06.01.2022 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Z Hané na sever Čech. Prostějovské Muchu s Žákem ulovily Teplice

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova půjdou do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bez brankáře Filipa Muchy (na snímku) a záložníka či útočníka Filipa Žáka. Oba přestoupili o úroveň výš, do svého kádru je získal účastník FORTUNA:LIGY z Teplic. Tam si je vyhlédl ex-prostějovský trenér Jiří Jarošík. Hanáci jsou po šestnácti odehraných zápasech druhé nejvyšší soutěže s 26 body pátí. Na druhou a třetí příčku, které zaručují účast v baráži o postup mezi elitu, ztrácejí pouze dva body.

Mucha, jenž v červnu letošního roku oslaví třicátiny, byl na podzim suverénní prostějovskou jedničkou. Nechyběl ani v jednom z šestnácti kol, k osmi výhrám a dvěma remízám pomohl šesti vychytanými čistými konty. V této statistice patřil k nejlepším brankářům F:NL, více nulami se blýskl už jen opavský Tomáš Digaňa.

Pro syna legendy olomoucké Sigmy Josefa Muchy a bratra tenistky Karolíny Muchové budou Teplice premiérovým angažmá ve FORTUNA:LIZE. „Jde o zkušeného brankáře, který má výbornou hru nohama. V posledních dvou sezonách předváděl v Prostějově velmi dobré výkony a Jiří Jarošík se svým trenérským štábem ho výborně zná,“ připomíná na klubovém webu, že Mucha pod Jarošíkem v Prostějově působil, sportovní ředitel severočeského klubu Štěpán Vachoušek.

Někdejší gólman třetiligových klubů HFK Olomouc, Valašského Meziříčí a Frýdku-Místku oblékal prostějovský dres od roku 2019. Ve F:NL v něm zasáhl do pětačtyřiceti utkání, ve dvanácti z nich neinkasoval. 

Vedle Muchy poznal Jarošík na Moravě také šestadvacetiletého Žáka. Ten přišel do Prostějova před letošní sezonou po dvou letech v Blansku. V patnácti zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zaznamenal šest branek a stal se z něj (poměrně suverénně) nejlepší prostějovský střelec. Zkraje srpna se trefil do sítě Zbrojovky Brno, v září zase dvakrát skóroval proti Chrudimi. V posledním kole druhé nejvyšší soutěže před zimní pauzou pak rozhodl o výhře Hanáků nad rezervou pražské Sparty.

„Jde o dalšího hráče, kterého má Jiří Jarošík prověřeného a spolupracoval s ním při předchozím angažmá. Proto si ho, stejně jako Filipa Muchu, vybral do týmu," objasnil přesun agilního záložníka či útočníka ke „sklářům“ Vachoušek. I pro Žáka jsou Teplice výrazným milníkem kariéry, ve FORTUNA:LIZE totiž stejně jako jeho spoluhráč Mucha nikdy předtím nestartoval.