07.01.2022 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Vlašim přišla o druhého nejlepšího střelce, Blecha podepsal se Slavií

Foto: Veronika Hejnová (fcsbvlasim.cz)
Vlašim, Tábor – Na podzim nasázel osm gólů, patřil k nejlepším střelcům FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a stal se Hráčem měsíce října. Filip Blecha se za výkony v dresu Vlašimi dočkal sladké odměny. O jeho služby projevila zájem mistrovská Slavia. Pětadvacetiletý záložník podepsal v Edenu smlouvu do června 2024. Není přitom jedinou posilou, kterou si sešívaní ve druhé nejvyšší soutěži vyhlédli. Z Táborska do Vršovic přestoupil devatenáctiletý středopolař Marek Icha. Na jaře bude hostovat právě ve Vlašimi.

Blecha v první části sezony zasáhl do všech patnácti vlašimských utkání, ve kterých osmkrát skóroval. O více branek se ve středočeském klubu postaral pouze osmnáctiletý talent Denis Alijagić, na úrovni F:NL jej pak doplnil už jen brněnský Řezníček. Gólovou radost si Blecha užil i v posledním zápase před zimní přestávkou, kdy pojistil výhru Vlašimi nad Duklou.

Stylově.

S angažmá pod Velkým Blaníkem se jednak pěkně rozloučil, jednak jako by si zároveň předurčil své další působiště. Po pěti letech, kdy kromě Vlašimi strávil také rok v barvách Táborska, se vrací do Prahy. Nejde však do zmíněné Dukly, ani do Bohemians 1905, kde fotbalově vyrostl. K branám Ďolíčku to však nebude mít daleko. Dosud nejzářivější štaci kariéry si vysloužil ve Slavii. „Myslím si, že ani nedokážu popsat, jak se cítím, jdu z druhé ligy rovnou do Slavie. Je to obrovský skok, jsem za to moc rád. Jsem strašně šťastný, doufám, že se ve Slavii chytím a budu s ní bojovat o tituly a poháry,“ svěřil se Blecha pro klubový web červenobílých.

Do Edenu jej doporučil vlašimský kouč Martin Hyský. Není se čemu divit, Slavia a Vlašim vzájemně spolupracují. Mladíci z hlavního města se rozehrávají právě u účastníka F:NL, který je v tabulce momentálně na solidním čtvrtém místě. „Filip je za mě nejlepší hráč FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Už měl i nabídku během podzimu, aby šel hrát FORTUNA:LIGU, ale nakonec jsme se domluvili na pokračování. Naštěstí pro nás,“ prozradil Hyský.

Spolupráci mezi kluby vypíchl sportovní manažer Slavie Jiří Bílek. Blechův přestup je podle jeho slov důležitým signálem pro mladé slávisty ve Vlašimi. Sešívaní FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU nepřehlížejí a ukázat mohou i na jiné, než vlastní hráče. Blecha však úplně vyhráno ještě nemá. O místo v týmu trenéra Trpišovského nyní bojuje na soustředění v Portugalsku. „Po něm se rozhodne o jeho nejbližší budoucnosti,“ upřesnil Bílek.

Za akvizici do budoucna považuje úřadující šampion Marka Ichu. Sotva plnoletý mladík, který doteď nastupoval za mateřské Táborsko, platí za defenzívního univerzála. Jak sám přiznal pro web pražského velkoklubu, nejlépe se cítí ve středu zálohy. Problém mu však nedělá ani hra na pozici krajního obránce. 

„Ve svém věku ukázal svou kvalitu, dostal se do mládežnické reprezentace,“ zmínil Bílek. Ačkoliv Ichovi již běží kontrakt platný do poloviny roku 2025, minimálně nadcházející jaro v dresu s červenou hvězdou nestráví. Zůstane totiž ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Ne však v kádru Táborska, kde letos zapsal patnáct startů. Hostovat bude u slávistického partnera Vlašimi. 

Na jih Čech by červenobílí mohli poslat dvacetiletého Daniela Koska, jenž se během podzimního hostování neprosadil v brněnské Zbrojovce.