26.11.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 16. kola: Poslední kolo v roce, první kolo odvet. Brno míří do Opavy

Foto: fczbrno.cz
Praha – Podzimní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY skončí prvním kolem, které už spadá do druhé poloviny soutěže. Kvůli nákaze covid-19 došlo k odložení zápasu Jihlavy s Ústím nad Labem. Zbývající duely se až na jednu výjimku odehrají v sobotu. Vedoucí Zbrojovka Brno se před kamerami sázkové kanceláře Fortuna představí na stadionu rozjeté Opavy. Jihomoravané sice vedou tabulku o sedm bodů, Slezský FC si ale drží nejlepší aktuální formu ze všech účastníků F:NL. Proti Brnu může přidat páté vítězství v řadě.

Šestnácté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mělo původně začít páteční předehrávkou mezi Jihlavou a Ústím nad Labem. Severočeši ale kvůli nákaze covid-19 museli do karantény a utkání bylo odloženo.

Převážná část zápasů druhé nejvyšší soutěže se uskuteční v sobotu.

Od 10:15 nastoupí Chrudim proti Vlašimi a Dukla Praha proti Třinci. Chrudim je s deseti body poslední, na nesestupové pásmo ale ztrácí jen tři body. Naposledy sahala po remíze na hřišti vedoucího Brna, v samotném závěru o ni však přišla. Vlašimi v prvním vzájemném duelu podlehla rozdílem tří branek 1:4.

„V naší situaci je v každém zápase jednoznačný cíl získat tři body. Bude to samozřejmě náročné utkání, Vlašim hraje pěkný fotbal a má v týmu hodně kvalitních individuálních hráčů. Ale věřím v sílu našeho týmu a tři body zůstanou doma,“ říká v rozhovoru pro klubový web obránce Východočechů Adam Tkadlec, který do duelu se čtvrtým celkem tabulky nezasáhne. Proti Zbrojovce sice nejprve dokázal vyrovnat na průběžných 2:2, poté ale viděl červenou kartu.

Třinec se po vítězství ve Vyškově dostal mimo sestupové pozice. Svěřenci trenéra Zbončáka uspěli na hřišti soupeře podruhé za sebou, předtím dovezli všechny body z Příbrami. „V úvodu sezony jsme venku nebodovali, poslední dva zápasy se nám podařilo vyhrát. Získali jsme důležité tři body, které nám pomohly k tomu, že jsme opustili sestupové příčky. Moc rádi bychom bodovali také na hřišti pražské Dukly. Ve F:NL jsou soupeři vyrovnaní, na Duklu jedeme s cílem získat body,“ netají se v rozhovoru pro fotbaltrinec.cz senegalský obránce Slezanů Tidjane Djiby Ba.

Dukla naopak nenavázala na výhru nad Brnem a podlehla Vlašimi. Třinec v prvním vzájemném měření sil dokázala porazit, pod Javorovým se díky dvěma trefám z poslední desetiminutovky radovala z výsledku 3:1.

„I vzhledem k dlouhé pauze, která nás čeká (další kolo F:NL proběhne až začátkem března 2022 – pozn. red.), chceme podzim zakončit vítězstvím. V zimě se nám pak bude lépe dýchat a udržíme si kontakt s čelem soutěže. Do jara chceme vstoupit s výhrou v zádech,“ citují klubové stránky asistenta trenéra Pražanů Víta Vrtělku.

Červenožlutí se podle něj musejí zlepšit především v zakončení. „V poslední době s tím máme problémy. Ve Vlašimi jsme si brankové příležitosti vytvořili, ale finální fáze byla na kvalitě jednotlivců. Bohužel, řešení těchto situací k brankám nevedlo,“ komentuje Vrtělka.

Další čtyři utkání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartují ve 13:30. Táborsko vyzve Příbram, Prostějov Spartu “B“, Opavapřímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna Zbrojovku Brno a Líšeň Vyškov.

Zbrojovka vede tabulku o sedm bodů před druhou rezervou Sparty a třetí Líšní. Na jedenáctý triumf v aktuálním ročníku se ovšem nadřela. Doma proti Chrudimi ztratila dvoubrankový náskok a od zaváhání ji těsně před uplynutím druhé půle zachránil střídající mladík Kohoutek.

Proti Opavě Brňané poprvé uspěli, zkraje srpna letošního roku na Srbské otočili z 0:1 na konečných 2:1. Jak Jihomoravané, tak Slezané kopali v zápase penaltu. Hosty z ní poslal do vedení Helešic, svěřencům kouče Dostálka zase z „desítky“ zařídil všechny body veterán Zavadil.

Opavští se však momentálně pyšní nejlepší formou v soutěži. Z posledních čtyř duelů získali plný počet bodů. Postupně si poradili se Žižkovem, Spartou “B“, Ústím nad Labem a Varnsdorfem. Více než měsíc navíc neinkasovali a výsledkem je průběžné páté místo. Za duem Sparta – Líšeň, které figuruje na pozicích zajišťujících účast v baráži o FORTUNA:LIGU, přitom výběr trenéra Westa zaostává pouze o tři body.

„Opava je v současnosti týmem s nejlepší formou v soutěži, navíc se kromě výher prezentují i velmi dobrou hrou. I domácí zápas nám naznačil, jak kvalitní tým to je, Opava u nás hrála velmi dobře a o výhře jsme rozhodli až v závěru. To vše je možná pasuje do role favorita, což ale nic nemění na tom, že se chceme v posledním utkání podzimu porvat o co nejlepší výsledek,“ prozrazuje v ohlasu pro klubový web brněnský trenér Richard Dostálek.

Posledním utkáním F:NL, na které dojde ještě před zimní pauzou, bude měření sil mezi Žižkovem a Varnsdorfem. Jeho výkop stanovili organizátoři na nedělních 10:15.