30.03.2022 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Prvenství za březen získali Dordič z Varnsdorfu a vlašimský Hyský

Foto: fnliga.cz
Praha – Trofeje pro nejlepšího hráče a trenéra měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY za březen putují do severních a středních Čech. Na rovných deset zaokrouhlil počet vstřelených branek forvard ve službách Varnsdorfu Bojan Dordič. Během března se trefil třikrát a pokaždé pomohl svému týmu ke třem bodům. Zároveň se stal prvním ryze zahraničním vítězem ankety v probíhajícím ročníku, listopadový premiant Alijagić má totiž kromě bosenského i české občanství. Aktuálně nejlepší formou v soutěži se pyšní Vlašim. Středočeši se pod vedením kouče Martina Hyského nacházejí na barážové třetí pozici. Na druhou Líšeň navíc počítají jen tříbodové manko a zápas k dobru.

Hráč měsíce: Bojan Dordič (FK Varnsdorf)

Pouze dva cizinci se momentálně nacházejí v kádru Varnsdorfu. Jeden z nich je však nejlepším střelcem mužstva a má patrný podíl na tom, že jsou Severočeši v tabulce momentálně šestí. Od páté Opavy i čtvrté Sparty “B“ je navíc dělí jediný bod.

Bojan Dordič zatím v letošní sezoně nasázel deset branek. Bosenský útočník má v tomto ohledu mezi spoluhráči znatelnou převahu. Druhý nejlepší střelec Varnsdorfu, Patrik Schön, zapsal o rovnou polovinu branek méně.

Celek ze Šluknovského výběžku v březnu shodně 3:0 porazil sparťanskou rezervu a Příbram. Zkompletování vítězného trojlístku proti Vyškovu mu sice nevyšlo, i tak byl ale sedmadvacetiletý Dordič dost vidět. První z jeho tří tref přišla po hodině hry na pražském Strahově. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu si v rohu šestnáctky našel přihrávku Lauka a překonal sparťanského brankáře Kotka.

Ještě výrazněji se nicméně podepsal pod domácí vítězství nad Příbramí. Díky němu vedli Varnsdorfští po první půli 2:0. Ve 23. minutě si zpracoval centr Kouřila a jeho pokus přes obránce i s pomocí soupeřovy teče skončil v síti. Čtyři minuty před přestávkou zase využil nabídku Schöna a donutil gólmana Melichara znovu kapitulovat. V tabulce střelců F:NL patří Dordičovi v současnosti třetí místo. Kromě brněnského Řezníčka před ním stále zůstává i ex-vlašimský Alijagić, ten ale nyní kope o úroveň výš. Nebojácný Bojan tak může počítat s dostatkem utkání, aby jej předskočil. Chybí mu k tomu dvě branky, na Řezníčka pak ztrácí tři.

Trenér měsíce: Martin Hyský (FC Sellier & Bellot Vlašim)

Až na druhé místo tabulky to v březnu dotáhli fotbalisté Vlašimi. Postupně porazili Táborsko, Líšeň a Jihlavu, v každém z těchto zápasů přitom neinkasovali více než jeden gól. Trenér Martin Hyský sice pracuje s mužstvem složeným převážně ze slávistických mladíků, ti si ale teď vedou prakticky stejně dobře, jako jejich mateřský klub z Vršovic.

Středočeši v zimní pauze přišli o dva tahouny a zároveň nejlepší střelce. Absence jedenáctigólového útočníka Alijagiće ani autora osmi tref Blechy je však nepoložila. Aligajić formou hostování ze Slavie působí v Liberci, Blecha zase v konkurenční Zbrojovce Brno. Za Vlašim střílí branky jiní.

Během března Hyského potěšili záložníci Jan Suchan s Tomášem Rigem a útočník Tomáš Zlatohlávek. Prvně jmenovaný se prosadil třikrát, když otevřel skóre utkání proti Táborsku i Líšni a krátce před reprezentační přestávkou pojistil výhru nad Jihlavou. Druhý během třetího kalendářního měsíce zaznamenal dva góly. Nejprve rozhodl duel s Jihočechy z Tábora, poté určil vítěze souboje o druhé místo s líšeňskými „Marvany“. Zlatohlávek zase dvakrát udeřil proti jihlavské Vysočině, stačila mu na to úvodní půlhodina hry.

Šestačtyřicetiletý Hyský, široké veřejnosti známý především jako fotbalový expert České televize, tak ví, že se svým aktuálním výběrem může operovat v horních patrech tabulky. Na Líšeň a druhou příčku sice v současnosti ztrácí tři body, Jihomoravané si ale zápas 20. kola předehrávali. I tak ale Vlašim figuruje na pozici zaručující po skončení základní části F:NL účast v baráži. Do ní jí však schází ještě jedenáct utkání, včetně těch proti béčku Sparty, brněnské Zbrojovce nebo Opavě.