25.03.2022 | Jan Šimek | Zápas

Opava přehrála Duklu a na jaře je doma stoprocentní

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Slezského FC v páteční předehrávce 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili v atraktivním souboji pražskou Duklu. Opavští o své výhře v poměru 2:0 rozhodli v závěru první půle, kdy se prosadili Tomáš Rataj s Jiřím Janoščínem.
35' Rataj
45+1' Janoščín
bez branek
90+1' Rychlý
26' Souček
51' Červenka
56' Peterka
74' Konan
Sestavy
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Kadlec – Didiba (77. M. Bílek), Rychlý – Pikul (83. Janjuš), Darmovzal (66. Macháček), Šcudla (66. Helešic) – Rataj (77. Kramář)
Na lavičce: Lasák, Gorčica
Trenér: Roman West
Reichl – Ruml, Kulhánek, Konan, Kovernikov (57. D. Breda) – J. Peterka – D. Souček, David Kozel, Kim (83. Pázler), Buchvaldek (46. Hrubeš) – Červenka (57. Cienciala)
Na lavičce: Rada, Matoušek, Jeřábek
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Starý – Machač, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1870

Komentář

V úvodu utkání působili fotbalovějším dojmem Pražané. Solidní příležitost měl hned zkraje zápasu Buchvaldek, po jehož ráně z ostrého úhlu míč proletěl jen těsně vedle opavské brány. Další zajímavá možnost přišla na opačné straně. K Ratajovi přistál v malém vápně balon, domácí útočník pohotově vypálil, ale jeho dělovka otřásla jen břevnem Reichlovy brány.

Mladý hroťák Slezanů si spravil chuť krátce poté. Opavští předvedli povedenou kombinaci na pravé straně hřiště, Darmovzal ve vápně efektivní patičkou přiťukl míč Tomáši Ratajovi, který poslal Slezský FC do vedení. Srovnáno mohlo být po pumelici Kozla, jenže ta skončila těsně vedle pravé tyče.

Druhý gól přidali domácí v nastavení první půle. Kulhánek poslal brankáři Reichlovi polovysokou přihrávku, u míče byl první Pikul a gólman Dukly na poslední chvíli alespoň odvrátil balon na roh. A právě z něj udeřilo. Pikul prudkým centrem našel Jiřího Janoščína, jenž hlavou zvýraznil náskok Opavy na dvě branky.

Po změně stran pokračovali Slezané v aktivní hře, vytvořili si další solidní možnosti, ale ty neproměnili. Pražané se do vyložené šance nedostali a podruhé za sebou vyšli střelecky naprázdno. Z horké slezské půdy si tak neodváží ani bod a dál čekají na první jarní výhru. Ze tří dosavadních duelů na jaře vytěžili jen dva body. Naopak Opava před 1 870 diváky zapsala své druhé jarní vítězství, v Městských sadech je zatím na jaře stoprocentní.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Do zápasu jsme nevstoupili ideálně. Rozjížděli jsme se pomalu, zato Dukla přijela nažhavená. Byla rychlá v kombinaci a hned v úvodu měla solidní možnost. Postupem času jsme se do toho dostávali, ale chyběly mi větší odvaha, drzost i agresivita. Nakoplo nás břevno Rataje. Byli jsme důslednější v pressingu, byli jsme všude a soupeř s tím měl problémy. Druhý poločas byl hlavně o tom nedostat gól, protože Dukla byla s míčem výborná. Chtěli jsme být pořád nebezpeční a trochu mě mrzí, že jsme z řady šancí nic nedotáhli. Každopádně dobrý výkon s dobrým výsledkem.“

Bohuslav Pilný (FK Dukla Praha): „Do utkání jsme nevstoupili špatně, ale pak jsme začali hrát zbytečně složitě. Měli jsme ztráty a Opavu jsme pustili do první gólovky, ze které dala břevno. Soupeř začal být nebezpečnější, šel do vedení a na konci první půle přidal po standardce druhý gól. Po změně stran jsme se snažili něco změnit, ale v podstatě jsme nevystřelili na bránu. Nemůžeme se tak divit, že si odsud nic neodvážíme. Naše útočná potence je v posledních zápasech bídná. Pokud se neodrazíme od jednodušších věcí, budeme mít problémy, protože už to na nás začíná doléhat.“