13.12.2021 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Alijagič: Jsem připraven porvat se o místo ve Slavii

Foto: Veronika Hejnová (fcsbvlasim.cz)
Praha – Osmnáct let, čtrnáct zápasů a jedenáct branek na kontě. To je jen pár čísel okolo podzimu Denise Aligajiče, který se v posledních kolech rozstřílel a o to více jej mrzí odložení utkání s Chrudimí. I tak mladý hrot Vlašimi uhájil pozici nejlepšího střelce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a navíc získal cenu pro hráče měsíce listopadu. Míří však výše a v zimě se chce porvat o místo v mateřské Slavii.

Když někam přijdete a řeknete své jméno, nestává se, že na vás spustí přímo anglicky?
To přímo ne. Spíše občas chtějí zopakovat příjmení, mám velký problém s tím, aby to někdo napsal správně. Hodně lidí si myslí, že jsem Rus, nebo někde z Balkánu, ale že by na mě někdo mluvil anglicky, to se ještě nestalo.

Přesto kořeny nemáte ryze české...
Narodil jsem se tady v Praze. Mamka je Češka, leč můj otec pochází z Bosny a Hercegoviny. S rodinou se pak přestěhoval do Chorvatska a tím získal i tamní pas. Teď mám dvě občanství, ale mohl bych si klidně zažádat i o ten chorvatský.

Na podzim se o vás právě hodně psalo, jelikož patříte k talentům a můžete si vybrat, jakou zemi budete reprezentovat. Jak jste to ve svých osmnácti letech vnímal?
Z jednoho úhlu pohledu je příjemné si o sobě občas něco přečíst, zároveň to však přináší velký tlak a více mě pak znají soupeři. Pro mě osobně je velkou motivací ty články potvrzovat také dobrými výkony.

A jak to bylo s tou reprezentací?
Byl jsem v kontaktu s bosenským realizačním týmem, avšak během podzimu se mi ozval trenér Suchopárek z U21, jestli nemám zájem reprezentovat Českou republiku. Já mu vyjádřil souhlas a celé se to rozběhlo. Nejdříve jsem musel podat žádost o změnu reprezentace, z čehož v Bosně byli na začátku naštvaní. Považovali mě za velký talent a počítali se mnou. Nakonec to naštěstí pochopili a nedělali problémy. Sice se to táhlo měsíc a půl, ale nakonec se to podařilo. S chorvatským svazem jsem nebyl v kontaktu vůbec.

Nebyla bosenská strana rodiny naštvaná?
Nebyl s tím žádný problém. S tátou jsme to probírali a rozhodovali se podle toho, co pro mě bude z pohledu fotbalové kariéry nejlepší.

Proč jste se nakonec rozhodl pro Česko? V Bosně by asi byla šance dostat se do seniorského týmu o něco větší, ne?
Samozřejmě jsem přemýšlel i nad tím, že by tam případná cesta do A týmu mohla být asi rychlejší, ale probíral jsem to i s trenéry tady v Česku a shodli jsme se. Pro mě je důležité, že si tady s klukama na hřišti rozumím a dokážeme si vyhovět. Tam se občas stávalo, že jsem přijel třeba po půl roce, s těma klukama se vůbec neznal, a pak to tak i na hřišti vypadalo. Chci prostě podávat co nejlepší výkony.

Pojďme k FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, ve které se vám povedl závěr podzimu. Za posledních šest utkání máte na kontě stejný počet branek, trefil jste se čtyřikrát v řadě. To je skvělá bilance...
Měl jsem cíl na celou sezónu, ale stihl jsem jej za polovinu. Jak říkáte, dařilo se mi možná i nad rámec očekávání mých, lidí kolem nebo možná i vedení Slavie. Jsem šťastný a spokojený, snad to posunu ještě dál.

Není škoda, že je konec podzimu?
Vnímám to tak. Na tréninku jsem cítil velkou formu, a tak mě mrzí, že se nám odložil poslední zápas s Chrudimí. 

Za své výkony jste získal cenu pro hráče měsíce. Jaký je to pocit, navíc v osmnácti letech?
Nebudu lhát, vždycky jsem hleděl na osobní úspěchy a trofeje. Takže mě to moc těší, obzvlášť v tak velké druholigové konkurenci, včetně hráčů Brna a spousty kluků s prvoligovými zkušenostmi. Ještě kdybychom tak s Vlašimí byli v tabulce výše.

Když se vám tak podařil závěr podzimu, myslíte, že je šance se dostat do přípravy Slavie?
Vše tomu nasvědčuje. Vypadá to tak, že bych se měl v zimě hlásit ve Slavii a s trenéry pak uvidíme, jak se budu zamlouvat. Osobně jsem připraven se poprat o místo a věřím, že na to mám.

A je třeba i zájem z jiných klubů?
Něco jsem již zaslechl, ale konkrétně jsme se ještě nebavili. V pátek nám skončila sezóna a řekli jsme si, že to budeme s Přemyslem Kovářem řešit až po ní.

Dokázal byste popsat, jaký jste typ útočníka?
Jsem spíše rychlostní typ. Mám podle mě dobrý výběr místa a hlavně jsem hladový po gólech.

Máte nějaký vzor?
Dva trošku starší – Ronalda a Ibrahimoviče. Těch se momentálně držím. Z těch mladších Haaland, který se mi líbí stylem hry i chováním. Celkově jsou všichni tři hladoví po gólech a sebevědomí.

V osmnácti letech jste po podzimu F:NL nejlepším střelcem soutěže a možná přijde i šance porvat se o místo ve Slavii. Začátek máte skvělý, leč kam byste to rád jednou dotáhl?
To je těžké říci. Mám rád Real Madrid a Manchester United, ale když budu reálnější, tak třeba do Borussie Dortmund. Za ni bych si rád někdy zahrál.