26.03.2022 | Petr Komárek | Zápas

Dárek pro oslavence Kalvodu. Líšeň po pauze zlomila odpor Třince a je druhá

Foto: fotbaltrinec.cz
Brno – Fotbalisté Líšně porazili v sobotní předehrávce 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Třinec 2:0 a v tabulce vystřídali Vlašim na druhém místě. Jihomoravané potvrdili výhru nad lídrem tabulky a městským soupeřem Zbrojovkou z minulého týdne. Proti Slezanům se dvakrát prosadili po hodině hry, když se trefili Ševčík a Matocha. Trenér „Marvanů“ Leoš Kalvoda tak dostal tříbodový dárek k 64. narozeninám, které slaví právě v sobotu. Třinečtí nenavázali na dvě domácí vítězství nad Chrudimí a Prostějovem. Na plný bodový zisk z venkovního hřiště čekají od 20. listopadu loňského roku, kdy si v Drnovicích poradili s Vyškovem. V pořadí druhé nejvyšší soutěže zůstávají čtrnáctí.
64' Ševčík
88' Matocha
bez branek
90+3' Toutou Mpondo
88' Foltyn
Sestavy
Veselý – Černín, O. Ševčík, Lutonský, Jeřábek – Málek (90. Minařík) – Pašek, Šumbera (79. Bednář), Matocha, Machalík (66. Krška) – Zikl (79. Toutou Mpondo)
Na lavičce: Marek, Vítek, Otrísal
Trenér: Leoš Kalvoda
Hasalík – Javůrek (72. Bedecs), T. Ba, Foltyn, Bolf – Omasta, Habusta, Juřena (72. Petráň), Kania – Machuča, Dedič
Na lavičce: Paleček, Hýbl, Klusák, Szewieczek, Weber
Trenér: Martin Zbončák
Rozhodčí: Franěk – Slavíček, Hádek • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 761

Komentář

Líšeň nastoupila do zápasu jako papírový favorit. Tuto roli ale v prvním poločase nepotvrdila, hostující obrana dokázala zastavit všechny její útočné akce. Na druhé straně se mohla ujmout spolupráce dvou někdejších hráčů Sigmy Olomouc. Javůrek zahrával rohový kop a balon tečoval Habusta. Domácí brankář Veselý však možnost kapitána Třince zneškodnil a udržel čisté konto.

Krátce před přestávkou ještě zakončoval Juřena, který se do sestavy Slezanů vrátil po jednozápasové stopce za čtyři žluté karty. Jihomoravané ale míč z kopačky hostujícího útočníka zablokovali a Veselý tentokrát zasahovat nemusel.

Ve druhé půli střílel nad Hasalíkovu branku Zikl. Skóre se poprvé měnilo až v 64. minutě. Machalík krátce před odchodem ze hřiště vymyslel nahrávku, kterou třinecký Machuča odvrátil na roh. Z něj vzešla šance „Marvanů“, proti níž zakročil Hasalík. K dorážce se vzápětí dostal domácí kapitán Ondřej Ševčík a poslal Líšeň do vedení.

Zanedlouho nevyužil velkou příležitost momentálně nejlepší líšeňský střelec Málek, když zamířil o kousek vedle tyče branky Slezanů. Dvě minuty před koncem normální hrací doby ale našel v náběhu Marka Matochu, jenž definitivně rozhodl o výhře Brňanů.

Duel týmů z opačných pólů tabulky tak skončil stejným výsledkem jako 28. srpna loňského roku – vítězstvím Líšně 2:0. „Marvani“ nyní figurují na druhé příčce, o tři body před třetí Vlašimí. Středočeši ale mají zápas k dobru. Do 20. kola F:NL teprve zasáhnou, ve středu 6. dubna se v Praze utkají s posledním Žižkovem. Třinec v Brně odmítl bodově dostihnout duo Ústí nad Labem – Jihlava. Na čtrnácté pozici si drží pětibodový náskok na patnáctou Chrudim a tedy i sestupové pásmo.