04.12.2021 | Filip Lefenda | Zápas

Vedoucí Zbrojovka veze tři body z Opavy, o výhře rozhodli Fousek s Řezníčkem

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Brna zvítězili v odloženém utkání 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:0 na půdě Opavy. O výhře rozhodli hosté až v závěrečné části zápasu. Skóre otevřel v 67. minutě Adam Fousek a pojistku přidal devět minut před koncem řádné hrací doby Jakub Řezníček. Zbrojovka tak uzavřela podzimní účet s 38 body a přezimuje neohroženě na vedoucí pozici. Opava prohrála po čtyřech triumfech v řadě a vůbec poprvé v sezoně doma a klesla na šesté místo.
bez branek
67' Fousek
81' Řezníček
bez karet
90' Sedlák
Sestavy
Digaňa – Celba, Rychlý, Janoščín, Kadlec – Didiba, Macháček (76. Rataj) – Šigut (68. Kramář), Lukáš Holík, Helešic (85. Putyera) – Pikul (85. Šcudla).
Na lavičce: Lasák, Hnaníček, Gorčica
Trenér: Roman West
Berkovec – Bariš, Hrabina, Hlavica, Jan Moravec – Ad. Čermák (60. Texl), Kohoutek (88. Kamenský) – Hladík (60. M. Ševčík), A. Fousek (80. Štepanovský), Přichystal (88. M. Sedlák) – Jakub Řezníček.
Na lavičce: Floder, Kosek
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Hocek – Pfeifer, Vyhnanovský • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 710

Komentář

Opavští byli v úvodu o něco aktivnější, na první šanci se ovšem čekalo do 18. minuty. Po hostující ztrátě se k míči dostal Pikul. Vnikl s ním do vápna a vystřelil, přízemní pokus ale pohotově zneškodnil Berkovec. O tři minuty později vysunul Holík chytrou průnikovou přihrávkou Kadlece. Jeho střílený centr zaplul těsně vedle pravého horního růžku branky.

Lehce favorizovaná Zbrojovka zahrozila poprvé až pět minut před pauzou. Po opavské ztrátě ve středu hřiště vysunul Kohoutek přihrávkou Hladíka a druhý jmenovaný střelou z hranice šestnáctky protáhl Digaňu. Poslední slovo patřilo Slezanům. Didiba se po zisku míče přesunul dopředu, ze slibné pozice ale zařízení přestřelil.

Krátce po změně stran se v solidní šanci ocitl Řezníček, zuby si ale vylámal na pozorném Digaňovi, který mu včas zmenšil střelecký úhel a zakončení zblízka lapil. Po hodině hry nasadil trysky Přichystal, jenž se prohnal kolem Janoščína. Na poslední chvíli ho ve vápně čistě odzbrojili Celba ve spolupráci s Kadlecem. Z následného rohového kopu se hosté radovali z vedoucí trefy, ale jen chvíli. Pískán byl totiž útočný faul na brankáře Digaňu.

O čtyři minuty později už Brněnští slavili regulérní branku. Adam Fousek pláchl po levé straně opavské obraně a na konci sóla zvládl propálit i Digaňu. Odpovědět mohl po Holíkově centru od rohového praporku Celba, zblízka ale hlavičkoval těsně nad břevno.

V 77. minutě ukořistil Řezníček merunu Janoščínovi a upaloval sám na Digaňu. Slovenského gólmana se mu povedlo obstřelit, zároveň však minul i pravou tyč. Náladu si spravil nejlepší brněnský střelec v 81. minutě. Po Helešicově hrubce získal míč střídající Štepanovský, jenž našel pohotově za obranou právě Jakuba Řezníčka. Ten už další brejk zakončil nekompromisně a střelou podél Digani navýšil brněnské vedení.

Opava už se na výraznější ohrožení brněnské branky nezmohla, a tak na závěr podzimu vůbec poprvé prohrála před svými diváky. Po čtyřech triumfech v řadě padli svěřenci trenéra Westa 0:2 s vedoucí Zbrojovkou a propadli se na šesté místo.