03.12.2021 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Ocenění za listopad získali vlašimský Alijagić a opavský West

Foto: fnliga.cz
Praha – Hráč měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je podruhé za sebou z Vlašimi. Po záložníkovi Filipu Blechovi si prvenství vysloužil jeho spoluhráč z útoku Denis Alijagić. Česko-bosenský fotbalista vyšel z posledních čtyř kol s bilancí čtyř branek. Nejlepší formou z celé soutěže se ale pyšní Opava. Tým vedený koučem Romanem Westem si drží sérii čtyř vítězství a směle může útočit na nejvyšší příčky.

Hráč měsíce: Denis Alijagić (FC Sellier & Bellot Vlašim)

Dvě a dvě jsou čtyři. Jednoduchá matematika z první třídy základní školy, v případě Denise Alijagiće jde však o výrazný ukazatel. Pokud totiž sečtete dvě listopadová utkání (víc jich Vlašim odehrát nestihla) a přidáte k nim stejný počet kol z druhé poloviny října, přijdete na kloub jeho střelecké formě. Teprve osmnáctiletý útočník skóroval v každém z posledních čtyř zápasů F:NL.

Kmenový hráč pražské Slavie se nejprve podílel na kanonádě Vlašimi proti Vyškovu. Nováček druhé nejvyšší soutěže odjel domů na Hanou s pětigólovým přídělem. Brankáře Šustra překonal přesně po hodině hry i Alijagić, který už předtím neproměnil obrovskou šanci. Dva dny před koncem října se pak trefil také v duelu na hřišti vedoucí Zbrojovky Brno. Zakončení spoluhráče Blechy – mimochodem Hráče měsíce října – nasměroval do brány ještě před uplynutím úvodní desetiminutovky. Jihomoravané museli zápas otáčet, což se jim bohužel pro Středočechy nakonec podařilo.

Potomek otce z Bosny a Hercegoviny a české matky však úspěšně střílel dál. Již po šesti minutách rozhodl souboj pod Javorovým s Třincem. Na konci vlašimské kombinace se objevil osamocený před gólmanem Adamuškou a zamířil přesně do horní části branky. Tímto zásahem se zároveň stal průběžně nejlepším střelcem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, když se odpoutal od brněnského Řezníčka. Náskok na čele statistického pořadí pak zdvojnásobil, 21. listopadu zapsal osm minut před koncem první půle vítězný gól v utkání s Duklou Praha.

Kromě výběru trenéra Martina Hyského je mladíkova produktivita pozitivní zprávou i pro Davida Holoubka – kouče národního týmu do devatenácti let. Denis Alijagić sice dříve reprezentoval Bosnu a Hercegovinu, nyní se však rozhodl pro Česko, kde se v roce 2003 narodil.

Trenér měsíce: Roman West (Slezský FC Opava)

Na začátek sezony nebudou ve Slezsku vzpomínat zrovna s nadšením. Opava vstoupila do bojů o případný návrat mezi elitu rozpačitě a na příčky zaručující alespoň baráž se mohla pouze koukat. Svěřenci trenéra Romana Westa, který se týmu ujal před startem ročníku, se pohybovali ve druhé polovině tabulky. V jednu chvíli byli dokonce poměrně blízko pozicím, z nichž se po sezoně bude sestupovat.

Ke změně na trenérském postu ale v Opavě nedošlo. Čtyřicetiletý West u kormidla zůstal, což se později ukázalo jako správné rozhodnutí. Slezané dokázali zabrat a rázem mají úplně jiné starosti, než počítat bodový náskok na poslední místa. Body ztratili naposledy v polovině října v Příbrami, od té doby sbírají jen samá vítězství. V domácím prostředí rozstříleli Žižkov (6:1) a poradili si i s druhou rezervou pražské Sparty (2:0). Následně uspěli ve dvou severočeských městech – Ústí nad Labem (2:0) a Varnsdorfu (3:0).

Opava je díky tomu celkem s aktuálně nejlepší formou z celé F:NL, trumfuje i Zbrojovku Brno. Slezskému FC v posledních čtyřech kolech pomohly nejen vstřelené góly, ale také pevná defenzíva. Naposledy inkasoval 23. října od Viktorie Žižkov, kde mu to však (vzhledem k šesti trefám) vůbec vadit nemuselo. A to ještě slovenský brankář Digaňa kapituloval bezprostředně po penaltě. Samotný pokutový kop přitom dokázal zastavit, míč se v síti za jeho zády ocitl teprve z dorážky. Proti Spartě “B“, Ústí a Varnsdorfu se blýskl čistým kontem, dosud jich vychytal nejvíce ze všech gólmanů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY – sedm.

Roman West tak může být s aktuálními opavskými výkony spokojen. Bývalý účastník F:L v tabulce nyní figuruje na pátém místě, od barážových příček a dvojice Sparta “B“ – Líšeň jej však dělí jen tříbodová ztráta.