21.11.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Brno ztratilo dvoubrankové vedení nad Chrudimí, přesto bere všechny body

Foto: fczbrno.cz
Brno - Fotbalisté Zbrojovky v 15. kole FORTUNA:LIGY zvítězili nad Chrudimí 3:2. Brnu vyšel skvěle první poločas, do vedení šlo brzy díky trefě Štěrby, na kterého navázal v závěru půle Endl. Hosté se do zápasu vrátili po pauze, snížil Surmaj a následně šli domácí do desíti po druhé žluté Endla. Přesilovku záhy využil Tkadlec. Také hostující střelec druhé branky šel předčasně pod sprchy po druhé žluté. V nastaveném čase ovšem vystřelil tři body domácím Kohoutek.
6' Štěrba
45' Endl
90' Kohoutek
60' Surmaj
74' Tkadlec
10' Štěrba
35' Endl
46' Řezníček
71' Moravec
72' Endl
12' Drahoš
62' Tkadlec
82' Tkadlec
89' Surmaj
Sestavy
Berkovec – Bariš, Štěrba (25. Hlavica), Endl, Hrabina – M. Ševčík (62. Jan Moravec), Zavadil (80. Texl) – Přichystal, M. Sedlák (62. Kohoutek), Hladík (80. Štepanovský) – Jakub Řezníček.
Na lavičce: Floder, Pragr
Trenér: Richard Dostálek
Mikulec – D. Hašek, Drahoš, Tkadlec, Sokol (90+1. Fišl) – Průcha, V. Řezníček – Kesner (88. Šípek), D. Breda (86. Šplíchal), Čáp (46. Jan Řezníček) – Juliš (46. Surmaj).
Na lavičce: Ordelt, Látal
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Batík - Dobrovolný, Pospíšil • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2188

Komentář

Zbrojovka do utkání proti trápící se Chrudimi nastupovala v roli velkého favorita a na svého soupeře od úvodních minut, za šest minut hry si vypracovala hned čtyři rohové kopy. A právě z toho čtvrtého se dostala do vedení, když si na Ševčíkův centr naskočil stoper Jan Štěrba a míč trkl hlavou přesně k levé tyči. Celou akci ještě jistil Řezníček, ten však míč doklepl už za brankovou čarou – 1:0.

Hosté po inkasované brance hru srovnali, z několika zajímavých průniků si ale ani jednu šanci nevypracovali. Až po čtvrthodině hledal Kesner za obranou Bredu, ten ale v dobré pozici špatně zpracoval míč a vůbec nezakončil. Velkou kaňkou na první půli bylo po dvaceti minutách hry zranění Jana Štěrby, který zůstal dlouhé minuty na trávníku a nakonec musel být odnešen na nosítkách a rovnou odvezen do nemocnice.

I kvůli tomu se v první půli nastavovalo šest minut. Ve zbytku půle sledovali diváci na Srbské opět vyrovnanou podívanou bez větších šancí, možnost Jakuba Řezníčka, který by šel sám na branku, zhatil ofsajd. Brno nakonec v úplném závěru půle přidalo druhou branku, po sérii odrazů se za vápnem opřel do míče stoper Lukáš Endl a krásně napálil míč na zadní tyč – 1:1. Mladý brněnský bek dal navíc první soutěžní gól za Zbrojovku.

Do druhé půle vstupovali domácí s náskokem a brzy jej mohli navýšit. Hladík vysunul Ševčíka, ale jeho rána levačkou šla nad branku. Na opačné straně po rohu zakončoval Vojtěch Řezníček, drzé sólo zakončil nepřesnou střelou. Za dvě minuty měl ještě větší šanci jeho spoluhráč Surmaj, který šel sám na branku, nakonec ale v tísni obránce úplně minul zařízení a nesnížil.

To se povedlo až po hodině hry, kdy po zaváhání Berkovce právě David Surmaj snížil na 2:1. Odpovědět mohli domácí po akci Jakuba Řezníčka, který šel sám na branku, nakonec tísněn obránci pálil křížem vedle. V 73. minutě fauloval Endl a rozhodčí jej po druhé žluté kartě vyloučil. Přesilovku využili hosté už po minutě, když se míč v závaru odrazil k Adamu Tkadlecovi a ten ranou o tyč srovnal na 2:2. 

Hosté cítili šanci na možný obrat, jenže sedm minut před koncem se právě Tkadlec se stal z hrdiny psancem a po druhé žluté kartě pro hostující obránce se síly na hřišti srovnaly. Dvě minuty nato mohl vedení Brnu vrátit po akci střídajících hráčů, kdy centroval Moravec, nabíhající Štepanovský, ale hlavou z malého vápna mířil nad.

V úplném závěru nakonec došlo na vyvrcholení duelu. Nejprve Fišl na jedné straně ostře rozehrál přímý kop a ten musel jeden z domácích vyhlavičkovat na brankové čáře. Domácí rozjeli poslední protiakci, v níž nejprve Texl pálil z hranice vápna do tyče, jenže balón se odrazil před osmnáctiletného Otu Kohoutka, který střelopu k tyči zaznamenal životní gól – první za Zbrojovku – a především trefil tři body.

Brno tak vede ligu opět o sedm bodů, hosté jsou poslední se ziskem 10 bodů.