hnaníček (81. Janjuš), Janoščín, Kadlec – Macháček, Darmovzal (90+1. Pisačič) – Šigut (68. Putyera), Holík (68. Gorčica), Pikul (90+1. Kirschner)
Na lavičce: Rolný
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Berka – Poživil, Machač • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 437

Komentář

První zajímavá akce se rýsovala 437 divákům již ve čtvrté minutě, kdy se do protiútoku dral Ladislav Krobot. Za záchrannou brzdu musel zatáhnout Josef Hnaníček, jenž za zmaření slibně se rozvíjejí šance uviděl žlutou kartu. Skórovat se jako první ale podařilo Opavě, když v 19. minutě po autovém vhazování vyhrál Denis Kramář souboj s Jiřím Miskovičem a hlavičkou prodloužil balón do velkého vápna. V předbrankovém prostoru se dobrým důrazem prezentoval před necelými dvěma desítkami opavských příznivců Bartosz Pikul, kterého nedokázal ubránit Václav Prošek.

Vyrovnání se mohla Arma dočkat ve 30. minutě, když Václav Prošek prošel s míčem obranou soupeře jako nůž máslem, až doslova za vteřinu dvanáct obral čistě ústeckého kapitána David Macháček. O minutu později hosté navýšili své vedení, když Jiří Miskovič namazal Lukáši Holíkovi, který nalezl recept na Jana Plachého. Václav Prošek se snažil vytáhnout balón z brankové čáry, nakonec skončil sám v síti.

Ve 34. minutě mohla Opava vést o tři branky, když Lukáš Holík vybídl ke skórování Denisa Kramáře, jehož úmysly v samostatném úniku přečetl hájce domácí svatyně. V závěru poločasu mohl snížit Bohumil Hudec, jenž po přímém volném kopu Jiřího Miskoviče mířil pod břevno. Tomáš Digaňa vytáhl míč konečky prstů na roh, ze kterého vzápětí hlavičkoval do náruče připraveného hostujícího brankáře Ladislav Krobot.

O přestávce provedl realizační tým Ústí nad Labem dvě změny v sestavě, které ale ke zvratu skóre nevedly. Naopak v 72. minutě orazítkoval břevno Denis Kramář, který za dalších sedm minut z dobré střelecké pozice vybojoval roh. V 90. minutě se v tutové šanci ocitl Oliver Putyera, na kterého zívala zcela odkrytá brána. Střídající hráč hostů ale z velkého vápna bránu trestuhodně přestřelil.

V nastavení druhého poločasu vyfasoval žlutou kartu trenér Slezanů Roman West, což ale nic již nezměnilo na tříbodovém zisku Opavy na severu Čech. Ústí nad Labem nedokázalo navázat na čtyři zápasy bez porážky, Opava naopak zvítězila potřetí v řadě a gólman Tomáš Digaňa si připsal šesté čisté konto, čímž se dotáhl na Vlastimila Veselého z Líšně.

Ohlasy trenérů

David Jarolím (FK Ústí nad Labem): „Jsem zklamaný z našeho výkonu, ve kterém mi chyběla kompaktnost směrem do obrany, nebyli jsme odvážní, nevytvářeli jsme si šance. Věděli jsme, že Opava má rychlý přechod směrem do útoku a po našich jednoduchých ztrátách míčů to soupeři vyhovovalo a zaslouženě po individuálních chybách vyhrál. U první inkasované branky jsme nedohráli dlouhé autové vhazování, druhý gól byl hodně laciný. Zápas se dal dohrát lepším způsobem, soupeř nás potrestal. Reagovali jsme střídáním o půli, ale i tak jsme byli málo aktivní. Bodů za podzim jsme mohli mít více, škoda remízových zápasů především v domácím prostředí. Soutěž je vyrovnaná, ale vše je vždy o našem přístupu.“

Roman West (Slezský FC Opava): „Zápas se hodnotí fantasticky, obzvlášť po tom všem, čím jsme si prošli za poslední dva dny. Výhra je neuvěřitelný úspěch a všichni hráči zaslouží pochvalu, že se semkli a podali heroický výkon. My dva dny před utkáním vůbec netrénovali, patnáct hráčů mělo střevní virózu a ve čtvrtek jsme měli pouze lehký krátký trénink, abychom se dali dohromady. Řešili jsme sestavu, ze které nám vypadli Joss Didiba, Matěj Helešic, Josef Celba a další. Když jsem viděl těžký terén, očekával jsem souboj, bitvu bez šancí a očekával směřování k remíze. Duel jsme ale zvládli a i za stavu 2:0 z našeho pohledu jsme se dostali do dalších brejků, kdy jsme netrefili prázdnou bránu, orazítkovali jsme břevno, Denis Kramář šel třikrát sám na bránu a Bartosz Pikul měl nějaká zakončení. Zápas jsme mohli rozhodnout vyšším poměrem, ale i tak je to neskutečný výkon. K mé žluté kartě nechápu, proč rozhodčí chce být aktivní, když se asistenta rozhodčího zeptám, proč nastavuje za střídání, když za střídání se nenastavuje. Začátek podzimu byl pro nás hodně těžký, prvních šest kol jsme měli jedno vítězství, i když jsme hráli dobré zápasy. Vše bylo složité, odešlo dvacet hráčů, sestoupilo se z ligy. Za poslední kola máme tři vítězství, jsme na vítězné vlně, stojí při nás štěstí a drží nás brankář. Můžeme být nadmíru spokojení, pokud ve dvou zbylých duelech budeme bodovat.“